Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so razvili simbol PRAVA IZBIRA, ki omogoča gostincem izpostavitev višje kakovosti njihove ponudbe, potrošnikom pa omogoča lažjo prepoznavo in izbiro prehransko ustreznejših obrokov.
Slovenci imamo nezdrave prehrambne navade
Raziskave prehranskih navad odrasle populacije kažejo, da se velik del prebivalcev prehranjuje nezdravo in imajo večinoma neredne obroke, ki jih pogosto izpuščajo. Mnogi izbirajo pretežno živila z manj ugodno prehransko sestavo. K temu veliko prispeva način življenja, predvsem pa ponudba obrokov, ki so mnogokrat energijsko prebogati in hranilno revni, z večjo vsebnostjo maščob, sladkorja in soli. To je eden izmed glavnih vzrokov, da ima kar dve tretjini odrasle populacije že prisotne dejavnike tveganja za nastanek bolezni nezdravega življenjskega sloga.
Po podatkih CINDI študije je imelo v Sloveniji v letu 2020 približno 39 % prebivalcev (starih 25 – 74 let) čezmerno telesno maso, 20 % pa je bilo opredeljenih kot debelih, podatki so v koronskih časih postali samo še bolj zaskrbljujoči. Vse več ljudi se prehranjuje izven doma ali si na dom naroča dostavo obrokov.
Po podatkih nacionalne prehranske raziskave SI.Menu kar 65 % odraslih redno malica in kar 20 % odraslih redno kosi na delovni dan zunaj doma. Sem sodijo tudi delovne organizacije, ki svojim zaposlenim nudijo obroke. Najverjetnejši razlogi so spremembe v delovnem času in številne obveznosti ter omejene možnosti priprave lastnih obrokov. Vse bolj razširjena možnost dostave hrane na dom ali delovno mesto pa je tovrstno ponudbo še bolj približala potrošniku. Po podatkih si prehrano v okviru gostinske ponudbe najlažje privoščijo tisti z višjim materialnim položajem in višje izobraženi, študentom pa ob tem pomaga država z možnostjo koriščenja subvencionirane študentske prehrane pri ponudnikih, ki pa zaradi draginje postaja tudi vse težje uresničljiva. Zato postaja kakovost te ponudbe hrane vse pomembnejša.
Kakovost prehrane se z večjimi cenami surovin poslabšuje
Gostinci zaradi dražjih surovin in energentov težje zagotavljajo kakovostno ponudbo. Ponekod tako prevladujejo sicer okusni in cenovno dostopni, žal pa prehransko slabi obroki, zlasti po svoji hranilni ter energijski vrednosti. Številni temeljijo na predpripravljenih živilih (gotove omake, krompirjevi ocvrtki, medaljoni, ribje paličice ipd.), ki vsebujejo veliko maščob, soli in sladkorja, pogosto pa imajo dodane tudi številne aditive, med njimi tudi ojačevalce okusov.
Vodja projekta na NIJZ doc. dr. Matej Gregorič opozarja: »Takšni obroki so sprejemljivi le občasno, nikakor pa ne sodijo v okvir vsakodnevne prehrane. Po takšni prehrani lahko dobimo občutek preobremenjenosti prebavil, utrujenosti, zaspanosti, nezmožnosti koncentracije, kar zagotovo ne prispeva k večji delovni storilnosti, kakovostnemu študiju in zdravju nasploh«. In ob tem dodaja: »Čeprav se da ponekod že z manjšimi strokovnimi usmeritvami pomembno vplivati na izboljšanje ponudbe, bi za večje spremembe gostinci potrebovali tudi podporo države. Odgovornost za zdravje ni samo odgovornost vsakega posameznika, ampak v pretežni meri celotne družbe. V času trenutne draginje bi se zato morali hitro odzvati in odločiti, ali želimo s subvencijami podpreti bolj zdravju koristno ponudbo. To je pomembno, če želimo na dolgi rok imeti zdravo, delovno učinkovito in uspešno družbo«.
Simbol je prava izbira za zdravo prehrano
Na NIJZ –ju so se odločili, da pomagajo pri uživanju zdravih obrokov, zato so razvili simbola Prava izbira z namenom povečevanja ponudbe zdravju koristnih obrokov.
»Simbol PRAVA IZBIRA gostincem omogoča izpostavitev višje kakovosti ponujenih obrokov, potrošnikom pa olajša njihovo prepoznavo«, je izpostavila dr. Katja Povhe Jemec z Ministrstva za zdravje, ki še dodaja: »Verjamemo, da bo simbol PRAVA IZBIRA, v katerega je bilo vloženega veliko truda, energije in zagnanosti dobro sprejet tako med gostinskimi ponudniki kot gosti.«
Čedalje več gostincev si želi ponuditi zdrav obrok. Zato so pri NIJZ k projektu povabili Turistično gostinsko zbornico Slovenije, ki igra pomembnega partnerja pri načrtovanju, razvoju, izvajanju ter širjenju in promoviranju praktičnega usposabljanje ponudnikov prehrane ter razvoj pristopa za podeljevanje simbola PRAVA IZBIRA. Fedja Pobegajlo, direktor TGZS, dodaja: »V Turistično gostinski zbornici smo takoj in z veseljem pristopili k projektu PRAVA IZBIRA, saj menimo, da je uravnotežena prehrana eden izmed ključnih faktorjev za dobro počutje, zdravje, energijo in razpoloženje. Predvsem je to pomembno pri aktivni populaciji in še razvijajoči se populaciji študentov. Naše člane bomo aktivno spodbujali k priključitvi k projektu. Pridobitev simbola zdravju koristnega obroka – PRAVA IZBIRA, namreč pomeni priznanje obstoječi kakovosti gostinske in turistične ponudbe ali pa njen dvig in dodano vrednost v ponudbi novih menijev, pripravljenih po načelih zdrave prehrane«.
Gostinci se pred podelitvijo simbola udeležijo usposabljanj
Usposabljanja vključujejo udeležbo v demonstracijski kuhinji Društva kuharjev in slaščičarjev, razvili so tudi kriterije za podeljevanje simbola ter razvili priročnik za gostince Zakuhajmo pravo izbiro. Simbol PRAVA IZBIRA je bil razvit znotraj projekta Dober tek, študent, saj je področje subvencionirane študentske prehrane eno prvih, kjer razpisni pogoji ponudnikom že zdaj omogočajo dodatne točke, v kolikor so prejemniki simbola. Država s subvencionirano študentsko prehrano zagotavlja študentom možnost rednega prehranjevanja v okviru gostinske ponudbe. Ta ukrep ima sicer veliko prednosti, vendar pa študentski obroki pogosto ne dosežejo svojega namena, ker so preveliki, nekakovostni in pripravljeni na neustrezen način. Želijo pa simbol ponuditi tudi vsem ostalim gostinskim in turističnim ponudnikom, kot so zdravilišča, hoteli, restavracije, delavske menze, ipd., kjer prav tako obstajajo možnosti za izboljšave.
Simbol PRAVA IZBIRA so do sedaj prejele restavracije naslednjih podjetij: SPAR Slovenija trgovsko podjetje d. o. o., Restavracije Interspar (Citypark Ljubljana, Vič Ljubljana, Europark Maribor, Supernova Qlandia Kranj, Park Center Koper, Supernova Qlandia Maribor, Supernova Qlandia Nova Gorica, Citycenter Celje, Murska Sobota); SOVITA d. o. o., restavracije Sovita (Lokacije: Gospodarska zbornica Slovenija v Ljubljani, Akrapovič Črnomelj, Elrad Gornja Radgona, Panvita Gornja Radgona, Henkel Maribor, Tosama Vir, Etiketa Žiri, Telekom Cigaletova Ljubljana, Kolektor Etra Ljubljana, VDC Tončke Hočevar Ljubljana); VIVO, d. o. o., Restavracija Vivo D125; NK gostinstvo d. o. o., Restavracija EAT Smart; SIDRO & SIDRO d. o. o., Restavracija Ancora; NV skupina d. o. o., PE Restavracija Piano.
Kako do simbola Prava izbira?
Dokazilo o simbolu Prava izbira in s tem tudi možnost njegove uporabe prejme gostinski ponudnik, ki uspešno opravi teoretično in praktično usposabljanje o pripravi zdravju koristnih jedi (3-urna delavnica) in ima po prejemu simbola Prava izbira v dnevni ponudbi vsaj en obrok (kosilo), ki ustreza kriterijem zdravju koristne izbire. Kriteriji se nanašajo tako na količino kot tudi na sestavo in razmerje vsebovanih sestavin. Prednost se daje izboru lokalnih, sezonskih in ekoloških izdelkov ter toplotnim pripravam, ki ne vplivajo škodljivo in ne zmanjšujejo hranilne vrednosti obroka. Prav tako se za začinjanje spodbuja uporaba naravnih sestavin in omejuje uporaba različnih industrijskih zgoščevalcev in ojačevalcev arom. Poleg udeležbe na usposabljanju (delavnici), ki ga brezplačno izvajamo v sodelovanju s partnerjem, Turistično gostinsko zbornico Slovenije, mora zainteresiran gostinski ponudnik za menije, ki jih želi izpostaviti in opremiti s simbolom, izpolniti tudi vlogo za pridobitev simbola.