torek, 21 marca, 2023
17.7 C
Kamnik
17.7 C
Kamnik
torek, 21 marca, 2023
17.7 C
Kamnik
torek, 21 marca, 2023
17.7 C
Kamnik
torek, 21 marca, 2023
17.7 C
Kamnik
torek, 21 marca, 2023
DomovSmučiščaVišarje/Trbiž: smučišče razgledov

Višarje/Trbiž: smučišče razgledov

V italijanski pokrajini Furlanija-Julijska krajina se ob robu Kanalske doline, še na slovenskem etičnem ozemlju, dvigajo Svete Višarje (po italijansko: Monte Lussari), ki so stoletja veljale za najbolj priljubljeno romarsko točko naših prednikov. Danes veljajo za priljubljeno romarsko točko številnih smučarjev, ki tu in na sosednjem smučišču Trbiž (po italijansko: Tarvisio) najdejo vse vrste prog, od tistih najbolj strmih do tistih najbolj položnih.


Najbolj opazna naprava smučišča je gondola M. Lussari, ki iz doline smučarje popelje pod vasico Monte Lussari. Vsaka gondola nosi ime po kakšnem izmed okoliških hribov. Ko boste že smučali tu, se morate nujno podati na izlet v vasico, ki je zrasla ob cerkvi višarske Matere Božje. Kot je zapisano v cerkvi, je leta 1360 neki pastir iz Žabnic (Camporosso), vasi ob vznožju Višarij, iskal svoje ovce. Našel jih je klečeče okoli brinovega grma. Ko je pogledal pobliže, je videl sredi grma kip Marije z Jezusom, ki ga je odnesel v dolino. A kip se je naslednji dan pojavil na istem mestu, zato so tu zgradili cerkev in kasneje postavili še gostilne za romarje, kjer lahko še danes uživate v odlični hrani in pijači. Iz vrha Višarij in tudi s celotnega smučišča so čudoviti razgledi na okoliške vršace. Vidimo vse do Mangarta in Jalovca, na drugi strani pa do Viša in Montaža.

A predenj se podamo na izlet v visoke gore, se enkrat še vrnimo na smučišče. Smučarska proga iz vasice v dolino je strma, zato ni primerna za začetnike. Še posebej, ko je ledena, se neizkušeni smučarji lahko zelo lovijo po njej. Za smučarje začetnike so bolj primerne proge, ki se v dolini, tik ob kraju Trbiž. Tu se lahko peljete tudi po trakovih, ki se skrivajo v tunelih. Na vrhu smučišča (Monte Priesnig) vas bodo tudi tu očarali pogledi na okoliška hribovja. Še posebej dobro se jih vidi iz povezovalnih sedežnic, ki vozijo po grebenih.

Na Svete Višarje pa lahko pridete tudi drugače, ne samo z gondolo. Na vrh je ob križevem potu speljana romarska pot, ki pozimi postane priljubljena pot turnih smučarjev, ki na vrh potrebujejo približno dve uri. Ves čas jih spremlja čudovita zimska kulisa. Če želite, lahko kupite tudi karto za samo eno vožnjo z gondolo. V dolini boste srečali tudi veliko sankačev.

Ne daleč stran od Višarij je Ovčja dolina (Valbruna), ki kar vabi s številnimi brezplačnimi tekaškimi progami, pod mogočnimi ostenji Viša in Montaža. Plačati morate le vstop v sam zatrep doline.

In še eno prednost imajo Višarje, od naših krajev so oddaljene samo malo več kot uro vožnje. Peljemo se do Kranjske Gore, nato pa mimo slovensko-italijanske meje do Trbiža, kjer se držimo oznak za smučišče. Parkirišča je pod samim smučiščem veliko, zato boste zagotovo našli mesto za svoj avtomobil. Največ pakirnih mest je pod gondolo.

SORODNI ČLANKI

VREME