ponedeljek, 20 maja, 2024
12 C
Kamnik
12 C
Kamnik
ponedeljek, 20 maja, 2024
12 C
Kamnik
ponedeljek, 20 maja, 2024
12 C
Kamnik
ponedeljek, 20 maja, 2024
DomovŠportDeskajmo vsi!

Deskajmo vsi!

Slovenski kulturni praznik je bil letos zaradi olimpijskega uspeha Glorie Kotnik in Tima Mastnaka vsaj malce tudi deskarski. Zdravljice za dobro jutro sicer nismo slišali, sta pa prestižni bron in srebro zagotovo dala pospešek vsem deskarjem, ki so lep praznični dan izkoristili za uživanje na snegu. Med njimi so bili tudi trije slovenski mladinski reprezentanti iz modronovične regije. Aljaž Sladič, Niko Lemark in Jaka Pančur.


Nad uspehi starejših reprezentančnih kolegov, ki nastopajo v paralelnih disciplinah so bili navdušeni, še bolj pozorno pa so spremljali vse olimpijske deskarske tekme v disciplinah prostega sloga. Kamničan Aljaž Sladič, Črnučan Niko Lemark in Trzinec Jaka Pančur so namreč “fristajlerji”. Njihove discipline so snežni park in skoki prostega sloga. Aljaža je v Pekingu najbolj navdušil Kitajec Su Yiming, Nika Norvežan Marcus Kleveland in Jako Kanadčan Mark McMorris. Vsi trije pa so pesti močno držali za avstrijsko sosedo Anno Gasser, ki jo pogosto srečujejo na treningih v avstrijskem Falchauwinklu in Scharnitzu. 30-letna zvezdnica je v napeti “big air” tekmi z odličnim zadnjim skokom ubranila naslov olimpijske prvakinje, po tej sezoni pa bo tekmovalno desko najbrž postavila v kot. Naši fantje, vsi člani SBC Bled, pa zagotovo ne! Najstarejši izmed trojke, Aljaž, bo namreč letos dopolnil šele 15 let. Kamničan se je pravkar vrnil z mladinskega svetovnega prvenstva v Švici, že v naslednjih dneh pa vsi trije, pod vodstvom trenerja Petra Podlogarja, potujejo na finalno tekmo serije World Rookie Tour v avstrijski Kaprun. »Vsi trije so se na dosedanjih tekmah prestižne mednarodne serije z uvrstitvami na ali tik pod zmagovalni oder zelo izkazali. Dokazali so, da so iz pravega testa in so vsekakor naši upi za naslednja leta,« nam je povedal Podlogar in hkrati poudaril, da je na letošnjih olimpijskih igrah tekmovalo več kot 30 športnikov in športnic, ki so se v mladih letih kalili na tekmah te serije za deskarje in smučarje prostega sloga, ki ji kredibilnost daje tudi podpora Svetovne deskarske zveze (WSF) in Mednarodne smučarske zveze (FIS). Kje pa se kalijo mladi slovenski deskarji, ki še ne nastopajo na mednarodnih tekmah? »Na slovenski seriji tekmovanj Argeta Junior Tour. Naslednja tekma bo 19. marca na Starem vrhu. Morda bodo tokrat na domači tekmi, če ne bodo imeli obveznosti na mednarodnih, lahko nastopili tudi Jaka, Niko in Aljaž. Težko jih bo premagati,« je prepričan Podlogar, ki fante spremlja na mednarodnih tekmah prej omenjene serije, sicer pa je njihov glavni trener Anej Miglar. Zelo zgovorni fantje so tudi odlični ambasadorji deskarskega športa. Veseli jih dejstvo, da se za deskanje na snegu zanima vse več njihovih prijateljev in sošolcev. Pred sezono so skupaj z deskarsko učiteljico Tajo Korpar (glej fotografijo) predstavili tudi v mladinski oddaji Krompir na nacionalni televiziji. In prav Tajo lahko pocukate za rokav, če želite na desko postaviti vašega malčka. Komendsko športno društvo Furam, ki ima bazo na Krvavcu, je namreč specializirano za učenje deskanja predšolskih otrok. »Letos smo na desko postavili že več kot 50 otrok. Tudi triletnike in triletnice. Predstava, da je otroke najprej treba naučiti smučanja in šele nato deskanja, je stereotipna. Brez skrbi, vašega malčka lahko takoj usmerite v deskanje. Vabljeni, deskajmo vsi!« pravi Komendčan Miha Loboda, ki je ob Korparjevi gonilna sila deskarskega društva izpod Krvavca.

ALJAŽ SLADIČ
starost: 15 let
kraj bivanja: Stranje pri Kamniku
klub: SBC Bled
naj domače in naj tuje smučišče: Vogel in Laax
vzornik: Luke Winkelmann
osebni sponzorji: Burton, Calcit, Zavarovalnica Triglav, Obsession, Jumpworld One


»Na desko sem prvič stopil pri 7 letih, in sicer v avstrijskem Nassfeldu. Ko sem zagledal dva deskarja, ki sta izvajala trike na »railih«, tako rečemo objektom, po katerih deskamo v snežnih parkih, me je takoj pritegnilo, tudi sam sem želel poskusiti. Starši so mi to omogočili, smuči sem zamenjal za desko. Za vedno! Kmalu sem začel s tekmovanji. Še vedno imam najraje »raile«, tekmujem pa v tako imenovanih park disciplinah (»big air« in »slopestyle), ki sta tudi olimpijski. Če vas deskanje zanima, vam z veseljem odgovorim na kakšno vprašanje,« pravi učenec 9. razreda Osnovne šole Stranje, ki ga seveda najdete na Instagramu.  

NIKO LEMARK
starost: 12 let
kraj bivanja: Črnuče
klub: SBC Bled
naj domače in naj tuje smučišče: Vogel in Flachauwinkl (Absolut Park)
vzornik: Naj Mekinc

»Štiri leta sem bil star, ko sem na desko stopil v Kranjski Gori. Z družino smo ogromno časa preživeli na snegu, praktično vsak vikend smo bili v Simonhöheju, nedaleč stran od slovenske meje. Pri osmih letih sem se nato pridružil klubu EŠK Mungo. Začeli so se treningi in tekme, uživam! Tudi smuči si občasno še pripnem, nazadnje sem smučal v snežnem parku na Voglu, kjer tudi največ treniram,« pove »The Flash«, sicer učenec 6. razreda Osnovne šole Preserje pri Radomljah.

JAKA PANČUR
starost: 11 let
kraj bivanja: Trzin
klub: SBC Bled
naj domače in naj tuje smučišče: Vogel in Flachauwinkl (Absolut Park)
vzornika: Mark McMorris in Marko Grilc
osebni sponzorji: Picture Organic Clothing, Pleško Group, Drive Caffe, MK Senčila, Mosaico

»Takoj, ko sem stopil na desko, je preskočila iskrica. Smuči sem postavil v kot in odtlej se jih še nisem dotaknil. Tako kot Niko sem bil tudi jaz na bordu prvič pri štirih letih, najprej sem se spuščal po hribu za domžalsko osnovno šolo. Seveda zdaj največ treniram v snežnih parkih v Avstriji in na našem Voglu, še vedno pa, če je le priložnost (sneg), izkoristim tudi kakšen lokalen hrib v dolini. Sploh če si postavim »rail« ali pa naredim skakalnico,« nam je zaupal Jaka, učenec 5. razreda trzinske osnovne šole.

Fantje pa seveda niso edini deskarji v njihovih družinah. Pri Sladičevih je na enem robniku oče Aleš, pri Lemarkovih mama Pia, v družini Pančur pa deskajo prav vsi. Jakov oče Luka je začel že v zgodnjih devetdesetih, nedavno pa sta se moškemu delu družine na deski pridružila še mama Saša in štiriletna Pia. Ker so snežne razmere v visokogorju še vedno dobre, bodo Aljaž & druščina deskali še dolgo v pomlad. Na Krvavcu je v polni pripravljenosti tudi šola deskarskih športov Furam iz Komende. »Konec marca (28.3.–1.4.) organiziramo zadnji letošnji deskarski tečaj za malčke med tretjim in sedmim letom, individualno pa se seveda posvetimo tudi starejšim. Vabljeni na Krvavec!« sporoča deskarska učiteljica Taja Korpar.

Damijan Rifl

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
clear sky
12 ° C
13.7 °
10.3 °
91 %
0.5kmh
0 %
pon
24 °
tor
18 °
sre
18 °
čet
22 °
pet
19 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano

DomovŠportDeskajmo vsi!

Deskajmo vsi!

Slovenski kulturni praznik je bil letos zaradi olimpijskega uspeha Glorie Kotnik in Tima Mastnaka vsaj malce tudi deskarski. Zdravljice za dobro jutro sicer nismo slišali, sta pa prestižni bron in srebro zagotovo dala pospešek vsem deskarjem, ki so lep praznični dan izkoristili za uživanje na snegu. Med njimi so bili tudi trije slovenski mladinski reprezentanti iz modronovične regije. Aljaž Sladič, Niko Lemark in Jaka Pančur.


Nad uspehi starejših reprezentančnih kolegov, ki nastopajo v paralelnih disciplinah so bili navdušeni, še bolj pozorno pa so spremljali vse olimpijske deskarske tekme v disciplinah prostega sloga. Kamničan Aljaž Sladič, Črnučan Niko Lemark in Trzinec Jaka Pančur so namreč “fristajlerji”. Njihove discipline so snežni park in skoki prostega sloga. Aljaža je v Pekingu najbolj navdušil Kitajec Su Yiming, Nika Norvežan Marcus Kleveland in Jako Kanadčan Mark McMorris. Vsi trije pa so pesti močno držali za avstrijsko sosedo Anno Gasser, ki jo pogosto srečujejo na treningih v avstrijskem Falchauwinklu in Scharnitzu. 30-letna zvezdnica je v napeti “big air” tekmi z odličnim zadnjim skokom ubranila naslov olimpijske prvakinje, po tej sezoni pa bo tekmovalno desko najbrž postavila v kot. Naši fantje, vsi člani SBC Bled, pa zagotovo ne! Najstarejši izmed trojke, Aljaž, bo namreč letos dopolnil šele 15 let. Kamničan se je pravkar vrnil z mladinskega svetovnega prvenstva v Švici, že v naslednjih dneh pa vsi trije, pod vodstvom trenerja Petra Podlogarja, potujejo na finalno tekmo serije World Rookie Tour v avstrijski Kaprun. »Vsi trije so se na dosedanjih tekmah prestižne mednarodne serije z uvrstitvami na ali tik pod zmagovalni oder zelo izkazali. Dokazali so, da so iz pravega testa in so vsekakor naši upi za naslednja leta,« nam je povedal Podlogar in hkrati poudaril, da je na letošnjih olimpijskih igrah tekmovalo več kot 30 športnikov in športnic, ki so se v mladih letih kalili na tekmah te serije za deskarje in smučarje prostega sloga, ki ji kredibilnost daje tudi podpora Svetovne deskarske zveze (WSF) in Mednarodne smučarske zveze (FIS). Kje pa se kalijo mladi slovenski deskarji, ki še ne nastopajo na mednarodnih tekmah? »Na slovenski seriji tekmovanj Argeta Junior Tour. Naslednja tekma bo 19. marca na Starem vrhu. Morda bodo tokrat na domači tekmi, če ne bodo imeli obveznosti na mednarodnih, lahko nastopili tudi Jaka, Niko in Aljaž. Težko jih bo premagati,« je prepričan Podlogar, ki fante spremlja na mednarodnih tekmah prej omenjene serije, sicer pa je njihov glavni trener Anej Miglar. Zelo zgovorni fantje so tudi odlični ambasadorji deskarskega športa. Veseli jih dejstvo, da se za deskanje na snegu zanima vse več njihovih prijateljev in sošolcev. Pred sezono so skupaj z deskarsko učiteljico Tajo Korpar (glej fotografijo) predstavili tudi v mladinski oddaji Krompir na nacionalni televiziji. In prav Tajo lahko pocukate za rokav, če želite na desko postaviti vašega malčka. Komendsko športno društvo Furam, ki ima bazo na Krvavcu, je namreč specializirano za učenje deskanja predšolskih otrok. »Letos smo na desko postavili že več kot 50 otrok. Tudi triletnike in triletnice. Predstava, da je otroke najprej treba naučiti smučanja in šele nato deskanja, je stereotipna. Brez skrbi, vašega malčka lahko takoj usmerite v deskanje. Vabljeni, deskajmo vsi!« pravi Komendčan Miha Loboda, ki je ob Korparjevi gonilna sila deskarskega društva izpod Krvavca.

ALJAŽ SLADIČ
starost: 15 let
kraj bivanja: Stranje pri Kamniku
klub: SBC Bled
naj domače in naj tuje smučišče: Vogel in Laax
vzornik: Luke Winkelmann
osebni sponzorji: Burton, Calcit, Zavarovalnica Triglav, Obsession, Jumpworld One


»Na desko sem prvič stopil pri 7 letih, in sicer v avstrijskem Nassfeldu. Ko sem zagledal dva deskarja, ki sta izvajala trike na »railih«, tako rečemo objektom, po katerih deskamo v snežnih parkih, me je takoj pritegnilo, tudi sam sem želel poskusiti. Starši so mi to omogočili, smuči sem zamenjal za desko. Za vedno! Kmalu sem začel s tekmovanji. Še vedno imam najraje »raile«, tekmujem pa v tako imenovanih park disciplinah (»big air« in »slopestyle), ki sta tudi olimpijski. Če vas deskanje zanima, vam z veseljem odgovorim na kakšno vprašanje,« pravi učenec 9. razreda Osnovne šole Stranje, ki ga seveda najdete na Instagramu.  

NIKO LEMARK
starost: 12 let
kraj bivanja: Črnuče
klub: SBC Bled
naj domače in naj tuje smučišče: Vogel in Flachauwinkl (Absolut Park)
vzornik: Naj Mekinc

»Štiri leta sem bil star, ko sem na desko stopil v Kranjski Gori. Z družino smo ogromno časa preživeli na snegu, praktično vsak vikend smo bili v Simonhöheju, nedaleč stran od slovenske meje. Pri osmih letih sem se nato pridružil klubu EŠK Mungo. Začeli so se treningi in tekme, uživam! Tudi smuči si občasno še pripnem, nazadnje sem smučal v snežnem parku na Voglu, kjer tudi največ treniram,« pove »The Flash«, sicer učenec 6. razreda Osnovne šole Preserje pri Radomljah.

JAKA PANČUR
starost: 11 let
kraj bivanja: Trzin
klub: SBC Bled
naj domače in naj tuje smučišče: Vogel in Flachauwinkl (Absolut Park)
vzornika: Mark McMorris in Marko Grilc
osebni sponzorji: Picture Organic Clothing, Pleško Group, Drive Caffe, MK Senčila, Mosaico

»Takoj, ko sem stopil na desko, je preskočila iskrica. Smuči sem postavil v kot in odtlej se jih še nisem dotaknil. Tako kot Niko sem bil tudi jaz na bordu prvič pri štirih letih, najprej sem se spuščal po hribu za domžalsko osnovno šolo. Seveda zdaj največ treniram v snežnih parkih v Avstriji in na našem Voglu, še vedno pa, če je le priložnost (sneg), izkoristim tudi kakšen lokalen hrib v dolini. Sploh če si postavim »rail« ali pa naredim skakalnico,« nam je zaupal Jaka, učenec 5. razreda trzinske osnovne šole.

Fantje pa seveda niso edini deskarji v njihovih družinah. Pri Sladičevih je na enem robniku oče Aleš, pri Lemarkovih mama Pia, v družini Pančur pa deskajo prav vsi. Jakov oče Luka je začel že v zgodnjih devetdesetih, nedavno pa sta se moškemu delu družine na deski pridružila še mama Saša in štiriletna Pia. Ker so snežne razmere v visokogorju še vedno dobre, bodo Aljaž & druščina deskali še dolgo v pomlad. Na Krvavcu je v polni pripravljenosti tudi šola deskarskih športov Furam iz Komende. »Konec marca (28.3.–1.4.) organiziramo zadnji letošnji deskarski tečaj za malčke med tretjim in sedmim letom, individualno pa se seveda posvetimo tudi starejšim. Vabljeni na Krvavec!« sporoča deskarska učiteljica Taja Korpar.

Damijan Rifl

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
clear sky
12 ° C
13.7 °
10.3 °
91 %
0.5kmh
0 %
pon
24 °
tor
18 °
sre
18 °
čet
22 °
pet
19 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano