sreda, 6 julija, 2022
27.9 C
Kamnik
27.9 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
27.9 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
27.9 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
27.9 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
DomovAktualnoPožar v tovarni Belinka ni onesnažil okolja; ponovni zagon proizvodnje je predviden...

Požar v tovarni Belinka ni onesnažil okolja; ponovni zagon proizvodnje je predviden v začetku junija

Deset dni po požaru v proizvodnji podjetja Belinka Perkemija v Šentjakobu družba sporoča, da analiza ELME (Inštitut Jožef Stefan) ni zaznala onesnaženosti zraka ali vode v bližini tovarne. Dogodek nima negativnega vpliva na obdelovalno površino in pridelke lokalne skupnosti. Podjetje je zdaj v fazi odprave posledic nesreče in rednega remonta. Ponovni zagon proizvodnje je predviden v začetku junija. Preiskava inšpektorata za okolje in prostor je še v teku, zato ugotavljanje vzroka nesreče še poteka. Prav tako ocena škode še ni v celoti dokončana.


Po opravljenih meritvah in vzorčenju vode v potoku Štokalca in zraka na območju 400 m od tovarne je Ekološki laboratorij z mobilno enoto v sklopu IJS (ELME) izdal poročilo. V zraku okoli potoka niso zaznali nobenih kemikalij ali drugih nevarnih snovi. Koncentracija topnih snovi v zraku je bila prenizka, da bi jo lahko zaznali analitični instrumenti. Voda v potoku je bila čista, na površini pa je bila pena, saj so požar pogasili z gasilno biološko razgradljivo peno. Zabeleženi parametri kažejo, da voda ni onesnažena s kemikalijami. Pena za gašenje požara ni strupena in se raztopi na zraku in svetlobi. Iz ELME so sporočili, da požarna voda iz tovarne Belinka ne povzroča onesnaževanja reke Save. Na splošno v ELME ocenjujejo, da lokalno onesnaženje potoka s tehnološko in požarno vodo ne bo vplivalo na okolje na območju Šentjakoba. Vsa požarna voda je bila varno zbrana v bazenu popožarnih vod. V prvih dneh po nesreči je bilo v zraku čutiti še nekaj vonja, vendar to ni vplivalo na zdravje in okolje. Kasneje je vsebino bazena popožarnih vod varno zbral in odstranil uradni in pooblaščeni odstranjevalec. Ker je podjetje v fazi remonta, je možno, da sosedje opazijo običajne vplive delovnih postopkov (vonj, hrup). Podjetje izvaja dnevni monitoring potoka Štokalca, tudi ob sobotah in nedeljah.

Proizvodnja v tovarni Belinka je bila ustavljena 9. maja. Podjetje je zdaj v fazi odprave posledic nesreče in rednega letnega remonta, ki se je pravkar začel. Ponovni zagon proizvodnje je predviden v začetku junija.

Od začetka remonta prihajajo na delo vsi proizvodni delavci. Delavci v splošnih službah od nesreče delajo brez prekinitev.

Vodstvo podjetja Belinka Perkemija je v dneh po nesreči proaktivno nagovorilo deležnike v lokalni skupnosti. Na srečanjih s predstavniki četrtne skupnosti, občine, župnikom krajevne župnije ter predstavniki gasilskih društev, krajevnega društva upokojencev, šol in vrtcev je vodstvo predstavilo najnovejša poročila o vplivu nesreče ter odgovarjalo na njihova vprašanja in skrbi.

Postopek inšpekcijskega nadzora Ministrstva za okolje in prostor je še v teku, zato se vzrok nesreče še preiskuje. Prav tako ocena škode še ni v celoti dokončana.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
scattered clouds
27.9 ° C
27.9 °
25.9 °
32 %
4.6kmh
40 %
sre
28 °
čet
25 °
pet
24 °
sob
26 °
ned
25 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano