četrtek, 21 septembra, 2023
20.4 C
Kamnik
20.4 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.4 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.4 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
DomovAktualnoPredstavitev knjige Z znanjem do zvezd, Slovenska šola za nepalske vodnike, na...

Predstavitev knjige Z znanjem do zvezd, Slovenska šola za nepalske vodnike, na Festivalu gorniškega filma

Ob zaključku Festivala gorniškega filma je v Cankarjevem domu potekala predstavitev knjige Z znanjem do zvezd, Slovenska šola za nepalske gorske vodnike.


Slovensko-angleška knjiga, ki je izšla pri  Planinski založbi, je posvečena Alešu Kunaverju, vsem vodjem, inštruktorjem, zdravnikom ter podpornikom 40-letnega delovanja slovenske šole za gorske vodnike v Nepalu. Govori o sanjah vizionarja in alpinističnem šolanju domačinov v nepalski Himalaji od ideje do izvedbe. Številni inštruktorji in zdravniki so 40 let nesebično in prostovoljno razdajali svoje znanje, izkušnje in čas ter prispevali svoj košček k temu, da je danes Nepal turistično razvita dežela z odlično izobraženimi vodniki in vrhunskimi alpinisti, ki svoje znanje samostojno prenašajo na nove generacije.

Knjiga Z znanjem do zvezd

Manca Ogrin, sodelavka PZS, je vodila pogovor z ustvarjalci: urednico Mojco Volkar Trobevšek, Dušico Kunaver, ženo ustanovitelja in prvega vodje šole Aleša Kunaverja, drugim in tretjim vodjem šole Petrom Markičem in Bojanom Pollakom ter inštruktorji Andrejem Štremfljem, Matjažem Šerkezijem in Darjo Jenko.

Med številnimi, ki so sooblikovali slovensko šolo za gorske vodnike, so bili tudi kamniški alpinisti, gostje večera: Bojan Pollak, Matjaž Šerkezi in Darja Jenko. 

Dušica Kunaver, soavtorica knjige in Kunaverjeva žena, je poudarila, da je težko na svetu še kak mednarodni projekt, ki bi trajal 40 let, temelječ na prostovoljstvu. Šola v Manangu pomeni poslanstvo in je zibelka novega, lepšega življenja v deželi pod najvišjimi gorami. Slovenska šola za nepalske gorske vodnike je naši državi prinesla velik ugled v svetovni alpinistični areni, knjiga Z znanjem do zvezd pa je dragocen spomenik tej šoli in njenemu pokojnemu možu.

Svoje videnje je delil tudi Bojan Pollak, 25 let vodja šole, kamniški alpinistični inštruktor in gorski reševalec. V šoli za gorske vodnike v Manangu je bil osemkrat, enkrat kot inštruktor in sedemkrat kot vodja tečaja. Bil je  tudi odličen p