četrtek, 8 decembra, 2022
2.4 C
Kamnik
2.4 C
Kamnik
četrtek, 8 decembra, 2022
2.4 C
Kamnik
četrtek, 8 decembra, 2022
2.4 C
Kamnik
četrtek, 8 decembra, 2022
2.4 C
Kamnik
četrtek, 8 decembra, 2022
DomovAktualnoSlamnikarska zgodovina v predstavi za otroke

Slamnikarska zgodovina v predstavi za otroke

Februarja so v domžalskem kulturnem domu premierno predstavili Slamnikarsko zgodbo, pripovedno predstavo s kamišibajem, ki bogato, a kompleksno slamnikarsko zgodovino na enostaven način predstavlja najmlajši publiki.


Predstava je nastala v produkciji Kulturnega doma Franca Bernika in Slamnikarskega muzeja Domžale ter govori o deklici Neži, ki je živela v času, ko je bilo slamnikarstvo v Domžalah cvetoča obrt. Deklica je imela veliko skrivnost. Prijateljevala je s prijazno kačo z imenom Slamka, za katero je vedela le ona sama. Kačina posebnost je bila, da se je ob prisotnosti drugih ljudi skrila, tako da se je zvila v slamnik. Neža in Slamka skupaj raziskujeta, kako so narejeni domžalski slamniki, ob tem pa otroke popeljeta na potovanje odkrivanja zgodovinskih skrivnosti Domžal. V zgodbo so vpletena najpomembnejša zgodovinska dejstva v povezavi s 300-letnim razvojem slamnikarstva v Domžalah vse do danes, kot so pomen visokih dimnikov, ki jih lahko vidimo tem kraju, o nekdanjem svetovnem slovesu domžalskega slamnika, kako so slamniki prišli v Domžale, zakaj se imenujejo slamniki in kako so jih izdelali. Slamnikarska zgodba pa otrok ne bo poučila le o slamnikih, temveč tudi o vrednotah, ki se dandanes vedno bolj izgubljajo. Tako bodo otroci izvedeli, kako so bili njihovi predniki marljivi, potrpežljivi in iznajdljivi.

Avtorica zgodbe v predstavi, ki je namenjena predšolskim in šolskim otrokom, je Barbara Zonta, ki v njej tudi igra in pripoveduje. Ilustracije je pripravila Anja Jesenovec, glasbeni aranžma in izvedbo Tomaž Marič, dramaturške elemente je vnesla Sandra Ržen. »Barbara Zonta je z navdušenjem sprejela naše povabilo k sodelovanju in nastala je igriva predstavitev zgodovinskih dejstev nekdanje slamnikarske obrti in industrije, ki je za vedno zaznamovala naše mesto, in sicer na način, da jo razumejo tudi najmlajši obiskovalci, ki bodo tudi s pomočjo te predstave prepoznali še zadnje ohranjene spomenike slamnikarske dediščine v Domžalah,« je o Slamnikarski zgodbi povedala Katarina Rus Krušelj, kustosinja Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, ki je idejno zasnovala predstavo.

Pripovedna predstava s kamišibajem je nastala kot eden od dogodkov ob praznovanju 10. obletnice – Slamnikarski muzej v letošnjem letu namreč praznuje desetletje delovanja. »V Kulturnem domu Franca Bernika Domžale, ki upravlja z muzejem, smo se odločili pripraviti nekaj posebnih dogodkov, s katerimi bomo počastili naš jubilej. Poleg otroške pripovedne predstave načrtujemo tudi muzejsko razstavo, ki bo z muzejskim gradivom, predmeti in zgodbami predstavila naše zadnje desetletje delovanja,« razkriva Katarina Rus Krušelj in dodaja, da so v ekipi kulturnega doma že dlje časa razmišljali o primernih načinih predstavitve slamnikarske zgodovine tudi najmlajši publiki. »V našem muzeju sicer že od samega začetka izvajamo pedagoški program, ki se ga udeležujejo predvsem osnovne in srednje šole. Zgodovina slamnikarstva pa je lahko precej kompleksna zadeva, zato smo se odločili, da za najmlajše obiskovalce kot dodatek pripravimo drugačno didaktično obliko, ki je predvsem interaktivna, prijetna in zabavna. Pripovedovanju slamnikarske zgodbe smo dodali vizualno podobo s kamišibaj gledališčem, ki z ilustracijami še bolj okrepi pripoved, ter predstavi z glasbo dodali še zvočno podobo. Kamišibaj kot stara japonska oblika gledališča je danes med zelo priljubljenimi umetniškimi oblikami gledališča povsod po svetu in zakaj ne bi bil aktualen tudi v Domžalah? V zadnjih letih se je kamišibaj razširil v pomembno slovensko kulturno gibanje ter se oblikoval tudi v strokovno združenje. Med drugim imamo v Domžalah že krasen festival Kamišibaj pod slamnikom, ki ga vodi Knjižnica Domžale. Vendar pa naša predstava ni le kamišibaj predstava, temveč tudi predstava z dodanimi gledališkimi elementi ter glasbo,« pove Katarina Rus Krušelj, v kulturnem domu pa upajo, da bodo s predstavo čim bolj spodbudili otroško domišljijo ter otrokom na igriv način posredovali osnovno vedenje o tem, zakaj in kako so slamniki pomembni za Domžale. »Predvsem pa je naš cilj, da najmlajši gledalci s to posebno predstavo gradijo pozitiven odnos do okolja, v katerem živijo, pa naj bodo Domžale ali katerokoli drugo slovensko mesto,« zaključuje Katarina Rus Krušelj.        

Predpremiera in premiera na odru domžalskega kulturnega doma sta bili namenjeni javni predstavitvi projekta, predstava pa bo sicer vključena v ponudbo kulturne vzgoje Slamnikarskega muzeja, prilagodili pa jo bodo tudi za gostovanja v vrtcih, šolah in ob priložnostnih dogodkih. Če želite, da predstava pride tudi k vam, se obrnite na slamnikarski.muzej@kd-domzale.si ali 01 722 50 50 (Kulturni dom Franca Bernika Domžale).

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
overcast clouds
2.4 ° C
3.3 °
0.3 °
92 %
0.5kmh
100 %
čet
4 °
pet
7 °
sob
7 °
ned
3 °
pon
-0 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano