sobota, 13 aprila, 2024
9.9 C
Kamnik
9.9 C
Kamnik
sobota, 13 aprila, 2024
9.9 C
Kamnik
sobota, 13 aprila, 2024
9.9 C
Kamnik
sobota, 13 aprila, 2024
DomovSmučiščaKronplatz: dogodivščine sredi Dolomitov

Kronplatz: dogodivščine sredi Dolomitov

Smučišče Kronplatz (Italijansko ime: Plan de Corones) na položni gori med Pustriško dolino na eni strani in dolino Val Badia-Gadertal na drugi strani, je s svojimi širokimi pobočji eno najbolj poznanih smučarskih središč na Južnotirolskem in v celi Italiji. A ne bojte se, na 120 kilometrov prog, se ne boste nikoli počutili, kot da smučate v gneči. Na vrh Kronplatza se lahko povzpnete s pomočjo 30 modernih žičnic, večina od njih je gondol, kar zagotavlja udobno potovanje.


Navdušile so nas gondole, nekatere od njih svoje goste razvajajo z ogrevanimi sedeži, v spet drugih se lahko priključimo na WIFI omrežje. Z njimi se na vrh Kronplatza povzpnete iz več krajev, in sicer iz krajev Gassl, Olang, Percha, Reischach in  St. Viggl. Med vožnjami se lahko dodobra spočijete, najdaljša vožnja traja približno 30 minut. Ta gondola je povezana z vlakom Ski pusteral express. Skupna dolžina, ki jo opravi 21 gondol, je 46 kilometrov. Skupaj še z ostalimi 12. žičnicami na uro lahko pripeljejo več kot 72.000 obiskovalcev.

Na samem vrhu Kronplazta je zvon miru Concordia 2000, ki stoji na razgledni ploščadi, iz katere se vam odpirajo čudoviti razgledi na Lienške dolomite na vzhodu in na Ortler na zahodu. Na jugu boste lahko občudovali Marmolado, na severu pa gorovje Zillertal. Vsak dan ob dvanajsti uri pa se oglasi zvon in spomni na pomen miru. Na vrhu si lahko ogledate tudi muzej MMM Corones, ki je en od šestih muzejev, ki jih je ustanovil legenda alpinizma in ponosni južnotirolec Reinhold Messner. Muzej je posvečen zgodovini gorništva. Muzejsko stavbo je oblikovala arhitektka Zaha Hadid. Še posebej vas bo navdušila razgledna ploščad. Ljubitelji gorske fotografije pa si oglejte še muzej LUMEN, kjer v štirih nadstropjih izveste več o gorniški fotografiji.

Dolge proge ponujajo vse, kar si smučarski začetniki, povprečni smučarji in smučarski profesionalci lahko želijo. Prijazne položne modre proge, ki so predvsem nad krajem Olang, so primerne za začetnike, medtem ko pet črnih prog, in sicer Sylvester, Herrnegg, Pre da Peres, Erta in Piculin zahtevajo popolno zbranost tudi od strokovnjakov. Proga Piculin ima povprečni naklon 72 stopinj, po njej se popeljemo v bližino kraja St. Martin in Badia, ki leži le korak stran od Alta Badie. Po progi Erta, ki je ravno na drugi strani hriba Piz de Planies kot Piculin, vsako leto poteka tekma svetovnega pokala v alpskem smučanju za ženske. Na smučišču je poskrbljeno, da se vsaj za hip prelevite v tekmovalca – na progo se spustite z improvizirane startne hišice, v cilju pa vas pričakajo stopničke.

Seveda pa ustvarjalci prog niso pozabili na najmlajše. Tik pod vrhom Kronplazta je kar nekaj otroških parkov; tu pa ima dom tudi več smučarskih šol. Na smučišču Olang 2 mlade tekmovalce čaka Kids Safety Park, ki se ponaša s slalomsko progo, številnimi strmimi ovinki, tuneli in gradom. V bližini se lahko v hitrosti pomerijo tudi njihovi starši. Igrišče na smučišču Pedagà ponuja odlično zabavo za vse mlade pustolovce. Poleg več elementov prostega sloga ( vodoravna vrata, kicker, strmi ovinki, tobogan in četrt cevi) je na voljo tudi prostor za sprostitev s sedežno garnituro.

Niso pa pozabili niti na deskarje, ki se lahko zabavajo v Snowparku Kronplatz, ki redno gosti nacionalne in mednarodne dogodke v prostem smučanju in deskanju na snegu, kot sta Raiffeisen Southtyrol Slopestyle Tour ali italijansko prvenstvo v prostem smučanju v slopestyleu. Ko pa zapade sneg, postane Kronplatz igrišče tudi za vse ljubitelje smučanja izven urejenih prog.

Ves čas smučanja boste videvali maskoto kokoš, ki jo je neko oglaševalsko podjetje za logo smučišča predlagalo že v 70. letih. Danes nihče ne ve, zakaj. Res pa, da boste med smučanjem po nižjih predelih smučišča in še bolj med vožnjo z gondolo lahko opazili marsikatero kmetijo. In ne tudi, Kronplatz ne pomeni kokoš, ampak pomeni kraj kronanja. Smučišče leži na stiku treh kultur, italijanske, tirolske in ladinske, kar je jasno opazno tudi v jezikih, ki jih boste slišali v okoliških vaseh.

V neposredni bližini Kronplatza je šest vaških žičnic, ki ponujajo idealne pogoje za družinsko doživetje smučanja na bolj mirnih strminah, prve zavoje na deskah, preizkus smuči brez vrveža. Zanimiv podatek: vse vaške vlečnice ponujajo lastno šolo smučanja in izposojo smuči.

Ni smučišča brez postanka v prijetnih kočah, kjer ponujajo tirolske specialitete. Na smučišču je 40 koč, od  tistih tradicionalnih do restavracij z Michelinovo zvezdico. Po smučanju pa je čas za zabavo do jutranjih ur.

Obiščite lahko tudi mesto Brunneck, ki nas je očaralo z ljubkimi pisanimi hišam v starem mestnem jedru in gradom, ki varuje mesto. V gradu je še en od Messnerjevih muzejev. Tik ob Kronplatzu leži dolina Aterselva,/Antholz – meka smučarskega teka in biatlona. Tečete lahko po več kilometrov prog, ki vas popeljejo po neokrnjeni naravi in bujnih gozdovih. Podajte se tudi v znameniti Antholz Cross-Country & Biathlon Center, kjer vsako leto trenirajo mednarodne tekaške zvezde.

Pot

Iz Kamnika do Vodic, nato po avtocesti skozi predor Karavanke. Pot nadaljujemo v smeri Salzburga, v Špitalu ob Dravi zapustimo avtocesto na izvozu za Lienz. Na hitri cesti se držimo smeri proti Lienzu. Ko pridemo v mesto, zavijemo proti Italiji ter po glavni cesti vozimo vse do mesta Bruneck, kjer sledimo oznakam za smučišče Kronplatz do spodnje žičniške postaje.

Čas: 3h 40 min

Cene kart

Enodnevne karte stanejo 74 evrov, otroci in upokojenci imajo popust. Nizka sezona se začne 17. marca, takrat so tudi cene nižje. Kronplatz je del območja Dolomiti Superski, katerega glavna prednost je, da z eno karto lahko smučate na petnajstih različnih smučiščih,  na 1200 kilometrih prog, predvsem pa lahko presmučate tudi slavno krožno pot Sella Ronda. Karta Dolomiti Superski pass stane 80 evrov, če karto kupite preko spleta privarčujete 5 odstotkov.