sobota, 2 decembra, 2023
7.8 C
Kamnik
7.8 C
Kamnik
sobota, 2 decembra, 2023
DomovPROKako kupiti popolno kolo?

Kako kupiti popolno kolo?

»Tole kolo bo popolno zate. Z njim boš prišla na vrh vseh klancev,« mi je ob nakupu mojega novega kolesa obljubil prijazen prodajalec v specializirani prodajalni koles. Čeprav je veliko seveda odvisno tudi od mojega truda in volje, je imel prav, saj sem že pet let zadovoljna lastnica Specialized gorskega kolesa, ki se odlično obnese prav v hribih. Tako enostaven je nakup kolesa, če si pred njim odgovorite na dve ključni vprašanji. Popolnega kolesa čisto zares ni, s pomočjo teh dveh odgovorov in prijaznega prodajalca pa boste nedvomno tudi vi našli popolno kolo zase. Ne spreglejte pa niti najboljše ponudbe koles ta hip, ki smo jo pripravili skupaj z Alešem Lebnom iz kolesarske trgovine Špica šport v Kamniku.


Pomlad je tik pred vrati in lepi sončni dnevi kar kličejo v naravo. Če smo bili Slovenci še pred kratkim tekaški narod, je koronavirus prinesel nov trend … Kdor ne kolesari, ni Sloven’c! Novi trend, ki je v zadnjih dveh letih botroval tudi zamudam v dobavi in s tem pomanjkanju koles ter višanju cen. Letos se situacija na kolesarskem trgu umirja, tako da kupci lahko pričakujejo dobro založene kolesarske trgovine.

»Res je, trg se je umiril in izbira koles in kolesarske opreme je znova večja. V preteklih dveh letih smo se vsi trgovci s kolesi soočali s praznimi skladišči naših dobaviteljev, zdaj pa našim kupcem znova lahko ponudimo tisto, kar si želijo in od nas pričakujejo. Četudi želenega kolesa nimamo na zalogi, ga stranki dobavimo v najkrajšem možnem času,« nam pove Aleš Leben, lastnik in vodja kolesarske trgovine Špica šport.

Kolesarjenje v naravi, Špica šport

A nakup kolesa je lahko prava nočna mora. Povprečen kolesar si želi le kolesa, ki bo deloval in s katerim bo čim manj dela. Kako se znajti v tej ogromni izbiri? Odgovorite si na spodnji dve ključni vprašanja, z odgovoroma se odpravite v specializirano kolesarsko trgovino in tudi vaš nakup bo tako hiter ter enostaven kot moj. Vsem tistim, ki ste strokovnjaki za kolesa ali pa ste že naštudirali vse parametre vašega želenega novega kolesa, na tem mestu predlagamo, da se pomaknete nekoliko nižje v članku, kjer je predstavljena najbolj aktualna ponudba koles, ki ta hip predstavlja najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Vsi ostali pa se osredotočimo na vprašanji.

Kolesarjenje v naravi, Špica šport

Kakšne so moje potrebe?

Ali se boste s kolesom vozili le v službo ali se boste z njim odpravili tudi na raziskovanje v naravo? Ali bo kolesarjenje postalo vaša redna rekreacija ali bo predstavljalo zgolj prijetne družinske izlete? Razmislite, kje se boste največ vozili in hitro boste vedeli, katera vrsta kolesa je najbolj primerna za vas.

Električno gorsko kolo: za vožnjo po gozdnih poteh, pesku in zahtevnejših ter neurejenih gorskih stezah.

Kolo Specialized Levo Pro Carbon rdeč
Kolo Specialized Levo Pro Carbon

Gorsko kolo: za vožnjo po gozdnih poteh, pesku in zahtevnejših ter neurejenih gorskih stezah.

Kolo Spacialized Rockhopper Comp 27,5 Modra
Kolo Spacialized Rockhopper Comp 27,5

Cestno kolo: kolesarjenje po asfaltu.

Kolo Gusto Ranger Evo Disc Team Zlata
Kolo Gusto Ranger Evo Disc Team

Gravel kolo: kolesarjenje po asfaltu in utrjenih makadamskih poteh.

Kolo Spacialized Diverge Comp Carbon Rjava
Kolo Spacialized Diverge Comp Carbon

Treking kolo: vsestransko kolo, primerno za asfaltne, makadamske ali gozdne ceste oz. poti.

Kolo Merida Crossway 100 Ženski Modra
Kolo Merida Crossway 100 žensko

Električno mestno kolo: za vožnje po mestu in utrjenih poteh.

Kolo Specialized Vado SL 4.0 Zelena
Kolo Specialized Vado SL 4.0

Kolikšen je moj cenovni okvir?

Ja, vedno se vse začne in konča pri denarju. Ampak naj vas razveselimo – dobro kolo ni nujno drago in drago kolo ni nujno dobro za vas. Cenovni okvir je odvisen od ciljev, ki ste si jih zastavili.

»Tudi pri kolesih v osnovi velja – malo denarja, malo muzike. Dražja kolesa so izdelana iz materialov (denimo karbona), ki so lažji, z lažjim kolesom pa razdalje, predvsem klance, premagujemo neprimerno lažje kot z težjim. Tudi komponente so pri dražjih kolesih bolj kakovostne, kar v praksi pomeni, da bomo lažje prestavljali, imeli manj počenih zračnic, zaradi vzmetenja vozili bolj udobno, sedeli na bolj kakovostnih sedežih in podobno. Razlike v ceni se denimo očitno poznajo pri električnih kolesih, saj imajo poceni električna kolesa baterijo z manjšo kapaciteto energije, pri dražjih pa je le-ta večja in bolj vzdržljiva. Tudi sama življenjska doba baterije je odvisna od proizvajalca, kar nam bo omogočalo več polnjenj in daljši domet. Zaradi vsega naštetega tudi tistim, ki se šele spoznavajo s svetom kolesarjenja, priporočamo, da kupijo kolo, vredno vsaj 1.000 evrov. Kolesarji, ki so ta šport že vzljubili za svojo rekreacijo, pa že vedo, da se cene dobrih koles gibljejo nad 2.000 evri. Če se želite voziti s kolesi, ki so najbolj dovršena in izdelana iz najboljših materialov, pa brez problema zase izberete kolo, ki presega 10.000 evrov,« nam pojasni Aleš Leben.

Za lažjo predstavo cenovnih razponov smo vam pripravili razpredelnico.

Cenovni okvirGORSKO KOLOCESTNO KOLOTREKING KOLO
Občasna vožnjaod 600 do 1.000 €od 1.000 do 1.500 €od 700 do 900 €
Dober rekreativecmed 1.000 in 3.000 €med 1.500 in 4.000 €med 1.000 in 1.500 €
Odličen rekreativecod 4.000 € daljeod 4.500 € daljeod 1.800 € dalje

Ko boste določili zgornja dva parametra (način uporabe in finančni okvir), se odpravite v specializirano trgovino, kjer vam bo izkušen prodajalec ponudil kolesa, ki najbolj ustrezajo vašim željam. Skupaj bosta določila še podrobnosti o opremi (velikost okvirja, zavore, prestave, vzmetenje) in – kot bi mignil! – boste že vrteli novo kolo. Seveda pa ne pozabite še na dodatno opremo (čelada, oblačila, obutev, števci, luči …)!

Kolesarjenje v naravi, Špica šport

Kolesa, ki ta hip ponujajo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno

Z Alešem Lebnom iz specializirane kolesarske trgovine Špica šport v Kamniku smo pripravili pet koles, ki ta hip predstavljajo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Za še več aktualne ponudbe pa obiščite spletno stran trgovine Špica šport, ki ima poleg koles znamk Specialized, Merida in Gusto v svoji ponudbi še opremo za kolo in kolesarja, skiroje, nastavljanje koles po sistemu Retül Bike Fitting in celovit servis koles. Vse našteto lahko kupite tudi v njihovi spletni trgovini, kjer med drugim lahko naročite tudi električno kolo za izposojo.

Kolo Specialized Jett 24″ 8 prestav

Kolo Specialized Jett 24″ 8 prestav
Kolo Specialized Jett 24″ 8 prestav

Otroci se premikajo hitro, prav tako pa še rastejo, in včasih se zdi, da je kolo hitro premajhno. Zato mora pravo kolo za mladega kolesarja ujeti občutljivo ravnovesje glede velikosti. Če želimo navdihniti naslednjo generacijo kolesarjev, moramo otrokom omogočiti, da se čim dlje časa udobno vozijo. Kolo Specialized Jett 24″ je zasnovano tako, da se čim bolj prilagaja otroku. Oblikovano je z upoštevanjem razvoja mladega kolesarja, zato je vsestransko nastavljivo in popolnoma sorazmerno ter tako uporabno kar najdlje časa.

Cena: 409,90 evra

Kolo Specialized Rockhopper Sport 29″

Rockhopper Sport je s hidravličnimi disk zavorami, prestavljanjem MicroSHIFT in vilicami SR SunTour XCM, ki so ustvarjene za hitrost, pravi zmagovalec vsak dan v tednu. Okvir iz lahkih aluminijastih cevi zagotavlja veliko trdnost, gladko notranjo napeljavo kablov in je združljiv s potopno sedežno oporo. Za najboljše prileganje in zmogljivost je vsaka velikost okvirja združena z optimalno velikostjo koles.

Cena: 697,99 evra

Kolo Specialized Rockhopper Sport 29″
Kolo Specialized Rockhopper Sport 29″

Kolo Specialized Status 160

Kolo Specialized Status 160
Kolo Specialized Status 160

Status 160 prinaša povsem nov način razmišljanja o tem, kako se čim bolj zabavati na dveh kolesih – tudi če to pomeni, da sta različnih velikosti. Je izjemno kolo za vse vrste poti, z odlično delujočim FSR-sistemom vzmetenja. Vilice Fox FLOAT 36 Rhythm ponujajo največ za kolesarje, ki jim nobena pustolovščina ni preveč. Omogočajo impresivno nadzorovano vzmetenje, kar kolesarju daje samozavest pri hitri vožnji.

Cena: 3.229,92 evra

Kolo Merida eOne-Sixty 575

eONE-SIXTY 575 združuje vse dosedanje znanje o kolesih e-MTB in je zato tudi prejemnik več nagrad. V tem e-kolesu je združeno vse, kar naredi kolo odlično: lahek in eleganten aluminijast okvir, ki vsebuje dodatno visoko zmogljivo baterijo (750 Wh), zmogljiva pogonska enota Shimano EP8, za dodatno samozavest poskrbi vzmetenje RockShox, za nadzor nad kolesi zavore Shimano, pogon pa zagotavlja, da nobena stezica ne bo zunaj dosega.

Cena: 5.091,42 evra

Kolo Merida eOne-Sixty 575
Kolo Merida eOne-Sixty 575

Kolo Specialized Turbo Levo Comp Alloy

Kolo Specialized Turbo Levo Comp Alloy
Kolo Specialized Turbo Levo Comp Alloy

Povsem novi Levo, razvit s kombinacijo kakovosti za daljše razdalje in uporabne moči za brezpotja, ponuja neverjetno moč motorja za vožnjo po najzahtevnejših poteh. To je destilat 40-letne obsedenosti Specializeda z ustvarjanjem najboljših gorskih koles na svetu. Levo je postavil letvico, ki si jo odtlej prizadeva doseči vsak drug e-MTB, in novi Levo to letvico še dviguje.

Cena: 5.589,90 evra

Niste našli svojega popolnega kolesa? Kliknite tukaj in preverite še ostalo bogato ponudbo.

Špica šport, Aleš Leben, s. p.
Ljubljanska cesta 4 a, 1241 Kamnik
Telefon: +386 1 83 10 656
E-naslov: info@spica-sport.si

Spletna trgovina · Facebook · Instagram

Članek je nastal v sodelovanju s trgovino Špica šport Kamnik.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
7.8 ° C
11.1 °
0.9 °
80 %
4.6kmh
75 %
sob
8 °
ned
2 °
pon
1 °
tor
4 °
sre
3 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano

DomovPROKako kupiti popolno kolo?

Kako kupiti popolno kolo?