četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
DomovŠportKamnik postaja nogometno mesto

Kamnik postaja nogometno mesto

V Občini Kamnik v tem letu posebno pozornost namenjajo urejanju športne infrastrukture, med katerimi je zagotovo ena pomembnejših investicij prenova Športnega parka Virtus.


Prva faza, ki bo dokončana do začetka avgusta, obsega ureditev velikega nogometnega igrišča z umetno travo in  postavitvijo lovilnih mrež  ter opremo igrišča. V drugi fazi prenove, ki je v proračunu načrtovana v letu 2023, je predvidena izgradnja elektrokabelske kanalizacije in postavitev štirih stebrov za razsvetljevanje igrišča ter postavitev montažnih tribun. Idejna zasnova predvideva tudi možnost umestitve malega nogometnega igrišča na zgornjem platoju in v zadnji fazi prenovo objekta s spremljajočimi prostori (garderobe, tuši …).

Župan Matej Slapar pri tem poudarja: »V  Kamniku je v primerjavi s primerljivimi občinami športna infrastruktura v podhranjenem položaju. Pri pregledu športnih objektov je moč opaziti, da na to področje v zadnjih nekaj desetletjih ni bilo večjih vlaganj. Prenova športnega igrišča z umetno travo v športnem parku Virtus je ena prvih večjih investicij. Nogomet ima v Kamniku več kot 100-letno tradicijo, Športni park Virtus pa neizkoriščen potencial za ureditev športno-rekreativnih površin. Investiranje v športno infrastrukturo se zagotovo povrne, če je le ta namenjena delu z mladimi. Nadaljevali bomo z investiranjem v izgradnjo in prenovo športno-rekreativnih površin, in sicer z izgradnjo peš in kolesarskih poti, izgradnjo športnih igrišč na podeželju ter izvedbo nadkritja olimpijskega bazena. Kamniškim otrokom in staršem je potrebno zagotoviti kakovostne pogoje za preživljanje prostega časa in udejstvovanja v športu v domačem okolju.

 »Kamniški nogometaši na dodatne vadbene površine čakajo že vrsto let, saj razen glavnega igrišča na stadionu Prijateljstva v Mekinjah nimajo ustreznih površin za trening in izvedbo tekem mlajših selekcij. Nogomet kot najpomembnejša postranska dejavnost na svetu ima  v Kamniku več kot 100-letno tradicijo. Z izgradnjo velikega nogometnega igrišča z umetno travo želimo mladim nogometašem zagotoviti kakovostne in primerljive pogoje za trening in izvedbo tekem, kot jih imajo nogometaši v sosednjih klubih. Z izboljšanjem športne infrastrukture in izboljšanjem pogojev bomo čim več kamniškim nogometašem omogočili kakovosten trening v domačem okolju, naš cilj je, da jih čim več igra v modrem dresu s kamniškim grbom,« je več o projektu povedal kamniški podžupan Bogdan Pogačar.

Predsednik Nogometnega kluba Kamnik Slobodan Vuk o projektu razmišlja: »Prenova športnega parka Virtus pomeni za kamniški nogomet en ogromen korak k dvigu kamniškega nogometa na višji nivo. Kamniški nogomet bo s prenovo športnega parka pridobil prepotrebne pogoje za razvoj naših najmlajših. V naslednjih petih letih se mora nogomet v Kamniku razviti do te mere, da bomo imeli dopolnjene vse mlajše selekcije, ki bodo težile k uvrstitvi v višje lige prav tako pa vidim naše člansko moštvo kot stabilnega tretjeligaša, morda kdaj tudi v drugi ligi. Z izgradnjo igrišča z umetno travo bodo izpolnjeni pogoji za izvajanje modernega trenažnega procesa, stik s konkurenco in velika dodana vrednost trenutnemu delu NK Kamnik. «Nekdanji predsednik NK Kamnik Tomaž Mencinger o ideji o ureditvi velikega nogometnega igrišča z umetno travo v športnem parku Virtus, ki mu je bila najprej predstavljena, skozi celotno pripravo na investicijo pa je z Občino Kamnik odlično sodeloval, pa ob zaključku dodaja: »Vesel sem, da se je to zgodilo še v mojem mandatu, saj je bila ena od pomembnih prioritet mojega mandata ravno zagotovitev ustrezne infrastrukture za zagotovitev normalnih trenažnih pogojev skozi vse leto, za kar je igrišče z umetno travo nujno potrebno. Res se počutim tako, kot da je igrišče malo tudi “moje”, saj je bila tudi moja ideja od samega začetka mandata ravno ta, da se ustrezno usposobi igrišče na Virtusu. Zelo sem zadovoljen, da je sedanja občinska oblast imela enako idejo in predvsem voljo ter zagnanost, da jo je tudi pripeljala do izvedbe. S tem je omogočen nadaljnji razvoj kamniškega nogometa kakor tudi NK Kamnik in pripravljena podlaga za še višje tekmovalne ambicije.«

Projekt je financiran iz  razpisa Fundacije za šport RS in razpisa Nogometne zveze Slovenije. Na Fundaciji za šport bodo projekt financirani v višini 45.210 evrov s strani Nogometne zveze Slovenije bo projekt podprt v višini 40.000 evrov. Celotna vrednost investicije znaša preko 0,5 milijona evra.