torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
DomovAktualnoMali krog velikih ljudi

Mali krog velikih ljudi

Da ima en sam človek moč spremeniti stvari na bolje, se včasih sliši kot oguljena fraza. Pa vendar se vsak dan pojavijo zgodbe običajnih ljudi, ki to tudi dokazujejo. Ana Ljubojević je ena izmed njih. Pred šestimi leti je na noge postavila Mali plac za prihodnost, potujočo tržnico, na kateri danes neposredno od slovenskih kmetov kupuje že več kot 11 tisoč slovenskih družin. Ponudniki se s svojimi pridelki in izdelki že nekaj časa ustavljajo tudi v Kamniku in Domžalah.


Vse skupaj se je pravzaprav začelo povsem po naključju. Ano je poklical prijatelj Marko Šamić, njegova družina v Opuzenu ob reki Neretvi goji mandarine. »Krive so torej mandarine. Na Hrvaškem je prišlo do političnega embarga in prijatelj Marko me je vprašal, če bi v Sloveniji lahko prodal kaj mandarin. Odvrnila sem mu, da ne vem,« se začetkov spominja Ana, »najprej smo vest o domačih neretvanskih mandarinah razširili med prijatelji. En je povedal drugemu, drugi tretjemu in tako naprej, tako da so Markove mandarine našle pot po vsej Sloveniji. Potem smo izkoristili moč družbenega omrežja facebook, vse te ljudi povezali v skupino in tako je nastal Mali plac za prihodnost.«

Ana in Špela // Foto: arhiv Malega placa za prihodnost

Domačim mandarinam so dodali še domače piščance, pridružilo se jim je še nekaj drugih ponudnikov. Mali plac je takrat dostavljal le v Ljubljani, ob sobotah je zaživela tudi živa tržnica pred ljubljansko Kavarno SEM, ki pa za kmete, ki so prodajali na njej, ni bila rentabilna, saj je Ana ugotovila, da ljudje ob sobotah raje hodijo po izletih, zato obisk ni bil tolikšen, kot bi moral biti. »Kar naenkrat je bilo vsega preveč. Doma sem imela dojenčka in iskala sem novo službo. Zato smo vse ustavili. A jeseni so ljudje spet začeli spraševati, želeli so mandarine. Tako smo se tri leta osredotočali zgolj na dostavo mandarin, občasno smo dodali še kaj,« razlaga Ana, ki ima redno službo in družino z dvema sinovoma, poleg vsega pa se ukvarja še z Malim placom. Zadnji dve leti se ji je pri vodenju celotne logistike pridružila še Špela Krasko Gerbec, obema dekletoma veliko pomagata njuna moža, ki poskrbita za otroke in dom, medtem ko sta Ana in Špela na prevzemih.