Vsi, ki praznujete veliko noč, v teh dneh že premišljujte, kdaj boste šli na žegen in kdaj boste peki potico. A še preden se posvetite obredom velikega tedna, so za vas pri Statističnem uradu Slovenije pripravili nekaj zanimivih statističnih podatkov.
Pametno izbirajte sestavine, saj bo letošnja pojedina nekoliko dražja od lanske. Hrana se je namreč v primerjavi z lani podražila za 4 %. Za vse, ki radi primerjate cene z lanskimi, je tu nekaj podatkov. Kilogram pšenične moke je lani stal 74 centov, liter trajnega mleka pa 76 centov. Za kilogram masla smo odšteli 8 evrov in 40 centov, za beli sladkor pa 0,86 evra. Pri nakupovanju še vedno velja, da je najbolje lokalno, kar je še posebej preprosto upoštevati pri jajcih. V Slovenji skoraj vsa jajca, ki jih najdemo na trgu, zvalijo naše kokoši. Lani je 1,3 milijona kokoši vsak dan zneslo 900 tisoč jajc. Vsak izmed nas je povprečno pojedel 173 kokošjih jajc, cena desetih jajc je bila povprečno 2 evra, kar je 12 odstotkov več kot leto prej. Hren smo pridelovali na 66 hektarjih, kar je štirikrat več kot leta 2000. Leta 2021 smo ga uvozili 4200 kilogramov, izvozili pa štirikrat manj (980 kilogramov). Lani je na policah bilo 84odstotkov mesa slovenskega porekla. Za zanimivost naj povemo, da je 2001 vse meso na policah bilo slovensko. 2020 je povprečno vsak izmed nas pojedel 88 kilogramov šunke in drugih mesnin. Leta2021 smo uvozili 72 ton šunke, največ (70 %) iz Italije, izvozili smo jo 13 ton, največ (73 %) v Nemčijo.
Za vse ljubiteljev priimkov je tu še nekaj informacij. Lansko leto je v Sloveniji živelo 1420 Hrenov, 267 Šinkov in 36 Šunkarjev. 719 Zajcev nam je prinašalo darila, 72 ljudi pa se ponaša s priimkom Pirh.
Za konec članka vam iz uredništva Modrih novic želimo mirno in lepo veliko noč. Naj bo miza polna dobrot, srca pa naj preplavlja velikonočno veselje.