torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
DomovAktualnoProgram DORA ponovno prihaja z mobilno enoto v Kamnik

Program DORA ponovno prihaja z mobilno enoto v Kamnik

Ta teden se nekoliko kasneje zaradi reorganizacije dela v presejalnem programu za raka dojk DORA v Kamnik vrača mobilna enota, ki bo do konca februarja 2022 stala ob Domu kulture Kamnik. Na presejalno mamografijo bodo povabili še preostali del žensk iz občine Kamnik med 50. in 69. letom, ki še niso bile slikane. Vse ostale ženske, ki bi morale biti povabljene in slikane v mobilni enoti do njenega prihoda v Kamnik, pa so že povabili in slikali v presejalnem centru programa DORA v Zdravstvenem domu Domžale, kar je bilo tokrat izjemoma. Po prvih podatkih so se ženske zelo dobro odzvale na povabilo v Zdravstveni dom Domžale in se udeležile presejalne mamografije v 83 %. Od decembra dalje bodo vse preostale ženske iz občine Kamnik povabljene v mobilno enoto in ne več v Zdravstveni dom Domžale.


Mobilna enota programa DORA je letos v Kamniku že šestič, zadnjič je bila pred dvema letoma jeseni 2019. Takrat so povabili 3.502 ženski, na presejalno mamografijo jih je prišlo 80,4 % vseh povabljenih žensk, kar je zelo dober rezultat, in presega 70 odstotkov, kolikor je pogoj, da lahko v programu zgodnjega odkrivanja raka dojk uspešno dosežejo ključni cilj, tj. zmanjšanje umrljivosti žensk za do 30 odstotkov. Od vseh slikanih žensk jih je 61 imelo nadaljnjo diagnostično obravnavo na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Raka dojk so z dodatnimi preiskavami na Onkološkem inštitutu odkrili pri 14 ženskah, pri večini je bil na začetni stopnji bolezni.

Ženske bodo iz klicnega centra programa DORA na Onkološkem inštitutu Ljubljana prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda v mobilni enoti v Kamniku. Mamografija v programu DORA je za ženske brezplačna in zanjo ne potrebujejo napotnice. Če ženski predlagan termin za presejalno mamografijo ne ustreza, se lahko prenaroči prek elektronske pošte dora@onko-i.si ali na brezplačni telefonski številki 080 27 28 vsak delavnik med 9. in 12. uro. Prav tako se lahko na navedene kontakte naroči sama, če vabila še ni prejela.

DORA je državni program zgodnjega odkrivanja raka dojk, ki omogoča vsem ženskam med 50. in 69. letom  v Sloveniji pregled z mamografijo na vsaki dve leti, in sicer z vnaprejšnjim vabljenjem. V tem starostnem obdobju je največja verjetnost, da ženske zbolijo za rakom dojk, presejalna mamografija pa je pomembna, saj je z njo mogoče odkriti bolezenske spremembe, ki še niso tako velike, da bi jih lahko ženska zatipala pri samopregledovanju ali njen zdravnik pri kliničnem pregledu. Odkrivanje majhnih in na dojko omejenih rakov lahko bistveno izboljša verjetnost ozdravite, tudi samo zdravljenje je manj obsežno, kar vpliva na kakovost življenja bolnic. Sodelavci programa DORA zato ženske spodbujajo, da se redno odzovejo povabilu na presejalno mamografijo, za katero ne potrebujejo napotnice.