nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
DomovAktualnoZačetek sanacije odlagališča inertnih odpadkov v Suhadolah

Začetek sanacije odlagališča inertnih odpadkov v Suhadolah

Eno izmed ključnih dogajanj zadnjih dveh let v občini Komenda – problematika in zaprtje odlagališča inertnih odpadkov v Suhadolah – je končno dobilo epilog. V teh dneh se je sanacija, ki mora biti končana najkasneje do februarja, že začela, s kompromisno rešitvijo pa so zadovoljni vsi vključeni deležniki: Občina Komenda, Ministrstvo za okolje in prostor ter stranski deležniki.


Spomnimo, Evropska unija je leta 2009 Sloveniji naložila zaprtje 21 odlagališč. Ker se status odlagališč ni uredil, je devet let kasneje državi izdala sodbo. Danes ni sanirano samo še odlagališče inertnih odpadkov v suhadolski jami v občini Komenda. Lani poleti je država zaradi tega blokirala občinski proračun s približno deset milijonov evrov težko izvršbo inšpektorata za okolje in prostor, ki je tako omejen zgolj na financiranje nujnih oziroma zakonsko predpisanih občinskih nalog.

Kot je ob današnjem obisku povedal minister za okolje in prostor Uroš Brežan, so v zadnjih mesecih našli rešitev, s katero je država Slovenija izpolnila vse zahteve iz tožbe Evropskega sodišča. »Veseli me, da smo v zadnjih mesecih z občino Komenda in stranskimi deležniki začeli intenzivno sodelovati pri reševanju tega bremena ter skupaj našli rešitev. Oktobra smo na ministrstvu izdali okoljevarstveno dovoljenje za zapiranje tega odlagališče. Dela so se že začela, morajo biti končana v treh mesecih od izdaje dovoljenja oziroma do februarja naslednje leto. S tem bo Slovenija izpolnila vse zahteve iz tožbe Evropskega sodišča in na ta način zaprla to poglavje,« je po ogledu odlagališča povedal Brežan.

Kakšna je rešitev?

Kot je obrazložila Majda Ravnikar, direktorica komendske občinske uprave, se bo odlagališče zaprlo, odpadki s parcel stranskih udeležencev bodo preloženi na občinske parcele, medtem ko se bo na teh izvedlo prekritje odpadkov, površinsko tesnjenje in površinsko odvajanje padavinskih vod. »S tem, bomo zagotovili, da bodo zasebni lastniki svoje dejavnosti lahko razvijali še naprej. Na občinskih parcelah bomo v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem in v skladu z načrtom zapiranja izpeljali rekonstrukcijo odlagališča. Pogodbeni znesek je 715 tisoč evrov brez davka, v celoti ga bo plačala občina. Po sanaciji bo izveden desetletni monitoring stanja podzemne vode, zato ni bojazni, da bi bila kakorkoli ogrožena pitna voda,« je postopek zapiranja odlagališča bolj podrobno razložila Ravnikarjeva, ki je tudi podarila, da bo do sprostitve občinskih sredstev prišlo, ko bodo vsa dela zaključena.

Kaj so inertni odpadki?

Po Pravilniku o odlaganju odpadkov so inertni odpadki vsi tisti, ki se fizikalno, kemično ali biološko bistveno ne spreminjajo, ne razpadejo, ne zgorijo ali drugače kemijsko ali fizikalno ne reagirajo, niso biorazgradljivi in ne vplivajo škodljivo na druge snovi ob stiku z njimi na način, ki povečuje obremenitev okolja ali je zdravju škodljiv. To so razne žlindre, odpadki ob podiranju stavb, odpadni gradbeni material, izkopni material idr.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
0.1 ° C
1.5 °
-0.8 °
61 %
0.5kmh
75 %
ned
-1 °
pon
0 °
tor
1 °
sre
1 °
čet
2 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano