sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
DomovAktualnoLiterarni večer v Termah Snovik

Literarni večer v Termah Snovik

Februar je v Termah Snovik minil v znamenju kulture. Razpisali so že 14. literarni tečaj Term Snovik, na katerem so pesniki pisali rime in misli, povezane z najlepšimi trenutki. Kategoriji sta bili otroška za osnovnošolce (do 15. leta starosti) in odrasli. Zmagovalci so bili razglašeni na literarnem večeru 16. februarja v snoviški dvorani Tuhinjka.


Strokovno komisijo so sestavljali mag. Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, Sara Drolc, učiteljica slovenščine na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra v Kamniku, Martina Leskovec, upokojena učiteljica slovenščine na osnovni šoli. Njihovo delo je bilo zahtevno, saj so v Snoviku prejeli mnogo kakovostnih, tematsko različnih pesmi. Prejeli so več kot 230 pesmi, sodelovalo je tudi kar 33 slovenskih osnovnih šol.

»Po dolgem premisleku smo izbrali pesem Najlepši trenutek, ki je skupinsko delo štirinajstih učencev in učenk 1. razreda Šmartno v Tuhinju pod mentorstvom Lučke Drganc. Pesem je posebna, ker je nastala kot skupinsko iskanje in ubeseditev učencev prvega razreda, ki so iskali najlepše trenutke, jih igrivo ubesedili in s pomočjo mentorice naslikali pred našimi očmi veder in razigran svet otroških trenutkov,« je rezultate v otroški kategoriji razglasila Podbrežnik Vukmirjeva. Učiteljica je iz otrok znala zvabiti podobe in jim odpreti oči in srce za vse, kar nas lepega obdaja. S skupinskim delom, vedrino in vzgojno noto je pesem prepričala komisijo, da jo je izbrala.

Nagrado je sprejela mentorica in učiteljica Drgančeva, ki je razodela, da so pesniki, prvošolčki še majhni, stari 6 in 7 let. Pesem nam je tudi prebrala. V svoji pesmi so učenci ubesedili vsakdanje trenutke, na katere odrasli včasih malo pozabimo. Njihova pesem govori o trenutkih, ki se zdijo njim najlepši, pa naj bodo to poljubčki staršev ali pa skupno druženje sošolcev v razredu. Prijeli so nagrado, enodnevni kopalni športni dan za ves razred.

Ogromno lepih pesmi so prejeli tudi v odrasli kategoriji, zato je bila odločitev težka. »Na koncu smo se odločili za pesem, ki smo jo vse tri izbrale, da nam je blizu tako po vsebini kot obliki. Zmagala je pesem Najlepši trenutek Jožice Kapele,« je zmagovalko razglasila Podbrežnik Vukmirjeva. Utemeljitev je podala z naslednjimi besedami: »Kratki verzi z bogatimi pesniškimi podobami nasprotij, ki jih prinaša sleherni dan, nad nas slika notranje nihanje med brezupom in končno srečo, ki jo v trenutku na obraz nariše drobna ročica. Pesem govori o večnem antagonizmu med bolečino in vztrajanjem, med obupom in srečo, ki jo prenese droben trenutek. Pesem nas nagovarja, da cenimo trenutke v vseh njihovih razsežnostih.« Glavna nagrada za odrasle je bila ena nočitev z zajtrkom za dve osebi v dvoposteljni sobi z vključenim kopanjem.

Nagrade je podelila Katarina Hribar, vodja kopalnih in wellness programov v Termah Snovik, ki je pesnikom zaželela še mnogo lepega pesniškega ustvarjanja. Najpogumnejši pesniki in vsi prisotni zmagovalci so svoje pesmi tudi na glas prebrali in nas tako spustili v svoj pesniški svet. Za samo okrasitev dvorane so s svojimi risbami z rimami poskrbeli učenci prvega razreda podružničen šole Zgornji Tuhinj. Vsi sodelujoči, ki so bili na literarnem večeru, so prijeli 20-odsotni popust na razvajanje v Termah Snovik.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
29.1 ° C
29.8 °
27.5 °
35 %
1kmh
75 %
sre
29 °
čet
25 °
pet
24 °
sob
26 °
ned
25 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano