nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
DomovAktualnoOhranjanje trzinske kulturne dediščine v Tomšelnovem kozolcu

Ohranjanje trzinske kulturne dediščine v Tomšelnovem kozolcu

Ko se danes vozimo skozi središče Trzina, si kar težko predstavljamo, da je Trzin nekoč bil izrazito kmečko naselje. Leta 1931 se je več kot polovica prebivalstva ukvarjala s kmetijstvom, delež njivskih površin je začel vpadati po 2. svetovni vojni; industrija, promet in obrt so pospešeno vplivali na spremembo kraja v urbano središče.  Danes je možno obstoječe kmetije v kraju prišteti na prste eno roke, zato je še toliko bolj pomembno, da ohranjamo te, ki so še ostale. In v Trzinu jim je to z obnovo Tomšelnovega kozolca tudi uspelo.


Obnovljen kozolec, ki se nahaja v neposredni bližini Jefačnikove domačije, je bil kot muzej na prostem odprt lani poleti. Včeraj pa so v kozolcu odprli stalno razstavo Staro kmečko orodje in opravila. Razstavo so pripravili ob zaključku dvoletnega projekta, v okviru katerega so kozolec prenovili. Za obnovo sta zaslužna Občina Trzin in Turistično društvo Kanja, ki sta se prijavila razpis Za obnovo kozolca, ki ga je pripravila Lokalna akcijska skupina LAS Za mesto in vas. Vrednost celotnega projekta je 93.000 evrov.

»Razstavo smo pripravili v Medobčinskem muzeju Kamnik. Njen namen je prikazati nekdanji izgled Trzina. Pred nami je kozolec,  ki ga je včasih imela vsaka kmetija. Danes jih je po Trzinu zelo malo in še te večinoma prodajajo. Nasproti je zelena hiša, Tomšlova kmetija iz 19. stoletja. Ogenj je, domačijo uničil pred več kot 100 leti, a so nato kmetijo leta 1910 obnovili. Leta 1912 so postavili dvojni kozolec, toplar. Spodaj so imeli shranjeno kmečko orodje (plug, vozovi, sani za spravljanje lesa, brano ipd.), zgoraj pa so imeli prostor za seno, po latah pa so obešali travo, da se je posušila. Spravljene so imeli tudi kmečke pridelke, kot sta fižol in repa,« je povedala Zora Torkar, direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik, saj je bila razstava odprta pod okriljem kamniškega muzeja.

Na razstavi v zgornjem nadstropju toplarja obiskovalci lahko vidijo, kako je na kmetiji bilo nekoč, ko so še delali s konji in na roke.  Takrat je pri ličkanju koruze ali pri čiščenju fižola pomagala cela vas. Razstavljena so stara kmečka orodja, kot so plug, vile in grablje. Da si vse lažje predstavljamo, so razstavljene tudi slike Petra Nagliča, ki prikazujejo nekdanje življenje na vasi. Na razstavnih panojih si lahko preberemo zgodbo kozolcev, oranja, setve, žetve in ostalih kmečkih opravil. Veliko je tudi interaktivnih točk, narejenih posebej za otroke, ki so s svojimi nastopi popestrili tudi odprtje razstave.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
0.1 ° C
1.5 °
-0.8 °
61 %
0.5kmh
75 %
ned
-1 °
pon
0 °
tor
1 °
sre
1 °
čet
2 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano