Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je kot častni pokrovitelj 2. Slovenskega dne brez zavržene hrane danes obiskal Vrtec Antona Medveda v Kamniku, enoto Rožle. Tamkajšnji otroci so mu prikazali, kaj so se naučili v okviru projekta Ekošole, katerega cilj je ozaveščanje in aktiviranje širše družbe z namenom zmanjševanja prevelikih količin zavržene hrane.
Na samem vhodu v vrtec so otroci predsedniku ob nežnem zvoku citer izročili kruh, pečen v krušni peči. Za kulturni praznik so v igralnici vrtca postavili razstavo Bilo je nekoč na podeželju, kjer je s pomočjo predmetov predstavljeno prehranjevanje nekoč. Tu so otroci vsem navzočim skozi pesmi predstavili prehranjevanje naših prednikov v preteklosti. Vrtčevska folklorna skupina je zaplesala in zapela ljudsko pesem Jaz ti bom šivanko kupil. V vrtcu so pripravili tudi film, ki govori o problematiki zavržene hrane. »Hrana je v našem življenju izjemno pomembna, saj nam daje energijo za preživetje, je pa tudi nepogrešljiv del družabnih dogodkov. Živimo v izobilju, zato zavržemo hrano, ki je še povsem dobra in okusna. V Sloveniji letno zavržemo kar 30 odstotkov hrane, kar je odločno preveč in skrajni čas je, da naredimo korak naprej na tem področju. Zato je pomembno, da otroke že v vrtcu ozaveščamo o pomenu hrane in o pravilnem odnosu do nje. Predvsem jim želimo prevzgojiti odgovorno ravnanje do hrane,« so v filmu povedali predstavniki vrtca.
»Hvala vam, da ste polepšali ta deževni dan, in hvala, da ste nam danes na prisrčen način pokazali, kako pomembno je, da se do hrane obnašamo odgovorno in z njo ravnamo pazljivo. Zahvala vzgojiteljem in ravnateljici vrtca, da otroke vzgajate v ustvarjalne osebe. To ni vrtec kar tako, in zato tudi ne mečete hrane tja kar v en dan. Čestitke tudi organizatorjem in pobudnikom Slovenskega dneva brez zavržene hrane, ki ima resnično pomembno dodano vrednost,« je svoje navdušenje nad dogodkom izrazil predsednik države, ki je otroke povabil na obisk v predsedniško palačo.
»V vrtcu zavržemo zelo malo hrane. Letos smo dali zmanjševanju še večji poudarek. Otrokom smo pokazali, kako so naši predniki ribali zelje in kisali repo. Na stari domačiji so spoznali peko kruha v krušni peči. Učimo jih, da naj si vzamemo toliko hrane, kot jo bodo pojedli. Imamo tudi štafeto semen, kjer si otroci izmenjujejo semena in sadike,« je o dejavnostih vrtca za zmanjševanje količin zavržene hrane povedala vzgojiteljica Helena Virant. Poudarila je še, da otroci vedno z veseljem pojedo solato, ki jo pridelajo sami.
Otroci in vzgojitelji vrtca Antona Medveda Kamnik že vrsto leto sodelujejo v projektu Hrana ni za tjavendan, ki ga v partnerskem sodelovanju že osem let izvajajo v programu Ekošola in Lidlu Slovenija ter v okviru katerega je tudi nastal Dan brez zavržene hrane. »Podatki kažejo, da se količine zavržene hrane povečujejo, ne le v Sloveniji, ampak tudi v svetu. Zato je na nas, da spremenimo svoje navade in se naučimo odgovorno ravnati z živilskimi izdelki. Naši najmlajši že vrsto let dokazujejo, da jih področje zanima in da lahko z ozaveščanjem naredimo ogromno. Prav zato smo danes na obisk povabili tudi predsednika države in izjemno ponosni smo, da je prepoznal naša prizadevanja za zmanjšanje količin zavržene hrane in nas častno podprl. In prav ta kamniški vrtec je pravi vrtec za praznovanje tega dne,« je dejal Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošole. Današnjemu obisku so se pridružil tudi kamniški župan Matej Slapar in Lilijana Remich, direktorica skupnih služb iz Lidla Slovenija.