nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
DomovAktualnoKamnik je ponovno zlata turistična destinacija

Kamnik je ponovno zlata turistična destinacija

V Slovenski turistični organizaciji so v sodelovanju z Zavodom Tovarna trajnostnega turizma občini Kamnik že drugič podelili zlati znak Slovenia Green Destination Gold. Občina Kamnik je leta 2016 pridobila srebrni znak zelene destinacije, v postopku obnovitve znaka pa je v letu 2019 ocenjevalna komisija sklenila, da je Kamnik ena izmed občin, ki je »najbolj napredovala« in si zato zasluži zlati znak, ki ga je dobila tudi letos.


Občini Kamniku so najvišjo oceno 10.0, podelili v kategoriji Narava in pokrajina, v kategorijah Destinacijski management in Poslovanje turističnih podjetij, ki sta v Zeleni shemi med najpomembnejšimi, so dobili oceno nad 8.1.

Izjemen prispevek k zelenemu trajnostnemu Kamniku prinašajo ekološko usmerjene Terme Snovik, ki so že pred leti kot prve v Sloveniji prejele okoljski znak EU marjetica (EU Eco Label), na Dnevih slovenskega turizma pa tudi znak Slovenia Green Accommodation. V letu 2020 je mednarodno priznani okoljski znak Zeleni ključ pridobil tudi Rok Virag, ponudnik namestitev v kočah na Veliki planini Pravljica na Veliki planini. 

Postopek obnovitve znaka je vodila zelena ekipa, ki jo je usmerjala in usklajevala Nina Irt, zelena koordinatorka na Zavodu za turizem in šport Kamnik. Potrebno je bilo zbrati podatke številnih javnih služb, podjetij, javnih zavodov, turističnega gospodarstva in tudi prebivalcev, obiskovalcev ter turistov. Za pridobitev zlatega znaka Slovenia Green Destination morajo destinacije izpolnjevati mednarodno primerljive kriterije Green Destinations Standard, namen takšnega priznanja pa je spodbujanje trajnostnega razvoja turizma v Sloveniji v okviru Zelene sheme slovenskega turizma, ki so jo zasnovali na Slovenski turistični organizaciji z Zavodom Tovarna trajnostnega turizma.

Nina Irt, zelena koordinatorka zelene ekipe Občine Kamnik pravi: »Po triletnem ocenjevalnem obdobju gremo z velikim veseljem,  velikimi pričakovanji in visokimi kriteriji v naslednje ocenjevalno obdobje do leta 2025, v katerem si bomo skupaj z Občino Kamnik, Zeleno ekipo, turističnimi ponudniki in drugimi deležniki zagnano kot do sedaj prizadevali za doseganje novih trajnostno naravnanih projektov, produktov in doživetij. Naše delo se s pridobitvijo znaka spet postavi na začetno – ničelno točko, kjer začnemo dobesedno vse od začetka. V roku pol leta je potrebno izdelati akcijski načrt ukrepov za triletno obdobje do naslednje presoje. Načrt je potrebno predstaviti tudi na občinskem svetu. V nadaljevanju je potrebno oddati tudi letno poročilo o uresničevanju ukrepov. Naš znak Slovenia Green Destination Gold je veljaven za triletno obdobje do naslednje presoje, to je do 30. novembra 2025. Zelo rada rečem in napišem: Go Kamnik, Go green! (op.p. Kamnik, pojdi po zeleni poti.) «

Luka Svetec, vršilec dolžnosti Zavoda za turizem in šport Kamnik pa ob prejemu odlične novice o ohranitvi zlatega znaka za destinacijo ni skrival svojih ambicij: »Vesel in ponosen sem, da smo vsi deležniki, ki kakorkoli vplivamo na okolje, za trenutek lahko veseli in proslavimo naš skupen uspeh. Hkrati vidim, da smo le za malenkost zgrešili platinasti znak, ki pa zajema še strožje kriterije. Verjamem, da je doseganje tega znaka za Kamnik večji izziv, pa vendar po treh ocenjevalnih obdobjih oziroma po devetih letih lahko vidimo velik razvoj Kamnika v smeri trajnosti, zato smo si po tem času in po dvakratnem zlatem znaku zadali še višji cilj. In če citiram Michelangela – Večja nevarnost za večino od nas ni, da je naš cilj previsok in ga zgrešimo, ampak da je prenizek in ga dosežemo. Kljub uspešni recertifikaciji zlatega znaka se zavedamo, da sama barva znaka ni toliko pomembna kot je pomemben dejanski učinek trajnostnih projektov za naše mesto. Kriteriji, ki nas vodijo k ohranjanju znaka nas na sistematičen način vodijo k ohranjanju trajnostne destinacije in nam služijo kot ogledalo uspešnosti naših prizadevanj. Zahvaljujem se občanom, ki so nam pri tem v pomoč tako s konstruktivno kritiko, kot z vsakodnevnim trajnostnim ravnanjem, pa naj gre za izbiro kolesa ali javnega prevoza namesto avtomobila, ali pravilno sortiranih odpadkov. Za vsako najmanjšo gesto, ki ohranja naše mesto prijazno in čisto, še enkrat hvala.«

Podrobna razlaga ocene s strani ocenjevalca Tovarne trajnostnega razvoja Goodplace

 Destinacija Kamnik je na lestvici od 1 do 10 dosegla povprečno oceno 8,8 v šestih kategorijah. Oceno 8,1 je presegla v obeh kategorijah, direktno vezani na turizem (Destinacijski management in Poslovanje turističnih podjetij). V destinaciji je tudi najmanj ena nastanitev z znakom Slovenia Green Accommodation. V skladu z veljavnim pravilnikom se Kamniku podeli znak Slovenia Green Destination zlate barve.

Najvišjo oceno je destinacija dosegla v kategoriji Narava in pokrajina (10,0). Ker je narava eden glavnih atributov, je njena zaščita posebej pomembna. Urejanje prometa in parkiranja na območju Velike planine je zagotovo ena od najbolj spodbudnih aktivnosti, ki so se jih lotili.

Pri Kulturi in tradiciji so dosegli oceno 9,0. Poleg številnih aktivnosti na področju ohranjanja kulturne dediščine trenutno pripravljajo strateški dokument za področje kulture. S sprejetjem takega dokumenta si bodo po mnenju ocenjevalcev začrtali še bolj uspešno delovanje na tem področju. Pomembno je, da v Kamniku nadaljujejo z rednim spremljanjem vplivov turizma na naravo in kulturo.

V kategoriji Destinacijski management je destinacija dosegla oceno 8,8. Svojo oceno lahko v prihodnje izboljšajo z rednim internim poročanjem o Zeleni shemi slovenskega turizma in skrbnim spremljanjem ter objavo trajnostnih dosežkov destinacije.

V Kamniku so prav tako presegli oceno 8 v kategoriji Poslovanje turističnih podjetij (8,7). V obdobju zadnjih šestih mesecev je destinacija v tej kategoriji dosegla največji napredek. S turističnim gospodarstvom sodelujejo na različnih področjih, v prihodnje naj nadaljuje aktivnosti, ki bodo deležnike na destinaciji informirale in spodbudile k trajnostnemu razvoju turizma.

Visoko oceno, 8,2, je destinacija dosegla tudi v kategoriji Družbena klima. V tovarni priporočajo, da destinacija v prihodnje še okrepi sodelovanje z lokalnim prebivalstvom in redno spremlja njihovo zadovoljstvo z razvojem turizma.

Najnižjo, a še vedno zelo dobro oceno, so dosegli na področju Okolja in podnebja (7,8). Po mnenju ocenjevalcev so naredili pomembne korake na področju mehke mobilnosti, dobro dela tudi na področju obvladovanja vplivov turizma na okolje. Svetujejo naj destinacija pozornost usmeri tudi na merjenje in izravnavo ogljičnega odtisa ter vedno bolj perečo tematiko podnebnih sprememb.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
0.1 ° C
1.5 °
-0.8 °
61 %
0.5kmh
75 %
ned
-1 °
pon
0 °
tor
1 °
sre
1 °
čet
2 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano