nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
DomovŠportOb njem je bila, ko je bil še "tamau"

Ob njem je bila, ko je bil še “tamau”

Modronovična regija je neusahljiv vir športnikov in športnic s potencialom za najbolj konkurenčno nacionalno in tudi mednarodno sceno. Pa navdušenih rekreativcev, organizatorjev dogodkov, društev in podjetnikov, ki so tako ali drugače tesno povezani z vrhunskim športom in rekreacijo. Toda globalne športne zvezde do nedavnega nismo imeli. Pa se je na sceno izstrelil “Tamau Pogi” s Klanca pri Komendi. Oni dan je prodajal odsluženi bicikel na Bolhi, že naslednji pa se je zbudil v kneževini Monako …


Skorajda dobesedno tako hitro se je razvijala zgodba o uspehu komendskega kolesarja Tadeja Pogačarja. Vanjo je od samih začetkov vpletenih več posameznikov, ki imajo v njegovi karieri še kako pomembno vlogo tudi danes. Kolesarska in tudi širša športna javnost zelo dobro pozna Pogačarjevega prvega trenerja Miho Koncilijo iz Suhadol ter aktualnega športnega direktorja Tadejeve ekipe UAE, Andreja Hauptmana. Ob v uvodu omenjenem hitrem Pogačarjevem prodoru na veliko sceno pa se je iz potrebe in povsem spontano kot izjemno pomemben člen uigrani ekipi pridružila še strokovnjakinja za marketing in odnose z javnostmi Teja Hauptman.

Začelo se je z jabolčno pito

Teja je Andrejeva žena. Tadeja je spoznala, ko je iz Koncilijeve ekipe starejših dečkov prestopil v mladinsko ekipo ljubljanskega Kolesarskega društva Rog. Mladince je takrat vodil Andrej Hauptman, nekdaj vrhunski kolesar, ki je mladost preživel v Spodnjih Jaršah, po športni karieri pa se je hitro uveljavil v drugih vlogah. Danes je eden izmed najbolj spoštovanih športnih direktorjev v profesionalni kolesarski karavani. »Super družba je bila tista generacija Rogovih mladincev, iz katere se je poleg Tadeja kasneje v članski konkurenci najbolj uveljavil Žiga Jerman. Niso se srečevali le na treningih in tekmah, pač pa tudi v prostem času. Tako so pogosto v Andrejevi družbi pri naju doma prek TV zaslonov navdušeno spremljali spomladanske kolesarske klasike. Strade Bianche, pa Milan – San Remo in tako naprej. Ni šlo za neko formalno klubsko izobraževanje z analizo nastopov profesionalcev, pač pa za sproščeno druženje mladih fantov s trenerjem. Kolesarstvo jih je povsem posrkalo. Andrej jim je ob ogledu dirk, tako mimogrede, trosil nasvete, ki so jih povsem nezavedno ponotranjili. Sama sem jih razvajala z jabolčnimi pitami, hkrati sem se spoznavala s svetom kolesarstva,« se spominja Hauptmanova, po izobrazbi novinarka, ki je bila že takrat aktivna na področju odnosov z javnostmi, a ne na področju športa. Lahko bi rekli, da sta Andrej in Teja s Tadejem in tudi njegovo družino takrat spletla prijateljske vezi. »Tadej in družina so nama tako kot ob prvih Tadejevih kolesarskih korakih Mihu povsem zaupali. To vzpostavljeno zaupanje je trden temelj našega sodelovanja tudi zdaj, ko delujemo na povsem drugi ravni, koordinate in dimenzije so ta hip seveda povsem drugačne,« še pove Kranjčanka, ki z družino zadnji dve leti živi na Dobenem pri Mengšu, prej sta bila z Andrejem slabi dve desetletji Radomljana. »Odlično se počutimo v idiličnem okolju nad Mengšem. Vse je tako blizu, a hkrati daleč stran od “ponorelega” sveta,« se nasmeji sogovornica, ki ima povsem modronovični naglas. Naključni sogovornik bi jo, po tem sodeč, prej kot v gorenjsko prestolnico, umestil pod Kamniško-Savinjske Alpe. »Dejansko sem, ko sem v Sloveniji, bolj kot na domači Kranj, že dolgo vezana na te kraje in Ljubljano. Hči Klara je gimnazijka v Kamniku, sin Jakob je po selitvi na Dobeno ostal učenec Osnovne šole Preserje pri Radomljah, je pa tudi navdušen nogometaš tamkajšnjega kluba. Z Radomljami sem povezana tudi poslovno, sodelujem s kolesarsko blagovno znamko Berk. Visoko kakovostne sedeže in tudi nekatere druge karbonske dele za kolesa v Rudniku pri Radomljah namreč razvijata Jure Berk in Andraž Vehovar,« o zdaj že domačih krajih pove Teja, ki z izrazitim žarom v očeh govori, ko pogovor zapeljemo na področje razvoja in potenciala blagovnih znamk povezanih s Tadejem Pogačarjem.

Ko Tadej ni na kolesu

Hauptmanova seveda ni edina, ki skrbi za komunikacijske aktivnosti Pogačarja. Ko je na tekmah, zanj skrbi služba za odnose z javnostmi ekipe UAE, vseskozi pa tudi njegov agent Alex Carera. Ko Tadej sestopi s kolesa, pa nastopi Teja. Karikirano bi lahko rekli, da je slovenska podružnica “multinacionalke”, ki jo vodi Carera. »Alex seveda slovenskega trga in medijev ne pozna tako dobro kot jaz, tako da sva vseskozi v stiku,« pravi Teja, ki je močno vpeta tudi v razvoj preostalih blagovnih znamk povezanih s Tadejem. »Pogi Team je otroška in mladinska kolesarska ekipa KD Rog, prek katere Tadej vrača domači kolesarski skupnosti, ki ga je vzgojila. Na globalnem trgu pa nastopamo s Tadejevo osebno blagovno znamko TP. Letos smo osvežili celostno grafično podobo in se ustrezno repozicionirali. V juliju je začela delovati spletna trgovina z izbranimi izdelki, prostora za rast in razvoj je tu še ogromno. Zavijamo v pravo smer, premagujemo klance, dobro smo preučili tovrstne uspešne kolesarske zgodbe. Izpostavila bi osebni znamki Rigoberta Urana in Petra Sagana. Že zdaj so za nas ključni trgi ZDA, Nemčija, Francija, Belgija, Italija, pa Kitajska in Japonska. Potencial je velik, idej dovolj,« o prihodnosti v tem kontekstu razmišlja Hauptmanova.

Na oktobrskem poslovnem dogodku, namenjenem strokovnjakom s področja komuniciranja, je s predstavitvijo piarovskega ustroja Pogačarjeve ekipe navdušila slušatelje vsaj v tolikšni meri kot ekipa, ki skrbi za blagovno znamko popularne rock skupine Joker Out. »Šport in glasba pač privlačita množice, vzporednic je ogromno,« za konec doda sogovornica in izpostavi še Tadejevo Fundacijo. Slednja je bila ustanovljena z namenom spodbujanja in podpore raziskav na področju metabolizma raka. Ekipa s Pogačarjevim osebnim fiziologom in trenerjem dr. Iñigo San Millánom na čelu je prepričana, da lahko pomagajo najti zdravilo za raka. »Smo sanjači, smo borci, nikoli ne bomo obupali – če je mogoče zmagati na dirki Tour de France, verjamemo, da lahko fundacija pomaga najti zdravilo za raka. Tako trdi ekipa strokovnjakov, tudi sama trdno verjamem vanjo,« zaključi Hauptmanova, ki tudi sama rada skoči na kolo in dobro pozna vse klasične modronovične trase s Kamniško Bistrico in Črnivcem na čelu. Po spustu se na kavici, tudi s Tadejem in njegovo partnerico Urško je tam že bila, rada ustavi prav tam kot Tim Mastnak.

Damijan Rifl

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
0.1 ° C
1.5 °
-0.8 °
61 %
0.5kmh
75 %
ned
-1 °
pon
0 °
tor
1 °
sre
1 °
čet
2 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano