četrtek, 21 septembra, 2023
20.4 C
Kamnik
20.4 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.4 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.4 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
DomovAktualnoBrezplačen finančni tečaj v knjižnici Domžale tudi letos

Brezplačen finančni tečaj v knjižnici Domžale tudi letos

Knjižnica Domžale skupaj z Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK) sodeluje v mednarodnem projektu Finančna pismenost s pomočjo splošnih knjižnic. Cilj projekta je starejšim predati znanje, ki lahko pozitivno vpliva na njihovo finančno stanje. Lani so prvič imeli tečaj finančnega svetovanja za starejše, ki ga zaradi velikega povpraševanja organizirajo tudi letos – prijave sprejemajo samo še do jutri, 19. januarja. Teme tečaja so raznolike in široko zastavljene, tako da udeleženci pridobijo veliko koristnega znanja.


Finančni svet, poln kompleksnih in tveganih finančnih produktov, se danes spreminja zelo hitro in tako postaja bolj zapleten kot kadarkoli prej. Še posebej to občutijo starejši ljudje. Zato je ta tečaj namenjen prav njim, da jim predstavi različne pomembne tematike. Glavne tematike tečaja so finančno načrtovanje, krediti, posojila, zavarovanje in varstvo potrošnikov. »Ljudje sicer pričakujejo, da bodo predavatelji svetovali, kam vložiti denar, da se bo oplemenitil,« pravi Kristina Galun iz domžalske knjižnice, a poudarja, da udeleženci teh informacij ne bodo dobili, saj zaposleni iz Knjižnice Domžale, ki predavajo na tečaju, niso finančni svetovalci. »Usposobljeni smo, da učimo in predamo širše znanje, ki lahko vpliva na finančno stanje, recimo: na kaj biti pozoren pri nakupovanju preko spleta, najemanju kreditov, garanciji ali stvarni napaki blaga, ki ga kupimo. Poleg tega predavamo o varstvu potrošnikov, varčevanju za pokojnino, dedovanju in drugih malih, vsakdanjih korakih, ki so pomembni v vsakodnevnem življenju. Zanimanje je sicer veliko, čeprav vsi ne pričakujejo tako široko zastavljenih tem,« o vsebini finančnih tečajev pove Galunova.

Tečaj bo v letošnjem letu potekal večkrat, prvič  že prihodnji teden 27. januarja ob 8.45, nadaljevanje sledi  3. in 4. februarja. Prijave za ta termin so možne samo še do jutri na elektronski naslov kristina.galun@dom.sik.si. Že sedaj pa lahko oddate povpraševanje za prihodnje termine. Izobraževanje je namenjeno predvsem starejšim od 55 let, a se lahko prijavijo tudi mlajši. Tečaj bo potekal preko platforme ZOOM, zato je treba poznati njeno uporabo.

Finančno izobraževanje je sestavljeno iz osnovne in napredne ravni. Vsaka raven ima več poglavij, udeleženci si lahko sami izberejo, na katerih bodo prisotni. Za čim večjo finančno pismenost pa je zagotovo koristno udeležiti se celotnega izobraževanja.