sobota, 26 novembra, 2022
-0.1 C
Kamnik
-0.1 C
Kamnik
sobota, 26 novembra, 2022
-0.1 C
Kamnik
sobota, 26 novembra, 2022
-0.1 C
Kamnik
sobota, 26 novembra, 2022
-0.1 C
Kamnik
sobota, 26 novembra, 2022
DomovAktualnoV Arboretumu Volčji Potok poleg sprostitve v naravi tudi pestro dogajanje

V Arboretumu Volčji Potok poleg sprostitve v naravi tudi pestro dogajanje

Vsako leto je dogajanje v Arboretumu Volčji Potok pestro in tako bo tudi letos. Veliko bo kulturnih dejavnosti, ker ne vzgajajo samo dreves, ampak tudi izobražujejo in so kulturno dejavni.


 »V lanskem letu smo povečali obisk, ves čas smo se trudili, da smo ostali odprti. Bili smo pod strogim nadzorom ministrstva za kulturo, dokazati je bilo treba, da pozitivno prispevamo k vzdušju in da ljudje potrebujejo naš park. Izpeljali smo dve pomembni investiciji. Uredili smo kanalizacijo v osrednjem delu parka, zato bomo v prihodnjem letu lahko predali v uporabo nov gostinski objekt poleg obstoječe kavarne. Drugi projekt je betonirana panoramska pot od vhoda do pristave, v dolžini 600 metrov, ki je edina betonirana pot v Volčjem Potoku. Z njo smo povezali vhod in načrtovan rastlinjak oziroma oranžerijo. Betonska pot je osvetljena in je primerna za pohod v vseh vremenskih razmerah. Vse ostale poti ostajajo peščene,« je lanske projekte predstavil direktor Arboretuma Volčji Potok Aleš Ocepek.

Aleš Ocepek
Arboretum ponuja veliko pestrega dogajanja za vse

Za letošnji praznik zaljubljencev so se v Arboretumu povezali z Galerijo Deva Puri z Bleda in v Galeriji Janeza Boljke postavili razstavo Salvadorja Dalija – Romeo in Julija. Dali je bil raznovrsten umetnik, slikar in industrijski oblikovalec. V galeriji si lahko ogledate več kot 50 njegovih del. Ob znameniti mapi Romeo in Julija si morate ogledati še suito Življenje, kipa Vizija angela in Menora ter tapiserije Don Kihot, Bakhova kočija in Vztrajnost spomina. Lahko se tudi fotografirate na znameniti Dalijevi zofi v obliki ustnic. Razstava je odprta do 31. marca, a jo bodo zaradi odličnega obiska podaljšali.

V Arboretumu tudi letos niso pozabili na družine. V sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana bodo organizirali nedeljske poletne lutkovne predstave. Otroci z veseljem opazujejo tudi pisane tropske metulje, ki bodo v park prileteli 21. maja in ostali do 18. septembra. 28. avgusta bo v parku potekal tradicionalni Čarobni dan s pestrim programom aktivnosti za otroke. Migimigi dan (10. september) bo namenjen vsem športnim navdušencem. Že aprila bodo zasadili tudi nov labirint na otroškem igrišču.

Filmsko dogajanje v Arboretumu

Z besedami, da je Arboretum Volčji Potok najlepše prizorišče za filme na prostem, je Jure Matičič iz domžalskega kulturnega doma napovedal že tretje zaporedno sodelovanje obeh ustanov. Tako boste tudi letos lahko uživali v Filmskih večerih in Koncertih v rozariju. Prvi koncert bo potekal na praznik vrtnic, v soboto, 11. junija, ob 18.uri. Glasbeniki pod vodstvom Mateta Bekavca vas bodo popeljali v svet klasične glasbe Mozarta in Straussa. Sledila bosta še dva koncerta. Julija in avgusta vas vabijo tudi na ogled žanrsko pestrih filmov za vse generacije. Otvoritveni film bo tudi tokrat slovenska klasika. Prav v arboretumu si boste lahko ogledali domžalsko premiero filma Matevža Luzarja Orkester. Filmski večeri bodo potekali vsak četrtek, petek in soboto med 21. julijem in 26. avgustom. Organizirali bodo sejem filmskih plakatov, kjer si boste lahko ljubitelji filma izbrali plakat svojega najljubšega filma in ga vzeli domov.

V letošnjem letu podarjajo brezplačno vstopnico za obisk parka osebi, ki praznuje rojstni dan. Brezplačna vstopnica ob predložitvi osebnega dokumenta velja le za slavljenca na dan njegovega rojstnega dne. Slavljenec prejme tudi zeleno darilo pri blagajni parka ter pozornost v kavarni Arboretum.

Cvetoče rože tudi letos v Arboretumu

V platnenem šotoru so 17. marca odprli razstavo Pomladni cvetoči navdih. Želijo vas očarati s cvetočimi šopki iz tulipanov, trobentic, marjetic, spominčic in anemon. Šopke bodo obnavljali na vsake nekaj tednov. V zadnjih letih so se ljudje bolj začeli zanimati za ločnice, zato v Arboretumu organizirajo razstave sobnih rastlin. Razstavljene so od 1. marca v rastlinjaku skupaj z ananasovkami in orhidejami. Tudi letos bodo v Arboretumu pripravili spomladansko razstavo cvetja in tulipanov med 9. aprilom in 8. majem. Na sejemskem prostoru boste lahko kupili izdelke mojstrov domače robe.

Poletje bo ponovno v znamenju vrtnic. Posajene so v Zgornjem rozariju, v Spodnjem rozariju in v zbirki Papeških vrtnic. Na južni strani pristave so postavljene tematske zbirke vrtnic, in sicer vrtnice Marije Auersperg Attems, slovenske vrtnice in slovite vrtnice. Skupaj je v Arboretumu Volčji Potok več kot tisoč različnih sort vrtnic. Še prav posebej pa bo vrtnicam posvečen 19. slovenski dan vrtnic, ki mu bo 11. in 12. junija sledil vrtnični vikend. Udeležencem bodo predstavili več kot tisoč različnih sort vrtnic, program pa bo pospremljen tudi z glasbo, kulinariko in prijetnim druženjem. Dan bo popestrila mednarodna razstava naravnih parfumov, posebna vrtnična ponudba v kavarni in prodajni sejem (izmenjava, prodaja vrtnic in kozmetičnih izdelkov).

»Vrtnice bodo cvetele tudi digitalno. V Arboretumu imamo 1178 vrst vrtnic, ki si jih lahko pogledate v parku in na spletu. Že 2002 so ob prenovi rozarija začele nastajati fotografije. Nastalo je 12 tisoč fotografij vrtnic, ki predstavljajo pomembno raziskovalno delo in jih sedaj najdemo v digitalnem rozariju. Na spletu lahko najdete imena vrtnic in poiščete njihovo lokacijo v gredi,« je projekt digitalnega rozarija razložila krajinska arhitektka v Arboretumu, Mateja Račevski. Podrobni program prireditev in ostalih dogodkov najdete na arboretumski spletni strani.

Pridobitve letošnjega leta

V Arboretumu Volčji Potok si želijo spodbuditi trajnostno mobilnost, zato so se odločili za postavitev postaje za izposojo električnih koles, ki bo obsegala deset stojal za kolesa in pet električnih koles. Postajališče bo vključeno v sistem koles za izposojo Kamkolo, kamor že sodi šest postaj. Postajo gradijo v okviru projekta Kolesarska veriga na podeželju, ki združuje 12 lokalnih akcijskih skupin iz vse Slovenije. V Arboretumu upajo, da si boste kolesa na postajališču lahko izposojali že poleti, najkasneje pa do letošnjega tedna mobilnosti, ki bo septembra.

Velika pridobitev bo nov električni vlak, ki bo po Arboretumu zapeljal najkasneje novembra, v najboljšem primeru avgusta. Stari, na dizelski pogon je star že več kot 15 let in je v tem času pridobil mnoge oboževalce. Novi vlak bo predvsem dobrodošla pridobitev za tuje goste in za vse, ki jih hoja prestavlja težave. Vlak bo prijazen do okolja pa tudi do narave, saj s tihim delovanjem motorja ne bo motil živali in obiskovalcev parka. Financiran je iz Sklada za podnebne sprememb in stane več kot 300 tisoč evrov.

Nadaljevali bodo z obnovo gradu. Sodelujejo z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. Prenovili bodo ruševine, poglobili palaciji ter uredili podest. Na stolpu bodo postavili razgledno ploščad.

Vpliv podnebnih sprememb na rastline v Arboretumu

V Arboretumu vpliv podnebnih sprememb opažajo v sušenju dreves.Prva drevesa so se po seriji suš začela sušiti že v 90. letih. Lawsonove paciprese so preprosto ugasnile, ne da bi na njih našli sledove bolezni ali škodljivce. Posušile so se starejše gorske sekvoje. Zaradi lubadarja je propadlo že polovico smrek v parku. Vitalna smreka se lubadarjev obrani, saj jih sproti utaplja v smoli, presušena se ne more več braniti. Podnebne spremembe narekujejo sajenje novih, odpornih vrst v parke in na vrtove.

Matjaž Mastnak

»Osnovo poslanstvo Arboretuma se je ukvarjati z rastlinami. Lani smo posadili več vrst dreves in jih poimenovali drevesa za prihodnost,« je boj proti podnebnim spremembam v Arboretumu Volčji Potok napovedal Matjaž Mastnak, ki je v Arboretumu svetovalec za dendrologijo, torej se ukvarja z drevesi in grmi. Posadili so 80 dreves za prihodnost ob poti, ki povezuje glavni vhod s pristavo. Izbrali so sorte, ki se dokazano dobo odporne proti suši in boleznim. S temi je začel nastajati ogledni študijski nasad, ki nudi vpogled v drevesa, ki bodo dajala senco čez 20, 50 in 100 let. Drevesa so opremljena z QR kodami, preko katerih lahko s pametnimi telefoni dostopate do informacij o posameznem drevesu. V letošnjem letu bodo uvedli strokovna izobraževanja in dogodke na temo drevesa za prihodnost. 25. aprila bodo organizirali vodenje z naslovom Drevesa za dolga, vroča in suha poletja. Drugi sklop vodenj bo na začetku junija v sklopu Evropskih dni vrtov, ki potekajo na pobudo Francoskega ministrstva za kulturo. Letošnje dogodke so poimenovali Vrtovi v luči podnebnih sprememb, v Arboretumu si želijo pobudo razširiti tudi na druge slovenske vrtove in parke ter s tem vzpostaviti prenos znanj. Predvsem je pomembno, da se načrtovalci mest zavedajo pomena dreves za ohlajene mest in za njihov bolj prijeten videz.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
fog
-0.1 ° C
2.5 °
-0.1 °
100 %
1.5kmh
100 %
sob
8 °
ned
7 °
pon
5 °
tor
5 °
sre
5 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano