ponedeljek, 4 decembra, 2023
-3.3 C
Kamnik
-3.3 C
Kamnik
ponedeljek, 4 decembra, 2023
-3.3 C
Kamnik
ponedeljek, 4 decembra, 2023
-3.3 C
Kamnik
ponedeljek, 4 decembra, 2023
DomovDobrodelni pohodZ dobrodelnim pohodom na Sv. Primož smo zbrali več kot 10.000 evrov

Z dobrodelnim pohodom na Sv. Primož smo zbrali več kot 10.000 evrov

Enajstič po vrsti je ekipa revije Modre novice organizirala Dobrodelni pohod na Sv. Primož in tudi tokrat dokazala, da je vodilo pohoda – dobra volja, dobra družba, dober namen – med ljudmi še kako prisotno, saj smo na današnjo, z dobro voljo obsijano soboto zbrali več kot 10.000 evrov, ki jih bomo letos s pomočjo Zveze prijateljev mladine Slovenije razdelili družinam, prizadetim v avgustovski ujmi, ki prihajajo iz vseh petih občin, kjer izhaja revija Modre novice – Kamnik, Domžale, Mengeš, Trzin in Komenda.


Dobrodelni pohod na Sv. Primož smo v reviji Modre novice pred desetimi leti osnovali kot odgovor na čedalje večje stiske, ki smo jim bili priča v lokalnem okolju. V tistem času namreč ni bilo pogosto, da bi bile dobrodelne akcije organizirane za točno določen namen v lokalni skupnosti. Na preteklih desetih pohodih smo tako zbrali približno 40 tisoč evrov, ki smo jih namenili društvom in ustanovam iz posameznih občin, kjer Modre novice izhajajo.

Ker je letos prav vse modronovične kraje v začetku avgusta močno prizadela naravna nesreča, smo se tudi v Modri ekipi odločili, da pomagamo tistim, ki so bili prizadeti med poplavami oz. zemeljskimi plazovi z močno željo, da se njihova življenja čim prej vrnejo v približno normalne tirnice. S tem namenom smo se tudi letos povezali z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, ki bo preko svojih lokalnih izpostav, Zveze prijateljev mladine Domžale in Društva prijateljev mladine Kamnik, sredstva razdelila med družine, prizadete v ujmi, ki živijo v petih modronovičnih občinah.

Prijetno vzdušje z dobro glasbo

Na vznožju Sv. Primoža je pohodnike razveselila jutranja dobrodošlica s kavo in rogljičkom. Na vrhu so nas letos zabavali Duo Ajdčao in skupina Frajarji, za okrepčilo pa je poskrbela Petrova ekipa z malico za vse pohodnike. Na voljo so bile kratkočasne zabavne igre za otroke, ki so kot nagrado za vzpon dobili tudi medaljo. Na poti na vrh so otroci iskali Mihčev zaklad, seveda smo se tudi letos sladkali z okusno torto velikanko.

Dobra volja, dobra družba, dober namen

To je naše vodilo, ki ga v reviji Modre novice z organizacijo Dobrodelnega pohoda na Sv. Primož uresničujemo že od leta 2013. Ponosni smo, da smo ga upravičili tudi letos, in veseli, da smo skupaj s pohodniki in podporniki zbrali več kot 10.000 evrov. Del sredstev za dobrodelne namene smo tudi letos dobili z dražbo; slike je tudi tokrat naslikal kamniški slikar Marjan Novak Škatla.

Ljudje ostajamo solidarni

»Vsako leto septembra se zberemo tukaj, na vrhu Sv. Primoža z enim samim, dobrim namenom, in tudi letos je tako. Z vsakim dobrodelnimi pohodom, ki ga organiziramo, postavljamo zdrave in trdne temelje ter močan zgled v lokalni skupnosti. Z zbranimi sredstvi bomo pomagali prizadetim v avgustovski ujmi, ko se je v eni noči, enem koncu tedna, močno spremenilo mnogo življenj prav v naši lokalni skupnosti. Veseli smo, da lahko pomagamo in tako pri reviji Modre novice dobrih zgodb ne le zapisujemo, temveč jih tudi sami ustvarjamo,« je na vrhu Sv. Primoža poudarila Mateja Štrajhar, glavna in odgovorna urednica Modrih novic.

Da je v tednih po poplavah ogromno ljudi ponudilo pomoč, denarno, materialno ali v obliki prostovoljnega dela, je povedala kamniška podžupanja Romana Učakar, medtem ko je domžalska županja Renata Kosec poudarila, da je vesela, da tudi slaba dva meseca po naravni katastrofi ljudje ostajamo solidarni, hkrati pa obljubila, da bodo vse občine skupaj z državo naredile vse, da zaščitijo občane, da do tovrstnih nesreč ne bo več prihajalo. Komendski župan Jurij Kern je izpostavil, da ga vsakič znova navda upanje, ko vidi, da ljudje znamo stopiti skupaj in se zavedamo, da je treba pomagati, medtem ko je bil trzinski župan Peter Ložar navdušen nad tolikšnim obiskom na dobrodelnem pohodu in je vse pohodnike z dobrim namenom pozval, da se zopet vidimo prihodnje leto.

Anja Vogrič, vodja kreativnih projektov Zveze prijateljev mladine Slovenije, se je ekipi Modrih novic zahvalila za srčnost in odlično organizacijo dobrodelnega pohoda. »Do danes smo v Zvezi prijateljev mladine Slovenije pomagali 66 družinam in razdelili 60.300 evrov v pet občin, ki jih pokriva revija Modre novice; zdaj bomo temu dodali in s pomočjo Zveze prijateljev mladine Domžale in Društva prijateljev mladine Kamnik razdelili tudi sredstva, zbrana na današnjem dogodku,« je povedala Anja Vogrič in pozvala vse, ki obnavljajo dom po poplavah, naj se na spletni strani Zveze prijateljev mladine Slovenije prijavijo za barve, ki jih je zvezi doniralo podjetje JUB.

Foto: Miha Kokole

Galerija drugi del (Foto: Miha Kokole)