sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
29.1 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
DomovAktualnoKaj se skriva pod staro telovadnico v Mengšu?

Kaj se skriva pod staro telovadnico v Mengšu?

Na območju stare telovadnice Osnovne šole Mengeš arheologi skrbijo za izkopavanja, ki jih morajo izvesti pred začetkom gradnje novega objekta s kuhinjo, jedilnico in kabineti. Pri tem so našli pomembne artefakte in zgradbe iz obdobja Rimljanov in obdobij mlajše ter starejše železne dobe.


»Zanimive najdbe so vsekakor nad našimi pričakovanji. Ne samo zaradi števila najdb v posameznih kulturnih obdobjih, ampak predvsem zaradi stalne človekove dejavnosti na območju ob Pšati, ob reki, ki je nekoč poplavljala vse od svojega izvira do izliva,« je povedal vodja arheoloških izkopavanj Draško Josipovič.

Študent 2. stopnje Arheologije na Filozofski fakulteti Tine Kumerdej je predstavil najdbe iz pozne bronaste dobe, t. i. obdobja žarnih grobišč, ki segajo v obdobje med 1100 in 800 let pred našim štetjem. »Obdobje se imenuje obdobje žarnih grobišč predvsem zaradi načina pokopa. V žarne posode so navadno dali tudi osebne predmete,« je povedal študent. Zanimivo je, da so prebivalci območja v obdobju pozne bronaste dobe shranjevali žerjavico v posodah brez dna, torej na isti način kot prebivalci v obdobju pozne železne dobe, 300 let kasneje.

Pod staro telovadnico so odkrili tudi ostanke treh hiš, ki so bile iz lesa. Predvidevajo, da so bila to gospodarska poslopja. Našli so tudi prodnike, ki na prvi pogled delujejo kot ostanki zidov hiš. Na območju so našli pol metra globoko jamo, kar bi lahko pomenilo, da so prav tu pridobivali glino za izdelovanje tal, ki so jo našli v temelju dveh hiš. Izkopali so več kosov keramike, nekatere posode so se ohranile celo v celoti. Zanimivo je, da je keramika iz bronaste dobe bolj kakovostna kot tista iz železne.

»Obdobje bronaste dobe je obdobje selitve narodov in v tem obdobju so vrednejše predmete, bronaste predmete dali v grobove ali pa jih ob selitvah shranjevali v posebnih depojih. Ne bi bil presenečen, če bi našli še kakšnega na območju Gobavice,« je ob najdbi bronastih predmetov razložil Josipovič.

Arheologi so izkopavanja že zaključili. Nadaljevali jih bodo v mesecu aprilu po podrtju stare telovadnice.

Foto: arhiv Občine Mengeš
SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
29.1 ° C
29.8 °
27.5 °
35 %
1kmh
75 %
sre
29 °
čet
25 °
pet
24 °
sob
26 °
ned
25 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano