sobota, 26 novembra, 2022
3.6 C
Kamnik
3.6 C
Kamnik
sobota, 26 novembra, 2022
3.6 C
Kamnik
sobota, 26 novembra, 2022
3.6 C
Kamnik
sobota, 26 novembra, 2022
3.6 C
Kamnik
sobota, 26 novembra, 2022
DomovAktualnoV Kamniku ohranjajo spomin na Franceta Balantiča

V Kamniku ohranjajo spomin na Franceta Balantiča

V prav posebnem vzdušju mekinjskega samostana je  v torek, 22. marca, potekala prireditev, s katero so v Knjižnici Franceta Balantiča in Društvu slovenskih pisateljev obeležili 100. obletnico rojstva pesnika Franceta Balantiča.  Njegovemu življenju in delu so se poklonili s poslušanjem njegovih pesmi in ogledom razstave likovnih del, ki so nastale na temo Balantičevih pesmi.


Vse prisotne sta pozdravila direktorica knjižnice Breda Podbrežnik Vukmir in podžupan občine Kamnik Bogdan Pogačnik. Direktorica knjižnice je med drugim poudarila: »Naše praznovanje Balantičevega rojstva je namenjeno spoznavanju sugestivne moči Balantičeve poezije, ki živi, utripa in vpliva že dolgo let, še preden je pesnik postal del slovenskega kanona,« je povedala direktorica kamniške knjižnice.

»France Balantič je eden velikih pesnikov prejšnjega stoletja in slovenski sonetist. Vsaka črka, izlita na papir, je odsev trpeče pesniške duše, vsaka beseda v njegovih sonetih senca predanosti usodi. Kamnik pesniku namenja svoj prostor pod soncem,« je o pesniku spregovoril kamniški podžupan Bogdan Pogačar.

Na temo Balantičevih pesmi je nastalo 17 likovnih del, ki jih je ustvarilo 13 slikarjev. Dela Irene Gayatri Horvat, Lojzeta Kalinška, Anje Kranjc, Polone Lovšin, Nikolaja Mašukova, Marka Novaka, Stanislave Sluge Pudobske, Karmen Smodiš, Dušana Sterleta, Viktorja Šesta, Tomaža Perka, Polone Petek in Nine Zuljan so razstavili v dvorani samostana, predvidoma v mesecu aprilu jih bodo razstavili v avli občine Kamnik.

Pesnikovo poezijo so predstavili pesnica Maja Vidmar, pesnika Brane Senegačnik in Miklavž Komelj. Vsi so z velikim občutenjem interpretirali njegove, pa tudi lastne pesmi. V programu so sodelovali člani Prvega slovenskega pevskega društva LIRA Kamnik, ki so zapeli tri skladbe. Pesmi Sama Vremška Zasuta usta, Dominika Krta Pot brez konca in pesem zborovodja dr. Andreja Missona  Pridi deklica (nastala leta 2021) so povezane s  Kamnikom in kamniško Liro.

Dogodka, kjer je za preplet misli in besed poskrbel Anže Slana, se je udeležila tudi pesnikova družina.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
3.6 ° C
9.1 °
2.9 °
100 %
1kmh
75 %
sob
8 °
ned
7 °
pon
5 °
tor
5 °
sre
5 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano