torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
DomovPogovoriPogovori Anže Štern: Vse je odvisno od ekipnega duha in motivacije

Pogovori Anže Štern: Vse je odvisno od ekipnega duha in motivacije

Anže Štern je novoizvoljeni predsednik Košarkarskega kluba Komenda. Obiskali smo ga v domačem okolju, kjer so treningi spet v polnem teku. Pogovarjali smo se o njegovih ciljih, ki jih bo uresničeval v novem mandatu, kje vidi prihodnost kluba in košarke v Komendi. Prišepnil nam je tudi kakšna je njegova napoved za osvojitev novih mednarodnih košarkarskih naslovov.


Najprej čestitke za izvolitev, nam lahko zaupate kako se počutite ob prevzemu nove funkcije četrtega predsednika Košarkarskega kluba Komenda? Imate že izdelane cilje, kam želite pripeljati klub v svojem mandatu?

Počutim se dobro, glede ciljev pa, če ne bi imel ciljev ne bi kandidiral za predsednika. Trenutno so malo manjši cilji. Na dolgi rok mi je cilj, da bi bila Komenda vedno bolj številčna, tako z igralci kot s člani. Kratkoročni cilj je, da vzpostavimo vse ekipe se pravi od U-11 do U-19, ker trenutno ene ekipe nimamo. Pav tako je cilja, da gremo z naslednjo sezono v člansko ligo, se pravi v četrto slovensko košarkarsko ligo. Eden od dolgoročnih ciljev in želja je tudi vzpostavitev dekliške ekipe, o čemer vam zaenkrat ne morem več povedati (nasmešek).

Vrniva se v vašo košarkarsko preteklost, kaj vas je navdušilo, da ste se odločili prav za ta šport?

Navdušili so me predvsem Union Olimpija in naši košarkarji z Markom Miličem na čelu. Milić zato, ker mi je bil idol, tako kot sta danes otrokom Luka Dončić in Goran Dragić. Milić je bil NBA igralec, tak atraktiven ljudski igralec, bil mi je vzor in želel sem ga posnemati.

Obenem me je navdušila tudi takratna nova športna dvorana v Komendi (2001). To so bili glavni trije razlogi, da sem kot desetletnik začel svojo košarkarsko pot, kot mladi nadebudnež in od takrat se ne ločim od košarke, tako ali drugače.

Ne moremo mimo korona krize, ki je prizadela tudi svet športa. Kakšno sezono ste imeli, kako je kriza prizadela vaš kub?

Lahko se kar pohvalim, da ni bilo veliko upada. Obdržali smo fante in dekleta. Imeli smo srečo, saj nas korona ni zelo prizadela, kljub skrbi v marcu 2021, ko so se ponovno začeli treningi, smo bili v klubu veseli, da so igralci še vedno motivirani. Upadov razen enega ali dveh igralcev ni bilo. V obdobju med karanteno je bilo težko, saj zaradi ukrepov niso smeli trenirati, košarka pa je kontaktni šport (igra 5 na 5).

Tudi dekleta so navdušena za košarko in upam, da tako ostane. Kot sem že omenil, je želja, da bi v naslednjih sezonah vzpostavil dekliško ekipo. Tukaj mislim, da je v Komendi kar potencial, ker ni veliko ostalih moštvenih športov in tudi iz izkušenj so bila dekleta kar zainteresirana. Vse pa je odvisno od ekipnega duha in motivacije.

Kako otroke navdušiti za šport še posebej v tem času? Vsekakor pri zanimanju za košarko pripomorejo evropski in svetovni uspehi naše košarke in posameznih košarkarjev.

Ko že dlje časa niso igrali košarke jih motivira že to, da dobijo nekaj več časa na treningu. Ko pridejo na trening zdaj, ko so se sprostila pravila, recimo v družbi s prijateljem, jih nadgradim z 20 minut podaljšanega treninga. Če povabijo kakšnega prijatelja na trening. Opažam, da tudi njih motivirajo uspehi naših igralcev čez lužo, Goran Dragić in še posebej trenutno Luka Dončić, ker je mlad in atraktiven igralec. Mladi, ga želijo posnemati, ko ga gledajo na TV zaslonih, njegov način igre, oblačila, stil.

Kje vidite prihodnost košarke v Komendi, je še kje prostor za izboljšave?

V prihodnosti si želim, da ostanemo stabilen košarkarski klub, tako bomo nadaljevali delo z novim vodstvom. Tudi prejšnja uprava nas pohvali, da smo dobro stabilizirali klub. V tem duhu bomo nadaljevali delo. Želimo ostati čim bolj prijazen klub, kar je tudi vizija in cilj. Da bi starši dobili občutek zaupanja in varnosti, ko pripeljejo svoje otroke. Obenem, da bo posledično čim več športnih dosežkov. Seveda tudi, da imamo vedno več otrok, ki se vpišejo v naš klub brez kakšnih zadržkov ali nepotrebnega strahu. Glede možnosti izboljšav s tehničnega vidika nam nič ne manjka, imamo dvorano in manjši fitnes.

Želimo pa si še več organiziranih prevozov na tekme in več druženja, tako s starši, kot igralci in ostalimi člani. Da bomo lahko na koncu rekli: “smo kot ena velika družina” (nasmeh).

 

Kaj pa širše v naši državi, ali smo ponovno na dobri poti do osvojitve kakšnega laskavega naslova, kot nikoli pozabljenega leta 2017?

Mislim da smo na dobri poti, če bomo sestavili kot celota. Če so vsi igralci na voljo, ki igrajo za Slovenijo in če se bodo odzvali vabilu. Pa tudi kot sem prej omenil, če bo tudi kemija prava, uspeh ne bo manjkal. Uspeh pa seveda prinese tudi evforijo na lokalni in državni ravni. Po osvojenem EU 2017 je bilo res ogromno novo vpisanih mladih košarkarjev, pravi “bum” je bil tudi pri nas v Komendi. Število vpisanih se je kar podvojilo. Takrat je bistveno kako odreagirajo trenerji, saj se sorazmerno z zmanjševanjem evforije, zmanjša tudi motivacija za igro. Vse je odvisno od motivacije in uspeha.