ponedeljek, 5 decembra, 2022
5.4 C
Kamnik
5.4 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
5.4 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
5.4 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
5.4 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
DomovAktualnoPovezani s svetom tudi v zrelih letih

Povezani s svetom tudi v zrelih letih

Pred dvema letoma so v Zavodu Medgeneracijsko središče Komenda skupaj z Inštitutom Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje v okviru Lokalne akcijske skupine (LAS) Za mesto in vas kandidirali za evropska sredstva iz regionalnega razvoja in sredstva Ministrstva za gospodarstvo Republike Slovenije ter bili pri tem uspešni s projektom Z roko v roki. Ta trenutno poteka v Domžalah, Mengšu, Trzinu, Vodicah in Medvodah, v njem mlajši starejše seznanjajo s sodobno tehnologijo.


Kot pravi Viktorija Drolec, vodja projekta Z roko v roki, v Zavodu Medgeneracijsko središče v Komendi sicer že enajst let izvajajo poučevanje informacijsko-komunikacijske tehnologije. Ker je poslanstvo zavoda prizadevanje za kakovostno staranje in medgeneracijsko sožitje, poučevanje izvajajo na medgeneracijski način druženja v parih: en dijak ali študent je v vlogi učitelja in en starejši kot učenec. »Skupaj določita učne vsebine in termine srečanj, tako kot odgovarja obema. Za starejše je izobraževanje brezplačno, mladi pa so plačani,« razloži Drolčeva in doda, da so med starejšo generacijo pričakovali veliko zanimanja, a to je bilo celo tako veliko, da vsi zaradi omejenih finančnih sredstev ne bodo mogli priti na vrsto. »Najbolj pa nas navdušuje, da je bil odziv starostnikov iz vseh lokalnih okolij, ki smo jih nagovorili skozi njihove občinske medije, dober. Starostnikom je najbolj všeč individualen pristop in seveda, da se lahko družijo z mladimi,« pravi Drolčeva. Druženja potekajo v knjižnicah v Domžalah, Mengšu, Vodicah in Medvodah, ki so z veseljem pristopile k projektu.

Tečajniki so zelo zadovoljni

Udeleženci v okviru projekta spoznajo osnovne komponente računalnika in se seznanijo z nekaterimi osnovnimi pojmi informacijske tehnologije, naučijo se uporabljati osnovne funkcije osebnega računalnika in operacijskega sistema, organizirati in upravljati z nosilci podatkov in datotekami, pisati, oblikovati in tiskati besedilo, uporabljati glavne spletne storitve in elektronsko pošto ter nadgrajujejo že pridobljeno znanje. »Tako se v okviru projekta gospe Jožica in Marija iz Mengša učita uporabe pametnega telefona, ker želita biti v teku s časom in menita, da je ena ura poučevanja ravno dovolj. Všeč jima je, da lahko sami izbirata termine srečanj in kaj bi radi znali, čeprav se predvsem Marija ne brani tudi tega, da ji učiteljica Lucija pokaže kaj, kar ona sploh ne ve, da je možno. Obe bi se radi izobraževali tudi po preteku projekta. Gospa Zdenka iz Domžal se je za tečaj odločila, ker je bilo njeno znanje bolj površinsko, želje po znanju pa večje in da ne bi bila preveč odvisna od drugih. Njena pričakovanja so bila v polnosti izpolnjena, saj je imela zelo dobro učiteljico Jernejo in je hvaležna za to priložnost. Gospod Luka iz Medvod mi je samoiniciativno sporočil po telefonu, da je navdušen nad učiteljem Timom in nad samim načinom poučevanja,« o odličnih odzivih med tečajniki pove Drolčeva. Skupno prav vse tečajnikom je, da bi radi s podobnimi druženji in poučevanji nadaljevali tudi v prihodnosti. »To je za naš zavod jasno sporočilo, da starostniki še kako potrebujejo takšne aktivnosti in da moramo nadaljevati s prizadevanji za pridobitev finančnih sredstev in seveda graditi tudi na prostovoljskem delu. Tudi nam izvajalcem je takšen projekt v veliko veselje in zadovoljstvo, saj s takšnim medgeneracijskim programom, kjer vsi udeleženi pridobijo, naredimo veliko dobrega tako za stare kot mlade in seveda tudi zase,« zaključuje Viktorija Drolec.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
light intensity shower rain
5.4 ° C
5.9 °
3.1 °
94 %
2.1kmh
100 %
tor
8 °
sre
6 °
čet
4 °
pet
7 °
sob
8 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano