četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
20.1 C
Kamnik
četrtek, 21 septembra, 2023
DomovAktualnoObrezovanje sadnega drevja v mekinjskem samostanskem sadovnjaku

Obrezovanje sadnega drevja v mekinjskem samostanskem sadovnjaku

Pomlad s seboj prinaša prebujanje narave in življenja. Drevesom počasi začnejo poganjati prvi listi in cvetovi. Ker je čas za začetek del, so v sadovnjaku Mekinjskega samostana tunjiški sadjarji organizirali  prikaz obrezovanja sadnega drevja.


Delavnico je vodil Jan Bizjak, mladi doktor agronomije, ki skupaj s sodelavci pri Infrastrukturi Bled ustvarja parkovno podobo Bleda. Skrbi tudi za sadovnjak Mekinjskega samostana, kjer si želijo ustvariti mestni učni sadovnjak. Poleg Bizjaka za sadovnjak skrbijo še pri Sadjarskem vrtnarskem društvu Tunijce, kjer zbirajo stare sorte jabolk in vzgajajo nove sadike. Sadovnjak ima odlično lego v zavetrju, kamor sonce pogosto posije. V preteklosti se za zanj ni skrbelo, zato imajo zdaj vrtnarji veliko dela s skrbjo za stara drevesa in z zasajanjem novih.

»Res morate razumeti abecedo obrezovanja, tako boste razumeli drevesa in njihovo obrezovanje. Pravilo je, da, če ne znate obrezovati, raje ne režite. Drevesa so v ravnovesju, če jih kdo preveč poreže, podivjajo,« s temi besedami je Bizjak začel svojo več kot dvourno delavnico o abecedi vzreje dreves.

Delavnica prikaza poseka sadnega drevja poteka že več let, zato je na primeru stare jablane prikazal rezultate obrezovanj preteklih let. Pomembno je namreč, da svoje drevo opazujemo celo leto, tako da bomo vedeli, kako se ukvarjati z njim. Ni nič narobe, če več let ne obrezujemo. Še posebej je opozoril, da nikoli ne smemo rezati rodnih brstov. Razložil je tudi, na kaj je treba paziti pri nakupu nove sadike.

Da bi samo dinamiko obrezovanja sadnega drevja še bolje razumeli, se je agronom povzpel v krošnje in od tam obrezoval veje. Kasneje je razložil še, kako vedeti, katere veje obrezati pri slivi in na kaj biti pozorni pri kiviju. Pri tej zadnji omenjeni vrsti je treba poznati razlike med moškimi in ženskimi cvetovi, saj je od tega odvisno, kako obrezujemo. Najbolj rodni so sadeži na lanskoletnih vejah. Večino udeležencev prikaza je bilo nadobudnih mlajših in starejših sadjarjev, zato so imeli veliko vprašanj in na vsa so dobili odgovore.

Še ena delavnica za vse, ki radi obrezujete, bo v Motniku, naslednjo soboto 5. marca, ob 9. uri.