ponedeljek, 5 decembra, 2022
4.8 C
Kamnik
4.8 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
4.8 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
4.8 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
4.8 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
DomovKulturaIzdali knjigo o Glavarju

Izdali knjigo o Glavarju

Lani so v Komendi pa tudi drugih krajih, kjer je živel in deloval Peter Pavel Glavar, obeležili 300-letnico njegovega rojstva. V Ustanovi Petra Pavla Glavarja iz Komende so takrat pripravili film o njegovem življenju ter delu, slovesnost in razstavo stripov, ki so jih o tem pomembnem rojaku pripravili učenci Osnovne šole Komenda Moste; letos vsem tem obeležjem dodajajo še knjigo (Ne)poznani Glavar.


»Knjiga je sinteza že znanega o Glavarjevem življenju, hkrati pa tudi opis življenjskih razmer v 18. stoletju. V njej je prvič objavljena podrobna časovnica Glavarjevega življenja in pregledno opisani njegovi stiki z habsburškim dvorom. Prispevki obravnavajo njegovo prizadevanje na področju šolstva, pastorale, gospodarstva in dobrodelnosti. Posebej je predstavljena Glavarjeva rejniška družina in njegovo delo za širjenje čebelarskega znanja. V knjigi so predstavljeni takratni zemljevidi in še ohranjena Glavarjeva dediščina,« vsebino knjige na kratko povzema Štefan Petkovšek, urednik knjige in predsednik uprave Ustanove Petra Pavla Glavarja, ki je skupaj z Občino Komenda izid knjige tudi sofinancirala.

Delovanje in življenje Petra Pavla Glavarja na 213 straneh in v 15 poglavjih opisuje dvanajst avtorjev: Julija Šuligoj, Nina Glavan, Lara Hana Maček, Matija Terglav, Zdravko Žagar, Saša Skok, Andrej Šalehar, Anton Tomec, Tadej Pavković, Primož Kepic, Štefan Petkovšek in Jožef Pavlič.

Knjiga, ki je opremljena s 60 slikami, je zaenkrat na voljo zgolj v elektronski obliki. Za tako obliko so se v Ustanovi odločili zaradi negotovosti glede sofinanciranja izdaje s strani Občine Komenda. »Iz medijev smo izvedeli, da ima Občina Komenda delno blokiran račun. Po rebalansu občinskega proračuna in 42-odstotnem zmanjšanju postavke sofinanciranja prireditev in projektov smo se na upravi Ustanove odločili, da takrat že izvajani projekt knjige (Ne)poznani Glavar nadaljujemo in ga pripeljemo do konca. Ker do oddaje vsebinskega in finančnega poročila v decembru 2021 nismo vedeli, v kolikšnem deležu bo projekt v končni fazi sofinanciran, smo se odločili, da si zmanjšamo finančno breme, tako da izdamo elektronsko knjigo. Knjiga je s tretjinskim sofinanciranjem Občine naposled le izšla,« pojasnjujejo v Ustanovi.

Elektronsko knjigo (Ne)poznani Glavar lahko kupite na spletni strani Biblos (www.biblos.si), člani Knjižnice Franceta Balantiča pa si jo lahko tu tudi izposodite. Ali bo knjiga izšla tudi v klasični obliki, v Ustanovi Petra Pavla Glavarja v tem trenutku še ne vedo, saj je odločitev za tisk odvisna od Občine Komenda. »Zavedamo se, da je tiskana knjiga za končne bralce veliko bolj primerna. Zato smo občinski upravi izrazili pripravljenost, da ji asistiramo pri njihovi morebitni odločitvi za tisk. Njene odločitve v eno ali drugo smer ne poznamo,« pravi Štefan Petkovšek.

Domačim bralcem bodo knjigo v sodelovanju s Knjižnico Franceta Balantiča predstavili v torek, 10. maja, v okviru prireditev ob komendskem občinskem prazniku. Prireditev bo potekala v prostorih osnovne šole Komenda Moste. Knjigo bo v pogovoru z direktorico kamniške knjižnice Bredo Podbrežnik Vukmir predstavil Štefan Petkovšek. Odlomke iz literarnih besedil o Petru Pavlu Glavarju bo bral dramski igralec Zvone Hribar. Pogovoru bo sledilo odprtje razstave Peter Pavel Glavar med nami, ki jo je pripravila Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
overcast clouds
4.8 ° C
5.8 °
3.1 °
93 %
1.5kmh
100 %
pon
8 °
tor
8 °
sre
6 °
čet
4 °
pet
7 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano