sreda, 6 julija, 2022
16.8 C
Kamnik
16.8 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
16.8 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
16.8 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
16.8 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
DomovAktualno»Veselje doživetja trenutka se pomnoži, če se deli«

»Veselje doživetja trenutka se pomnoži, če se deli«

Odprtje razstave Mimi Pollak v Kulturnem domu Radomlje

V ponedeljek, 7. februarja, na predvečer slovenskega kulturnega praznika je Mimi Pollak ob svojem 75. rojstnem dnevu odprla svojo samostojno fotografsko razstavo z naslovom V hribih se dela dan, v hribih žari.  Članica Foto, kino in video kluba Mavrica je razstavila fotografije sončnega vzhoda na Veliki planini in Gojški planini v Kodrovi dvorani Kulturnega doma v Radomljah.


Odprtje se je začelo z dvema kratkima filmoma, ki so ju posneli člani video sekcije fotokluba Mavrica. Snemalca sta v prvem filmu prikazala kulturno in naravno dediščino Velike planine, vse od pastirskega naselja do globokih jam. Drugi film pa je režiser posvetil Peruju, predvsem Inkom in njihovi zapuščini. Med obema filmoma je za pozdravni nagovor in predstavitev umetnice poskrbela Marjeta Cerar.

Mimi Pollak je rojena Radomljanka. Z delovanjem članov FKK Mavrice se je spoznala v 80. letih prejšnjega stoletja, ko je k predsedniku kluba prinesla razvijat filme, ki jih je pošiljal njen mož Bojan Pollak s svojih alpinističnih himalajskih odprav. Začela je fotografirati tudi sama, še posebej je uživala na fotolovu, se pravi v iskanju motivov v naravi. 

Po upokojitvi je poldrugo desetletje preživela kot pastirica na Veliki planini, kjer je naprej fotografirala planino in krave. Kasneje je začela fotografirati tudi pastirje pri njihovih vsakdanjih opravilih, od tlake do druženja. Že takrat je občudovala jutra, zato ni čudno, da so sončni vzhodi na kraški planoti glavna tema njene zdajšnje razstave.

»Pri fotografiranju gre za to, da si v pravem času na pravem mestu. Le nekaj minut je primernih, da se posname popolna fotografija. Kasneje, ko svetloba postane premočna, čarobnost izgine,« je razložila postopek nastajanja fotografij avtorica razstave in povedala, da ji za fotografije ni bilo težko vstajati ob dveh zjutraj. Fotografije so nastajale v zadnjih dveh letih na različnih bolj in manj znanih lokacijah po Veliki in Gojški planini. Na Planino se še vedno odpravi vsaj enkrat na teden.

S fotografijami želi živahna upokojenka približati svet Velike planine predvsem tistim, ki te lepote ne morejo več videti v živo. So pa tudi povabilo za vse tiste, ki še lahko hodite, da se naslednjič v gore odpravite bolj zgodaj in občudujete sončni vzhod. Razstava 40 fotografij bo na ogled do 21. marca 2022.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
clear sky
16.8 ° C
18.7 °
15.9 °
89 %
1.5kmh
0 %
sre
28 °
čet
26 °
pet
25 °
sob
27 °
ned
24 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano