sobota, 3 decembra, 2022
2.7 C
Kamnik
2.7 C
Kamnik
sobota, 3 decembra, 2022
2.7 C
Kamnik
sobota, 3 decembra, 2022
2.7 C
Kamnik
sobota, 3 decembra, 2022
2.7 C
Kamnik
sobota, 3 decembra, 2022
DomovAktualnoRadomlje ob prelomu tisočletja – odprtje fotografske razstave FKVK Mavrica Radomlje

Radomlje ob prelomu tisočletja – odprtje fotografske razstave FKVK Mavrica Radomlje

V ponedeljek, 28. marca, so člani Foto kino in video kluba Mavrica odprli fotografsko razstavo z naslovom Radomlje ob prelomu tisočletja. Odprtje je bilo še posebej slavnostno, saj je potekalo ob 90. življenjskem jubileju ustanovitelja kluba Janeza Kosmača. Na njegovo željo so ponovili razstavo fotografij Radomelj avtorjev Mimi Pollak, Rajka Pavliča, Albine in Janeza Kosmača. V pritličju so razstavljeni potreti slavljenca fotografa Petra Rojca in fotografije Mimi Pollak Radomelj iz zraka, še iz časov, ko je bilo za tako fotografiranje treba poleteti z balonom.


Janez Kosmač je bil rojen na Škrjančevem, zdaj živi na Hudem. Skupaj s prijatelji je FVKV Mavrica ustanovil leta 1969. Bil je dolgoletni predsednik in klub vodil skozi številne spremembe v tehniki snemanja in fotografiranja. Danes je častni predsednik kluba. V Radomljah in občini Domžale je eden vodilnih kulturnih delavcev, za kar je prejel že več priznanj; med njimi tudi srebrno plaketo Občine Domžale (2013).

»S slavljencem, dušo in gibalom kluba, Janezom Kosmačem je klub prehodil desetletja poti razvoja. Večina fotografov je začela v temnicah, vodil jih je znameniti fotograf Vlastja Simončič, ki je razvil svetovno znano metodo  fotografiranje brez fotoaparata,« je nekaj o zgodovini kluba povedala voditeljica večera Marjeta Cerar in poudarila, da brez Kosmačeve pomoči kluba danes ne bi bilo.

»Smo hvaležni in ponosni za sodelovanje z vami. Ko govorimo o profesionalnem ali ljubiteljskem odnosu, brez ljubezni, strokovnega dela in prenašanja izkušenj na druge ne bi šlo. In vi ste to vse počeli in zato je šlo tako dobro «, je slavljencu večera čestital Tone Ftičar, vodja kamniške območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulture dejavnosti, medtem ko je Vera Vojska, častna občanka Občine Domžale, dejala, »če bi imeli več takih ljudi, kot ste vi, in več takih klubov, kot je Mavrica, bi bili še bolj kulturni.«

Na odprtju so predvajali tudi več kratkih filmov. Vsem je bilo skupno, da se dogajajo v okolici Radomelj. V filmu Na trim stezi, ki se dogaja na Gobovici, je slavljenec sodeloval kot avtor in igralec. Skozi filme so si obiskovalci odprtja lahko ogledali nedavno postavljanja mlaja na Hudem in izdelavo potreta Kosmača na živosrebrno ploščo.

 Razstavo si lahko ogledate do 18. aprila po prehodnem dogovoru po elektronski pošti fkvkmavrica@siol.net.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
overcast clouds
2.7 ° C
3.2 °
1.4 °
93 %
1kmh
100 %
ned
5 °
pon
7 °
tor
8 °
sre
6 °
čet
4 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano