sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
DomovAktualnoNe odlašajte: vozniško dovoljenje je treba zamenjati

Ne odlašajte: vozniško dovoljenje je treba zamenjati

Čez slabo leto “roza” vozniška dovoljenja ne bodo več veljavna, saj jih bodo nadomestila nova, izdana na kartici. Do 19. januarja 2023 morajo tako vsi, ki imajo še stara dovoljenja, ta obvezno zamenjati, sicer ne bodo več smeli voziti v prometu. Na upravnih enotah v Kamniku in Domžalah opozarjajo, naj občani ne čakajo do zadnjega trenutka, temveč dovoljenje zamenjajo že pred tem datumom.


Na Upravni enoti Kamnik ocenjujejo, da je približno 70 % občanov že zamenjalo staro vozniško dovoljenje za novega. Zamenjavo mora opraviti še približno 30 %, kar je nekaj več kot 7000 občanov Kamnika in Komende. Podobna situacija je tudi na področju petih občin, ki jih pokriva Upravna enota Domžale (Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče), kjer je treba zamenjati še slabih 30 % oz. 12.441 starih dovoljenj (od skupaj 41.701), hkrati pa tu v letošnjem letu poteče še 3179 kartičnih vozniških dovoljenj, ki jih bodo morali imetniki podaljšati.

Morda se številke na prvi pogled ne zdijo visoke, a na voljo ni več veliko časa, zato na obeh upravnih enotah občane opozarjajo, naj zamenjavo storijo čim prej. »Imetniki starega vozniškega dovoljenja naj se za zamenjavo odločijo čim prej oz. še pred poletnimi meseci, saj takrat tudi zaradi masovne zamenjave osebnih dokumentov, od 28. marca 2022 dalje bomo namreč izdajali še biometrične osebne izkaznice, pričakujemo daljše čakalne dobe,« opozarja Marko Grujičić, načelnik UE Domžale. Njegovemu mnenju se pridružuje tudi Jana Grden Rutar, vodja Oddelka za upravne notranje zadeve na UE Kamnik: »Na Upravni enoti Kamnik že ves čas opozarjamo imetnike vozniških dovoljenj na tridelnem roza obrazcu, da je le te treba zamenjati čim prej oz. najpozneje do 19. januarja 2023. Verjetno se gnečam ne bo mogoče izogniti, ker za izdajo oz. zamenjavo vozniškega dovoljenja ni krajevne pristojnosti, poleg vseh naših 7000 občanov upravičeno lahko pričakujemo povečano število imetnikov vozniških dovoljenj tudi iz drugih upravnih enot, predvsem iz UE Domžale in UE Ljubljana.«

19. januar 2023 je sicer zadnji rok za zamenjavo vozniškega dovoljenja, saj se stara na tridelnem roza obrazcu menjajo že vse od julija 2009 in je bil rok za zamenjavo že predhodno podaljšan. Poleg tega, da bodo nova vozniška dovoljenja v obliki kartice, je spremenjena tudi veljavnost vozniškega dovoljenja. Novo bo veljalo največ deset let, po tem času ga bo treba podaljšati. Sicer pa bodo vse pravice, ki so priznane v starem vozniškem dovoljenju, veljavne tudi v novem.

Občani, ki želijo zamenjati vozniško dovoljenje, se morajo osebno oglasiti na katerikoli upravni enoti. Priporočljivo je, da si čakalne dobe pogledajo na spletni strani ministrstva za javno upravo. V tem trenutku (24.2.2022, op.p.) je čakalna doba za zamenjavo vozniškega dovoljenja, osebne izkaznice ali potnega lista na UE Domžale 16 delovnih dni, na UE Kamnik pa 6 delovnih dni.

Za obisk se je treba prehodno naročiti, v Kamniku najbolje po elektronski pošti ue-kamnik@gov.si, v Domžalah pa po telefonu na številko 01 72 10 864 ali elektronsko s posredovanjem naročila in kontaktnih podatkov na elektronski naslov ue.domzale@gov.si. Za obisk je treba izpolnjevati pogoj PCT. Za zamenjavo vozniškega dovoljenja je treba predložiti novo fotografijo, ki kaže pravo podobo imetnika, in staro vozniško dovoljenje, tudi če je pretečeno. Če je v staro vozniško dovoljenje vpisana omejitev vožnje iz zdravstvenih razlogov in je veljavnost dovoljenja že potekla, se vozniško dovoljenje podaljša, ko imetnik vozniškega dovoljenja predloži zdravniško spričevalo, da je telesno in duševno zmožen za vožnjo motornega vozila določene kategorije. Tovrstno zdravniško spričevalo izda zdravnik – specialist medicine dela, prometa in športa. Zamenjava vozniškega dovoljenja trenutno stane 19,14 evra (brez stroška fotografij).

Konec marca prihajajo biometrične osebne izkaznice

V letošnjem letu pa bomo Slovenci dobili tudi nove osebne izkaznice. Konec marca se bo namreč začela izdaja biometričnih osebnih izkaznic. Stare osebne izkaznice bodo sicer veljale vse do poteka, prav tako je do konca marca omogočena uporaba pretečenih osebnih izkaznic. »Nova osebna izkaznica bo na pogled enaka kot osebna izkaznica, ki jo poznamo danes, le da ji bodo dodali mikročip z biometričnimi podatki podobe obraza in dveh ploskih prstnih odtisov (mlajšim od 12 let prstnih odtisov ne bo treba predložiti). Biometrija posameznika bo shranjena samo na omenjenem čipu, s čimer naj bi zagotovili varnost osebnih podatkov državljanov. Pristojne službe bodo biometrične podatke preverjale ob prehodu državne meje ali v primerih, ko bo potrebna identifikacija državljana,« razlaga Jana Grden Rutar iz UE Kamnik in dodaja, da bo nova osebna izkaznica vsebovala tudi sredstva za elektronsko identifikacijo in elektronsko digitalno potrdilo za elektronsko in čezmejno poslovanje. »Nova osebna izkaznica bo tudi kot zdravstvena kartica, vendar naj bi ta funkcija začela delovati z avgustom 2022. Nova biometrična osebna izkaznica bo zaradi vgrajenega čipa in biometrične tehnologije nekoliko dražja, upravna taksa pa bo ostala nespremenjena. Cena nove osebne izkaznice do danes še ni znana,« zaključuje Grden Rutarjeva.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
29.1 ° C
29.8 °
27.5 °
35 %
1kmh
75 %
sre
29 °
čet
25 °
pet
24 °
sob
26 °
ned
25 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano