sreda, 6 julija, 2022
23.6 C
Kamnik
23.6 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
23.6 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
23.6 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
23.6 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
DomovAktualnoPonovni uspehi kamniških baletk

Ponovni uspehi kamniških baletk

V stavbi gledališke in koncertne dvorane Lendava je 23. in 24. oktobra že petič potekalo Baletno tekmovanje TUTU, ki ga od leta 2017 redno organizira Društvo baletnih umetnikov Slovenije kot najvišji baletni strokovni organ v Sloveniji. Letošnjemu so kot novost dodali tekmovanje koreografij z namenom spodbuditi ustvarjalnost otrok. V veselje vseh, tako organizatorja kot udeležencev, je tekmovanje ponovno potekalo v živo na čudovitem velikem odru tega kulturnega hrama. Odlične uspehe so na tekmovanju dosegle tudi učenke Baletne šole Ana iz Kamnika.


»Tudi na letošnji TUTU sem svoje učenke z veseljem prijavila. Za šest učenk 5. in 6. razreda baleta, ki ga obiskujejo Tisa Gašparič, Karolina Graj, Neža Zala Kodrič, Alina Seliškar, Eva Nika Tutič in Zala Zver, sem pripravila tekmovalno točko Morske deklice, za Alino in Tiso pa solistični baletni točki, medtem ko so plesne točke za koreografsko tekmovanje učenke Tisa, Alina in Neža sestavile kar same. Tekmovalne kategorije tekmovanja TUTU so razdeljene v ljubiteljske in profesionalne. V profesionalnih kategorijah tekmujejo učenke in učenci obeh slovenskih konservatorijev, v ljubiteljskih pa učenke in učenci baletnih šol, ki imajo pouk baleta največ 3-krat tedensko, kamor sodijo tudi moje učenke,« pravi Ana Trojnar, umetniška in pedagoška vodja Baletne šole Ana iz Kamnika.

Nastop šestih učenk Anine baletne šole je bil ves čas zaradi pandemije pod vprašajem, a optimizem in baletna zanesenost z ogromno vloženega truda so se izplačali in obrodili odlične rezultate. Prvo mesto in zlato priznanje si je priplesala skupina šestih učenk 5. in 6. razreda baleta v kategoriji skupin IX. MODRA, s plesom z naslovom Morske deklice. Tretje mesto in bronasto priznanje je zasedla Neža Zala Kodrič z lastno koreografijo v kategoriji XIII. KOREOGRAFIJA s plesom z naslovom Zdolgočasena princeska, četrto mesto Tisa Gašparič za solo točko v najmlajši kategoriji I. BELA, za Španski ples, peto mesto Alina Seliškar za solo točko v kategoriji I. BELA za ples Pomladna vila ter peto mesto Tisa Gašparič in Alina Seliškar za duo Anima et corpus v lastni koreografiji v kategoriji XIII. KOREOGRAFIJA. Za koreografijo plesa Morske deklice je Ana Trojnar prejela pohvale žirije. Irena Baš pa je ustvarila vse čudovite kostume.

Letošnjo mednarodno zasedbo žirantov, priznanih baletnih umetnikov, so sestavljali Anton Bogov, Alenka Ribič (oba nekdanja prvaka SNG Maribor), EvelyTéri, Gabriele Haslinger (obe mednarodno cenjeni umetnici in pedagoginji z Dunaja) ter Elek Tibor Zsolt iz Madžarske. V baletnih kategorijah so ocenjevali tehnično pripravljenost, fizični videz, muzikalnost, korektnost izvedbe ter umetniški vtis, v kategoriji koreografija pa inovativnost, ustvarjalni talent, muzikalnost ter ponovno korektnost izvedbe in umetniški vtis. Tisa in Alina sta bili povabljeni, da svoji solistični baletni točki odplešeta še v nedeljo, 24. oktobra, ob zaključku tekmovanja na svečanem baletnem koncertu TUTU 2021 s podelitvijo nagrad in medalj, kar je izjemna čast.

»Naj še dodam, da je bil razpis za tekmovanje objavljen junija in učenke so se s fokusom nanj pripravljale in vadile tudi poleti med šolskimi počitnicami. Da bi čim bolj ohranile baletno kondicijo, so imele priprave preko zooma. Njihov vložen trud se je obrestoval in zelo sem ponosna na celoten oddelek,« zaključuje Ana Trojnar.


Foto: Vanessa Tivadar

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
few clouds
23.6 ° C
24.8 °
21.9 °
60 %
2.1kmh
20 %
sre
28 °
čet
25 °
pet
25 °
sob
26 °
ned
25 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano