sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
DomovAktualnoV Domžalah aktivno pristopili k reševanju problematike brezdomcev

V Domžalah aktivno pristopili k reševanju problematike brezdomcev

Že pred tremi leti so v Domžalah sprejeli strategijo za mlade, nadaljujejo pa tudi z aktivnostmi za pripravo strategije za starejše občane. Kot pravi domžalska podžupanja Renata Kosec, pri vsaki strategiji težijo k temu, da to ni zgolj papir, temveč napotilo, kaj je treba na določenem področju v bodoče urediti. Končni cilj omenjene strategije je tudi medgeneracijski center, ki bi stal na lokaciji starega vrtca na Savski cesti, kjer bi svoj dom našli tako mladi kot starejši občani.


Pri pripravi strategije za starejše Občina Domžale sodeluje z Inštitutom za socialno varstvo, poleg dogodka Starejši smo skupaj močnejši, ki je v organizaciji Društva upokojencev Domžale potekal 4. septembra, bodo organizirane tudi različne delavnice in srečanja z društvi in posamezniki, ki bodo lahko povedali svoja mnenja in želje glede ciljev in ukrepov, vključenih v strategijo. »Namen tovrstnih srečanj je, da se društva med seboj spoznajo, povežejo in začnejo sodelovati. Oktobra bomo vsem starostnikom na dom poslali brošuro, v kateri bodo na enem mestu zbrane vse informacije in kontakti, ki so pomembni za njih, in sicer od zdravstva, socialne pomoči, psihosocialne pomoči, do vključenosti v posamezna društva in organizacije,« razlaga Renata Kosec, ki meni, da morajo biti na starejše, sploh sedaj v času covida-19, še posebej pozorni. Podobno kot v drugih krajih – v Kamniku to storitev opravlja Prostofer, medtem ko v Komendi brezplačne prevoze organizira Zavod Medgeneracijsko središče – bodo tudi v Domžalah kmalu vzpostavili brezplačen prevoz za starejše občane, s tem da bo prevoze opravljalo na razpisu izbrano društvo.

Medgeneracijski center, kjer bi svoj dom našli tako starejši kot mlajši

Na Občini Domžale se zavedajo, da je velika težava dejstvo, da starejši ostajajo sami doma, zato že vrsto let težijo k vzpostavitvi dnevnega centra za starejše, medtem ko je strategija za mlade pokazala, da je edino, kar mladi ta trenutek nujno potrebujejo, večji dom za druženje in srečevanje. Ker imajo že nekaj let v lasti območje na Savski cesti, kjer je deloval vrtec, je to možna lokacija za tak center, ki ne bi bil namenjen zgolj starejšim, temveč bi tu svoj dom dobili tudi mladi, sem bi se namreč preselil tudi Center za mlade Domžale. »Tako bi na tem območju dobili medgeneracijski center. Poleg tega želimo na to območje, seveda v konsenzu z vsemi vpletenimi, umestiti še Dom krajanov Domžale, kjer bi svoj prostor našli gasilci PGD Domžale in razna društva. Vse te vsebine želimo združiti, tako da sedaj potekajo preveritve investicije v prostor, priprave idejnih zasnov,« pojasnjuje podžupanja, ki verjame, da jim bo to tudi uspelo, prav tako imajo v proračunu že zagotovljena sredstva za pripravo dokumentacije in gradnjo.

Medtem ko bo odločitev o medgeneracijskem centru prinesla prihodnost, pa na Občini Domžale že sedaj za mlade zagotavljajo sredstva za celoletne štipendije, ki so namenjena dijakom iz socialno ogroženih družin, nadarjenim dijakom in študentom, dijakom in študentom deficitarnih poklicev in za študij v tujini.

Čeprav so Domžale t.i. mlada občina, saj je povprečna starost prebivalca 41,2 let, poleg tega pa imajo tudi visok naravni prirast glede na ostalo Slovenijo, v zadnjih letih veliko pozornosti namenjajo starejšim občanom.

 

 

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
29.1 ° C
29.8 °
27.5 °
35 %
1kmh
75 %
sre
29 °
čet
25 °
pet
24 °
sob
26 °
ned
25 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano