torek, 21 marca, 2023
17.7 C
Kamnik
17.7 C
Kamnik
torek, 21 marca, 2023
17.7 C
Kamnik
torek, 21 marca, 2023
17.7 C
Kamnik
torek, 21 marca, 2023
17.7 C
Kamnik
torek, 21 marca, 2023
DomovŠportMladi dirkač iz Komende uspešen na prvih letošnjih dirkah

Mladi dirkač iz Komende uspešen na prvih letošnjih dirkah

Italijansko dirkališče Azzurra v Jesolu je bilo za mladega Timona Grgiča prizorišče prvih treh preizkušenj v letošnji sezoni. Trije zaporedni dirkaški vikendi so pokazali, da je Timon na letošnjo sezono v kartingu tako fizično kor mentalno dobro pripravljen in bo nanj treba še kako računati.


Na mednarodni dirki pod okriljem CEE prvenstva, ki je potekala konec februarja, se je Timon prvič pomeril v tako močni mednarodni konkurenci. Že sobotni treningi so pokazali, da je zelo hiter, saj se je po časih uvrščal med prvih pet. A kvalifikacije niso potekale po njegovih željah, tako da je v soboto zaključil na 12. mestu, kar je prineslo nekaj slabe volje. Vseeno se je do nedelje zbral in tako napadal iz ozadja. Tudi nedelja ni bila njegov dan, saj je v treh dirkah zabeležil dva manjša trka in izlet s steze ter zaradi trkov tudi dvakrat kazenske pribitke pet sekund, tako da je dirko končal na 16. mestu.

Timon Grgič
Timon je nase opozoril v lanski debitantski sezoni, ko je v svoji kategoriji od osem do enajst let postal državni podprvak v kartingu. // Foto: Ingrid Komatar Grgič

Že naslednji vikend je potekala prva dirka, ki je štela za točke CEE – central Evrope, na katero so se Grgičevi podali polni optimizma. Timon je svojo formo na sobotnih treningih zgolj potrdil. Sobotne kvalifikacije so prinesle deveto startno pozicijo na nedeljski dirki in tako dobro izhodišče za napad. Že v prvi dirki se je prebil do končnega 5. mesta. V drugo je na startu vladalo nekaj nervoze. Vseeno se je Timon po uvodnih krogih zbral in se vrnil na 5. Mesto. Bil je hiter in želja po višjem mestu je bila na dosegu roke. V zadnjem krogu je tako napadal za uvrstitev na 3.mesto. Žal napad ni uspel, zapeljal je izven proge in se po hitrem posredovanju vključil nazaj v boj, a ciljno črto prečkal kot deveti. Po končani drugi dirki je zaradi napake na startu dobil še kazenski pribitek treh sekund in tako padel na 13. mesto. Tretjo dirko je napadel na vse ali nič in končal na 10. mestu. Seštevek vseh treh dirk ga je na koncu dneva uvrstil na skupno 8. mesto.

Pretekli vikend pa je italijanski Jesolo gostil uvodno dirko državnega prvenstva Slovenije v kartingu. Dirka je štela še za točke CEZ  (prvenstvo centralno evropske cone) in SSC pokala. Na progi, dolgi 1045 metrov, ki je zelo selektivna in ne dopušča napak, se je Timon tudi ta vikend na treningih odlično znašel, sobotne kvalifikacije pa so prinesle obilo slabe volje. Po napaki organizatorja so bili nekateri dirkači, med njimi tudi Timon, v slabšem položaju, saj se je organizatorju ob menjavi bencina v predštartnem prostoru zgodila nedopustjiva napaka. Kvalifikacije je Timon tako zaklučil tik za svojimi največjimi konkurenti na 8. Mestu, kar ni bilo najboljše izhodišče. Po napaki na prvem startu ni bilo dovolj prostora za višjo uvrstitev od 7. mesta. Podobno sta potekali tudi druga in tretja dirka v dnevu. Vseeno je seštevek vseh treh dirk na koncu prinesel 2. mesto za državno prvenstvo in 5. mesto v CEZ pokalu ter SSC pokalu.

Timon Grgič, Jesolo, marec 2023
Foto: Jakub Rovny

Že čez mesec dni, natančneje med 21. in 23. aprilom, Timona in ekipo čakata kar dve dirki v Beogradu na dirkališču v Ada Huji, ki bosta šteli za pokal CEZ in SSC. V tem času Timon načrtuje tudi treninge v sosednji Hrvaški, in sicer tako z gokardom kot buggyjem. Timon namreč ne tekmuje le v kartingu, temveč tudi v avtokrosu.

Autosport Grgič Team

Več o mladem dirkaču Timonu Grgiču iz Komende si lahko preberete tudi v našem prispevku izpred meseca dni.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
few clouds
17.7 ° C
17.9 °
17 °
36 %
1.5kmh
20 %
tor
15 °
sre
18 °
čet
18 °
pet
16 °
sob
10 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano