torek, 21 marca, 2023
17.7 C
Kamnik
17.7 C
Kamnik
torek, 21 marca, 2023
17.7 C
Kamnik
torek, 21 marca, 2023
17.7 C
Kamnik
torek, 21 marca, 2023
17.7 C
Kamnik
torek, 21 marca, 2023
DomovSmučiščaTurracher Höhe: smučišče presenečenj

Turracher Höhe: smučišče presenečenj

V osrčju gorovja Nockberge, na meji med avstrijskima pokrajinama Koroška in Štajerska, leži smučišče Turracher Höhe, kjer z drobnimi pozornostmi poskrbijo, da se med smučanjem in po njem počutite res odlično. Zaradi ugodne lege in nadmorske višine do 2.205 metrov je tu sneg tudi takrat, ko ga na nižje ležečih smučiščih ni.


Na Turracher Höhe smo se odpravili v sredini januarja, še preden je sneg dodobra pokril naš del sveta, a nas je na tem popularnem smučarskem središču še vseeno pričakala prava zimska pravljica ter odlično pripravljene proge, ki so zdržale cel dan. 43 kilometrov prog ponuja ravno prav izzivov tako tistim, ki se ne bojijo strmin kot tudi tistim, ki se šele spoznavajo z umetnostjo zavojev. Proge so ravno dovolj dolge, da smo po koncu smučarskega dneva prijetno utrujeni. Na smučišču, zaradi širokih prog, tudi ni kakšne posebne gneče.

Parkirišča so razporejena ob glavni cesti, ki pelje skozi prelaz Turracher Höhe. Smučarske proge so na obeh straneh. Ob cesti je tudi idilično jezero, ki pozimi zamrzne in kar vabi k drsanju ter sprehajanju. Občasno vas preko njega zapeljejo tudi s sanmi. Karte lahko kupite na več mestih, glavna blagajna je ob žičnici Kornockbahn, kjer se nahaja tudi nekaj ličnih alpskih hišic z dobro hrano in pijačo ter velika ogrevana dnevna soba, ki še posebej prav pride ob mrzlih zimskih dnevih. V notranjosti dobite brezplačna jabolka in sladkorčke.

Na smučišču smo še posebno razveselili srečanja z butlerji, ki se z motornimi sanmi ustavljajo na različnih mestih po progah, delijo jabolka in robčke ter sladkarije za otroke in šampanjec za odrasle. V bolj pomladnih mesecih ponujajo tudi sladoled. Njihovo točno lokacijo odkrijete povsem enostavno; ob butlerjih se vedno zbere gruča ljudi. Na vrhu sedežnic so postavljeni številni počivalniki, na katerih se lahko po mili volji sončimo. Najmlajši navdušenci smučanja pa bodo uživali v druženju z gorskim zajcem Nockyjem. Njegovo domovanje je ob žičnici Übungswiesenlift. Lepo število presenečenj pa otroke čaka na vseh progah. Veliko možnosti za vajo skokov imajo tudi vsi adrenalinski navdušenci.

Če bi radi preizkusili še kakšen drug način spusta v dolino, vam priporočamo sankanje po Nocky Flitzer. Vožnja se začne čisto na vrhu, pri gorski postaji Panoramabahn na 2000 metrih in vas pripelje vse v dolino. Nekaj posebnega je tudi vožnja s samo panoramsko žičnico, saj lahko izberete med prevozom na vrh z gondolo ali pa žičnico.

Smučišče vam s svojo okolico ponuja odlične možnosti za nepozabne počitnice ali pa samo za enodnevni izlet, saj ga dosežemo v dveh urah vožnje. Če ne želimo iti po avtocesti, se vožnja podaljša za pol ure. Naša pot na smučišče je potekala brez skrbi, tudi zato, ker smo se peljali s Peugeotom 3000, ki kar sam poskrbi, da avto obstane na svojem voznem pasu. Avto, posodili so nam ga v Avto centru Rodex iz Radomelj, odlikuje moderni videz, veliko število dodatnih funkcij in sorazmerno velik prtljažnik.

V okolici so speljane tudi številne tekaške poti, od tistih bolj zahtevnih do tistih bolj enostavnih. Vse skupaj lahko po čudoviti zasneženi tečete po več kot desetih kilometrih tekaških poti. Če se želite naučiti teči kot profesionalci, pa se lahko včlanite v tekaško šolo. Drugače se lahko smučati ali deskati na snegu učite v eni izmed štirih smučarskih šol. Nekoč smo zapisali, da ima to smučišče vse, kar imajo veliki in s tem se strinjamo še vedno.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
few clouds
17.7 ° C
17.9 °
17 °
36 %
1.5kmh
20 %
tor
15 °
sre
18 °
čet
18 °
pet
16 °
sob
10 °

SLEDITE NAM NA