torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
DomovAktualnoPrijateljsko srečanje kamniških strelcev in strelcev iz pobratenega Trofaiacha

Prijateljsko srečanje kamniških strelcev in strelcev iz pobratenega Trofaiacha

Zdaj že tradicionalno vsakoletno srečanje strelcev je petega meseca letos potekalo v občini Trofaiach v Avstriji, kamor smo se v gostovanje odpravili tudi kamniški strelci. 13-članska zasedba Strelske družine Kamnik se je zgodaj zjutraj zbrala na parkirišču pred kamniškim streliščem, od koder smo se z avtobusom odpravili proti Trofaiachu.


Ob prihodu so nas prijetno sprejeli strelci iz Trofaiacha in nas pogostili z bogatim zajtrkom in kavo v bližnjem lokalu v središču mesta. Po zajtrku smo se skupaj odpravili proti strelišču za zračno orožje, kjer ima sedež strelsko društvo Trofaiach. Tam je potekal prvi del strelskega dvoboja, kjer smo se pomerili v mladinski in članski konkurenci v kategorijah zračna puška in zračna pištola.

Za tem smo se odpravi še na 50-metersko strelišče strelskega društva Hafning, kjer je bil organiziran piknik in drugi del tekmovanja z malokalibrsko puško. Tamkajšnji strelci so poskrbeli za prav posebno presenečenje, saj so poleg prijateljskega turnirja z zračnim orožjem pripravili zanimiv dvoboj z malokalibrskim orožjem, ki je bil namenjen vsem udeležencem. Za dvoboj smo izvedeli ob prihodu na strelišče, kjer je vsak izžrebal svojega sotekmovalca iz gostiteljskih vrst. Vsak je imel na razpolago po en strel, seštevek naključno izbranih parov pa je bil končni rezultat.

Strelska družina Kamnik, junij 2022
Izmenjava daril na strelišču SD Hafning. Na sliki z leve proti desni: Marjan Repič (SD Kamnik), Franc Ivanc (SD Trofaiach), Gustav Kerschbaumer (SD Hafning) in Peter Pointner (SD Trofaiach).

Zanimivo strelsko dogajanje je spremljalo veliko dobre hrane, odlične družbe v objemu narave. Kljub drugotnemu pomenu uvrstitev na tekmovanju, so na sklepnem dogodku gostitelji podelili priznanja za dosežke najboljšim nastopajočim z zračnim orožjem, sledila je podelitev praktičnih nagrad vsem udeležencem dvoboja z malokalibrsko puško. Par, ki je dosegel najboljši rezultat, je lahko nagrado izbral prvi.

Ob koncu srečanja je predsednik Strelske družine Kamnik Marjan Repič povabil prijatelje iz Avstrije, naj se udeležijo srečanja prihodnje leto spomladi v Kamniku, kjer jih tudi z veseljem pričakujemo. Strelski družini sta si kot obeležje dogodka izmenjali tudi darila.

Zadnje tovrstno srečanje je bilo leta 2021 v Kamniku. Pri vseh udeležencih je bilo čutiti pripadnost strelskemu športu in tradiciji, ki jo le ta predtsavlja. S prijatelji iz Trofaiacha si delimo isto mnenje, da so tovrstna srečanja zelo pomembna, koristna in prijetna. V prihodnje bomo še sodelovali in ukrepili odnose s svojimi strelskimi prijatelji.

Posebna zahvala gre Janezu Ivancu, strelcu iz Trofaiacha, ki je sicer po rodu Kranjčan. S svojim znanjem obeh jezikov in s srčno pripravljenostjo pomagati in združiti strelce je eden izmed najzaslužnejših članov, ki so največ pripomogli k uresničevanju tovrstnih srečanj v strelskih krogih in širše. Zahvaljujemo se tudi Občini Kamnik za financiranje prevoza.

Rožle Repič