ponedeljek, 5 decembra, 2022
5.4 C
Kamnik
5.4 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
5.4 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
5.4 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
5.4 C
Kamnik
ponedeljek, 5 decembra, 2022
DomovAktualnoPravljice na poti – preobrazbe

Pravljice na poti – preobrazbe

To bo osrednja tema letošnjega Križnikovega festivala, ki bo med 9. in 11. junijem v pripovedovalskem vzdušju zopet povezal štiri kraje: Motnik, Vransko, Kamnik in Trojane. Letošnjega festivala pa ne bo zaznamovalo le bogato dogajanje, temveč je v organizaciji Knjižnice Franceta Balantiča letos prvič potekala Križnikova pripovedovalska šola za otroke in učitelje, že drugič pa je s pripovedovalsko delavnico v goste prišla Margarete Wenzel.


Kot je za Modre novice povedala Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, ki je poleg Kulturnega društva Motnik in Turističnega društva Motnik organizator Križnikovega festivala, je bila pripovedovalska šola organizirana prvič. Udeležilo se jo je 10 učiteljic iz osnovnih šol Frana Albrehta in Marije Vere ter 40 učencev osnovnih šol Toma Brejca, Marije Vere in Stranje. »Presenečeni smo bili nad pozitivnim odzivom,« pravi Breda Podbrežnik Vukmir, ki si želi, da bi pripovedovalska šola postala tradicionalna, in dodaja, da so udeležence želeli seznaniti s spretnostmi pripovedovanja in jih s tem pripraviti na javno nastopanje. »Nekateri udeleženci šole so se tako navdušili, da bodo v soboto, 11. junija, nastopili tudi na Križnikovem festivalu. Tako širimo pripovedovanje tudi na mlajše,« je vesela Podbrežnik Vukmirjeva, ki je bila poleg Gorana Završnika, Anje Bezlove, Roka Kosca in Katje Puntar tudi v vlogi mentorice v šoli.

Bogat program v štirih krajih 

V teh dneh se v okviru Križnikovega festivala zaključuje tudi pripovedovalska delavnica z Margarete Wenzel, ki je navdušila že lani. »Udeleženci letošnje delavnice razvijajo različne pristope k pripovedovanju zgodb in svoj osebni slog, spoznavajo pripovedne strukture in načine ubesedovanja ter tipe pravljic,« razkriva Podbrežnik Vukmirjeva.

Celoten program dogajanja na Križnikovem festivalu najdete na spletni strani kamniške knjižnice, med dogodki pa izpostavimo dva, ki bosta nedvomno požela veliko pozornosti. Prvi se bo zgodil že danes (9. 6.) ob 21. uri, ko bo v Kreativni četrti Barutana potekal Story slam, namenjen pripovedovanju zgodb, ki so se dejansko zgodile ali pa so povedane, kot bi bile resnične, medtem ko bo drugi v soboto, 18. junija, ob 10. uri na igrišču pri gasilskem domu na Trojanah, kjer bosta prekaljena pripovedovalca in improvizatorja Boštjan Napotnik – Napo in Boštjan Gorenc – Pižama nastop začela z ljudskimi klasikami za otroke, nato pa se posvetila še starejšim, nekaj pa bo tudi zgodb Janka Kersnika, ki so posvečene 170-letnici pisateljevega rojstva.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
light intensity shower rain
5.4 ° C
5.9 °
3.1 °
94 %
2.1kmh
100 %
tor
8 °
sre
6 °
čet
4 °
pet
7 °
sob
8 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano