nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
DomovPogovoriSilvo Karo: alpinist z zlatim cepinom

Silvo Karo: alpinist z zlatim cepinom

Silvo Karo, legendarni slovenski alpinist, je lani novembra prejel zlati cepin za življenjsko delo in po Andreju Štremflju postal drugi Slovenec s tem priznanjem, ki ga je dobil za številne vzpone, kateri segajo od vzponov na osemtisočake do težavnostne smeri 8a v športnem plezanju. V svoji karieri je preplezal več kot 2000 različnih smeri, vključno z več kot 320 prvenstvenimi vzponi. O njegovi življenjski poti smo z njim klepetali že leta 2018, zato smo se v tokratnem intervjuju dotaknili predvsem njegovih sedanjih projektov.


Najprej naj vam čestitamo za nagrado zlati cepin za življenjsko delo. V svoji karieri ste dobili že veliko nagrad, od Bloudkove plakete do državnih odlikovanj. Kaj vam pomeni ta nagrada?

Hvala! Vsekakor mi nagrada od vseh nagrad največ. To je strokovno in mednarodno priznanje. Seveda pa sem ponosen tudi na vse ostale nagrade, ki sem jih prejel.

Danes živite v Ospu, a ste bili rojeni v vasi Brdo nad Ihanom. V Domžalah ste pomembno vplivali na razvoj plezalne kulture, bili ste eden od začetnikov postavitve plezalne stene. Kako je prišlo do realizacije tega projekta?

Leta 1988 sem bil v Domžalah pobudnik in vodja projekta izgradnje prve plezalne stene v Sloveniji. Te stene že dolgo ni več, bila je v Hali Komunalnega centra. Prostovoljnih ur dela nikoli nisem štel, teh je bilo ogromno, z Janezom Jegličem sva bila več mesecev vpeta v ta projekt. Stena je nekaj let odlično služila svojemu namenu, a nastali so problemi sobivanja v isti dvorani s košarkarji, katerim smo postajali vse bolj moteči in prišlo je tako daleč, da smo steno morali podreti.

V nadaljevanju sem se lotil iskanja možnosti, saj je ta tip stene postajal vse bolj trendovski. Našli smo rešitev, in sicer pokrito odlagališče premoga na OŠ Rodica, saj so prehajali na ogrevanje z nafto. Veliko pogovorov, napisanih vlog in usklajevanj je bilo potrebnih, da smo prišli do tega nadomestnega prostora. Tu nam je bila naklonjena takratna ravnateljica osnovne šole Andreja Jarc Pogačnik. Stena je bila moja idejna zasnova, skupaj s člani Alpinističnega odseka smo tu prebili veliko časa. Ta stena je še danes konkurenčna in nudi možnosti trening vsakemu vrhunskemu in rekreativnemu plezalcu.

Kaj vam je pomenilo to, da je prišlo do realizacije tega projekta?

Vesel in zelo ponosen sem bil, da smo takrat v Domžalah zgradili za tiste čase moderno in kvalitetno steno. Tako kot v alpinizmu smo se tudi na športnoplezalnem področju ozirali na zahod. To, da smo imeli pravočasno športnoplezalno infrastrukturo, je bilo zelo pomembno za razvoj tega športa pri nas.

V svoji knjigi Alpinist, ki ste jo izdali leta 2018, ste zapisali: »Ta divja reka me je odložila pod Kraškim robom v bližini Jadrana, tako da imam skalo pri roki, vetrovno Patagonijo pa nostalgično začutim pozimi, ko po Krasu zareže ostra burja.« Pred kratkim ste se vrnili iz te južnoameriške pokrajine. Kaj vam pomeni ta pokrajina, v kateri ste tudi dosegli nekaj svojih največjih plezalnih uspehov?

V Patagonijo se vedno vračam z veliko radostjo, saj imam tam več kot leto plezalne »delovne dobe«, v obdobju od leta 1983 do leta 2005, ko sem zadnjič resno plezal. Velike stene Fitz Roya, Cerro Torreja, Torre Eggerja in Poincenota so najbolj zaznamovale mojo alpinistično kariero v Patagoniji. Moderni trendi vrhunskega alpinizma so vzponi v velikih stenah in teh je v Patagoniji veliko, pa še lepe so.

Kakšne načrte imate za prihodnost? Kolikokrat na teden plezate?

Sedaj sem več povezan z drugo platjo alpinizma-kulturo. Ni športa, ki bi bil tako močno povezan s kulturo, kot je alpinizem: knjige, filmi, besede, slike … Sedaj je moj projekt Festival gorniškega filma. Sem idejni vodja tega festivala, ki ga bomo letos izvedli že 17. zapored. Seveda pa še vedno redno plezam, malo manj v gorah, zato pa toliko več v plezališčih.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
0.1 ° C
1.5 °
-0.8 °
61 %
0.5kmh
75 %
ned
-1 °
pon
0 °
tor
1 °
sre
1 °
čet
2 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano