Ni pusta brez krofov. V teh časih skoraj ni pekarne ali slaščičarne, iz katere ne bi zadišalo po slastnih krofih. Bralci Ljubljanainfo.com so izbrali najboljše krofe v ljubljanski urbani regiji. Zmagovalka je Ivanka Brodar s Hudega.
Skoraj 90 -letna Ivanka Brodar je svojo ljubezen do peke sladic razvila v družinsko obrt, s katero se danes ukvarjajo kar tri generacije žensk: babica Ivanka, mama Ivica Gradišek in vnukinja Vesna Lipoglavšek. Skupno delo in znanje, ki prehaja iz roda v rod, ter odlične, tudi domače surovine so razlog, da pri njih vse leto diši po različnih poticah, flancatih in drugih sladicah. Moko dobijo v Mlinu Kralj v Radomljah. Ivanka Brodar peče že več kot 70 let in v tem času je prijela številne nagrade in priznanja.
Za peko ji ni težko ostajati sredi noči, testo namreč začne mesiti ob enih ali dveh, sama peka pa poteka do sedme ure. Še tople krofe lahko najdete ob sobotah na domžalski tržnici. Dobite pa jih tudi pred Arboretumu Volčji potok.
Zgodba o bezgovi potici
Ivanka ostaja zvesta svojim začetkom in že dolgo ni poznana zgolj po orehovi potici, ampak peče tudi klasični pehtranovo potico in ocvirkovko, mnogi pa jo poznajo tudi po čisto posebnih poticah – zeliščni pa kamilični in potici s hruškovim nadevom ter potici iz bezgovih cvetov. Slednja je nastala za tekmovanje na Ptuju in požela mnogo zanimanja, predvsem pa začudenja, ko je Ivanka povedala, da recepta ni podedovala po mami ali babici, ampak se ji je ideja utrnila kar med jutranjim sprehodom, ko je iz grmovja tako lepo zadišalo po bezgovem cvetju, da ga je nabrala in se še tisto noč odločila, da ga bo uporabila kot nadev za potico.