torek, 5 julija, 2022
18.1 C
Kamnik
18.1 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
18.1 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
18.1 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
18.1 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
DomovPogovoriAnže Lanišek: Za skoke me je navdušil Rok Benkovič

Anže Lanišek: Za skoke me je navdušil Rok Benkovič

Anže Lanišek ali Žaba, kot se ga je prijel simpatičen vzdevek, je smučarski skakalec. Prihaja iz Domžal, njegov matični klub pa je Skakalni klub Mengeš, kjer se po naših informacijah zelo rad pridruži tudi treningu mladih skakalcev. Pravi, da je njega kot mladega skakalca navdušil Rok Benkovič, tudi član mengeškega kluba, danes pa je njegov vzornik Noriaki Kasai.

Kdo je bil vaš vzornik v začetkih? Kdo pa je vaš skakalni vzornik danes?

Rok Benkovič, ker je postal svetovni prvak v Oberstdorfu leta 2005 in sem nato začel trenirati v istem klubu, tj. Skakalnem klubu Mengeš, kot on. Danes je moj vzornik Noriaki Kasai.

Zakaj Noriaki Kasai?

Vse dela zelo umirjeno, vedno je nasmejan in je zelo prijeten človek.

Kako se je začela vaša pot smučarskega skakalca? Kdo vas je navdušil?

Začela se je tako, da sem gledal smučarske skoke. Vedno sem si želel skakati, zato me je oče tudi odpeljal na trening v Mengeš. Navdušil pa me je Rok Benkovič.

Ta konec tedna je slovenski skakalni praznik, Planica. Kakšni so občutki, ko skačete/letite v Planici pred domačo publiko pa tudi prijatelji v primerjavi s tujimi skakalnicami? Vam da to zagon ali je odgovornost in s tem mogoče tudi nervoza še toliko večja?

Vsekakor je skakati v Planici pred domačo publiko nekaj posebnega, čeprav se mi je zdelo, da pred njo skačem že v Bischofshofnu in Kulmu, saj so bili tam v večini slovenski navijači. Vendar je res … doma v Planici je vzdušje še boljše, tako da je lepo skakati pred takim občinstvom. To mi da zagon in nimam občutka odgovornosti ali nervoze, navsezadnje skačem zase in ne za občinstvo.

Si upate napovedati, kdo bo v Planici zasedel prva tri mesta (v vseh treh dneh)?

Ne, saj je vsaka tekma poglavje zase in prav vsak lahko skoči na stopničke oziroma zmaga.

Z uspehi je prišla tudi večja prepoznavnost. Vam to godi, vam gre na živce, vam je vseeno?

To je res. Dejansko mi je vseeno, vendar svoje delo opravljam korektno tudi do navijačev in novinarjev, saj je zaradi njih tudi prepoznavnost skokov večja.

Anže Lanišek // Foto: Berkutschi.de

Vaša kariera se ves čas vzpenja, bili ste najmlajši zmagovalec celinskega pokala, že od nekdaj vas opisujejo kot velik oz. enega izmed največjih talentov za smučarske skoke, že v prvi sezoni ste bili med dobitniki točk, v sedanji, to je vaša druga sezona, pa dosegate že vidne uspehe. Kam želite, da gre vaša kariera?

Res je, da sem najmlajši zmagovalec celinskega pokala, vendar to ni zagotovilo za uspeh. Je pa lepa popotnica za vztrajanje in izboljševanje samega sebe ter svojih rezulatatov. Želim si, da bo šla moja kariera še vedno navzgor in da bom dosegal rezultate, in sicer takšne, kot jih sedaj dosega Peter Prevc.

Ja, res je, ne moremo mimo skakalnega fenomena, vašega kolega, Petra Prevca. Kako vi komentirate neverjetno sezono in razliko, ki jo kaže v primerjavi z ostalim svetovnimi skakalci?

Peter skače zelo dobro že kar nekaj sezon, a vsakič se mu kaj ni izšlo, zato je vedno stremel k napredku. Letos je to pokazal celemu svetu in vse, kar je osvojil, je osvojil zasluženo.

Anže Lanišek // FOTO: Ronald Brandl SPORT2000

Vaš matični klub je Skakalni klub Mengeš. Slišali smo, da se, ko imate čas, radi priključite treningom mladih skakalcev in pomagate. Kako to? Vas to veseli, sprošča, bi si tudi vi želeli takega vzornika v vaši mladosti?

Saj sem ga imel. Vedno, ko je prišel na trening Rok, sem dal 110 odstotkov od sebe, da sem se dokazoval, kako sem dober. To me je gnalo naprej.

Zato tudi vem, koliko pomeni otrokom v klubu, da pridem na trening jaz ali Matjaž Pungertar, in zato je zadovoljstvo toliko večje.

Vidite v mengeškem klubu kakšnega naslednika Roka Benkoviča in Anžeta Laniška?

Vsekakor. Vendar je pot dolga in naporna, zato veliko otrok preneha s skakanjem že zelo zgodaj.

Na kaj pomislite v trenutku, ko se odrinete na letalnici?

Na nič. Prepustim se užitku.

Kakšno je vaše mnenje o točkovni/vetrni izravnavi?

Vsekakor je to zelo dobro, saj so zato lahko tekme veliko bolj pravične, kot bi bile sicer.

Kakšen vpliv imajo spremembe kombinezonov, ki se menjajo iz sezone v sezono?

Ne samo iz sezone v sezono, po navadi jih menjamo vsak mesec, saj smo tako lahko bolj konkurenčni v primerjavi z ostalimi. Vemo, da konkurenca nikoli ne spi.

Anže Lanišek (c) GEPA

Preko televizije in drugih medijev doživljamo slovensko skakalno reprezentanco kot dobro usklajeno ekipo, kjer se dobro razumete, zabavate, a hkrati resno in dobro delate. Kakšna je dejansko klima v slovenski reprezentanci? Kdo je najbolj zaslužen za dober feeling, trener Janus, skakalci, spremljevalna ekipa?

Klima je super, vsi se med seboj zelo dobro razumemo. Vsak, ki je del ekipe, je zaslužen za dobro vzdušje v ekipi. Moja želja je samo ta, da se bo to nadaljevalo še naprej.

Se je za vašo vzdržljivost in pripravljenost potrebno držati diete, kaj je sicer vaša najljubša hrana in pijača?

Včasih se je treba odreči kakšni sicer zelo okusni hrani, vendar sam s kilogrami nimam težav. Najraje jem domače pripravljene jedi, prav najljubše pijače sicer nimam, toda imam zelo rad sokove in kakšen topel napitek.

Kako je z obveznostmi v šoli, usklajevanje je verjetno zahtevno?

Res je zahtevno, vendar se temu posvečam po sezoni.

Ko nimate tekem, treningov, sponzorskih obveznosti … kaj radi počnete takrat?

Preživim lep dan zunaj na sprehodu s punco in psom.

Čez dober mesec boste stari 20 let. Se veselite, bo prava žurka?

Po navadi nimam zabave oziroma žurke, zato je verjetno tudi letos ne bo in bomo to praznovali v družinskem krogu.

Zakaj vas kličejo Žaba?

Ko je bila evforija ob uvrstitvi naših nogometašev na evropsko in svetovno prvenstvo, sem dobil zelen dres Slovenije. Oblečenega sem imel večino časa. Ko sem bil zunaj in sem skakal naokoli, me je sosed začel klicati Žaba. Ta vzdevek se je prijel, tudi ko sem začel trenirati skoke.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
light rain
18.1 ° C
18.8 °
16.4 °
92 %
2.6kmh
75 %
tor
27 °
sre
27 °
čet
26 °
pet
23 °
sob
25 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano