torek, 26 septembra, 2023
13.8 C
Kamnik
13.8 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.8 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.8 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
DomovSmučiščaTurracher Höhe: Ima vse, kar imajo veliki

Turracher Höhe: Ima vse, kar imajo veliki

Ekipa Modrih novic se je podala v Avstrijo in naredila eno zadnjih predstavitev na koroškem smučišču, tokrat smo obiskali Turracher höhe. Smučišča pred tem nismo poznali, a veliko znancev ga je zelo pohvalil. Tako smo se odločili, da preverimo njihove pohvale. In ves dan obiska lahko strnemo v en sam stavek: ima vse, kar imajo veliki. Pa še malenkost več – navdušil nas je oseben pristop in ogromno malenkosti, bonbončkov, ki človeka presenetijo in razveselijo.


Turracher Höhe je pravzaprav manjše smučišče, proge se namreč razprostirajo na dvainštiridesetih kilometrih. A verjemite, med smučanjem tega občutka ne boste imeli. Proge se razporejene na dveh pobočjih in so zelo razgibane. Poleg tega ima smučišče super infrastrukturo, sodobne naprave, ogrevani sedeži so le del tega. Prvi od bonbončkov, ki je presenetil nas, je ski taksi. Ta vas popelje z enega na drugo pobočje, tako da se primete za drog za malim vozilom oz. traktorčkom. Odlična ideja, za katero smo malo manj “močni” smučarji zelo hvaležni, saj se izognemo utrujanju nog s štamfanjem. Na splošno pa je na smučišču štirinajst vlečnic in žičnic: ena kombinirana žičnica, sestavljena iz šestsedežnice in kabinske žičnice za osem oseb, štiri šestsedežnice, sedem vlečnic in ena vrvnica – vlečnica na vrv.

Ampak pojdimo lepo od začetka. Ko smo ob prihodu na glavni blagajni prevzeli karte, smo v isti stavbi poiskali tudi stranišče. Naši mehurji so bili polni, saj vožnja do smučišča traja približno dve uri – dobra plat je, da pot pelje skozi Celovec, tako da se izognemo plačilu karavanškega predora in cestnine. V glavni stavbi smo bili že takoj presenečeni, saj je tu urejen velik prostor za počitek, nameščeni so televizorji, udobni fotelji, ki smučarjem omogočajo malo sprostitve med smuko ali po tem, mogoče ogled tekme v alpskem smučanju ali smučarskih skokih. Na info pultu so za otroke pripravljene lizike in bonboni, tudi prospekti o smučišču so na voljo. Seveda smo z navdušenjem vzeli liziko, čeprav smo otroci samo po duši, in se odpravili na smučišče.

Turracher Höhe se razpostira na višini med  1763 in 2205 metrov. Proge so bile super pripravljene, ne glede na to da je prejšnji večer padlo deset centimetrov novega snega. Najbolj nas je navdušila proga Turrachbahn, ki je dolga, primerna za zelo zahtevne smučarje in tudi za tiste, ki še nimajo popolnega znanja. To pa ni edina odlična proga, preizkusili smo skoraj vse in večina je zelo razgibanih ter tudi dovolj širokih.

Na vrhu ob sedežnicah so nameščeni ležalniki, veliki in udobni ter idealni za hiter počitek in kanček martinčkanja. Ob našem obisku je sonček sicer štrajkal, zato smo jih preizkusili samo za hiter prigrizek.

Pa še en bonbonček nas je čakal na vrhu sedežnice. Ob izstopu smo opazili gručo ljudi ob nenavadnem vozičku. Malo smo čudno postopali in opazovali, nato pa le ugotovili, da gospod z napisom “piste butler” brezplačno streže penino.