Spoznajte slovenske domače pivovarje, ki je pivo varijo iz najboljšega hmelja in odlične vode. Ta petek bo v prireditvenem šotoru pri Termah Snovik potekal Festival piv z odličnimi slovenskimi kraft pivovarji. Na festivalu bodo Pivovarna Hopsbrew, Frizi beer kraft pivovarna, Time brewery in Domača pivovarna pod Menino – Menin’c. Za odlično glasbo in zabavo bo poskrbela lokalna skupina Pivski muzikant, za odlično pivsko hrano pa restavracija Potočka. Vstop je brezplačen, festival pa bo potekal od 20. do 24. ure. Preberite si zgodbe sodelujočih pivovarn.
Predstavila se bo Domača pivovarna pod Menino
Zgodovina te pivovarne sega v prejšnje stoletje ob opazovanju praženja ječmena. V tistih časih, so je mati skuhala ječmen, zaprla steklenico, vendar je pijača hitro fermentirala, zato je steklenico pogosto razneslo. Pojavilo se je razmišljanje o načinu, kako pijačo spraviti v steklenico, da je ta obstojna dlje časa. Želja je lastnika spodbudila k raziskovanju in razmišljanju o varjenju piva ter lastni mali butični pivovarni, kjer v steklenice zaprejo pristno domačnost. Ljubezen do piva se je razširila tudi na njihovo polje, ki so ga spremenili v hmeljišče, kjer danes pridelajo ves hmelj za kuho Meninca čez celotno leto. Hmelj ročno obirajo konec avgusta oz. v začetku septembra, sledi sušenje za tem pa pakiranje hmelja v manjše pakete, ki se za tem zamrznejo, dokler ne pridejo na vrsto za kuho Meninca. Na ta način poskrbijo za ohranitev arom in spojin, ki nastanejo zaradi skrbne nege za rast hmelja, brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev. Njihovi nefiltrirani Ale-ji fermentirajo v steklenici in so proizvedeni iz skrbno izbranih naravnih in lokalnih sestavin. Kombinacija teh naravnih sestavin in voda, ki privre na dan pod Menino, potem ko se je prečistila v apnenčastih plasteh podzemlja te lepe planote, dajejo Menincu naraven in domač okus.
Iz kje prihaja lastnik Pivovarne Hopsbrew?
Za lastnika in glavnega pivovarja Maxima se je pivovarska zgodba HOPSBREW začela desetletje nazaj v rodni Rusiji. Na začetku je bila samo strast do dobrega piva. Temu je sledilo šolanje na inštitutu za pivovarstvo v Berlinu in leta obsežnih raziskav, poizkusov in raziskovanje vseh področij varjenja, kar je preraslo v misijo dvigovanja kulture uživanja piva. Vendar pa avanturistični duh Maximu ni dal miru, in ko je na potovanju doživel domačnost slovenske kulture, je tako rekoč čez noč preselil svoje pivovarske ambicije, skupaj z družino, v Slovenijo. V zadovoljstvo ljubiteljev piva se zdaj že mojster tradicionalnega mešanja sestavin vedno potrudi svoje zvarke začiniti z ravno pravšnjo noto kreativnosti, da je končni prodajni asortiman vedno izjemen. Poleg klasik, kot so pale ale, ipa in porter, HopsBrew vedno pripravi tudi nabor sezonsko naravnanih popestritev.
Iz Haloz prihaja Frizi Beer Kraft pivovarna
Pivovarna Frizi beer je bila ustanovljena leta 2017. Ime Frizi je prevzeto iz primarne frizerske dejavnosti, poznane pod znamko Frizi frizer, v objemu vinorodnih haloških gričev. Gre za družinsko pivovarno, kjer se varijo lagerji in ale piva različnih sadnih ali zeliščnih okusov. Vsako pivo nosi svoje ime, vezano na Haloze, Občino Cirkulane, mesto Ptuj ali trenutni pivovarjev navdih. V ponudbi imajo 10 različnih stilov piv: Haloški posebnež (temni in svetli lager), Ke si blond? (hoppy lager), Cir-kul-ančan (blond ale), Pettauer (pale ale), Sp-ipa-nec (session ipa), Nem zadet (konopljino pivo), Ave Poetovio (medeno pivo), Malinovec (malinovo pivo) in Krampus (božično pivo). Njihovo identiteto in zgodbo predstavlja slogan; Sfrizirano pivo iz Haloz. Pri večini piv uporabljajo sestavine lokalnega izvora.
Čas za pivo s Time Brewery je neprecenljiv
Pivovarna Time Brewery se nahaja v Radljah ob Dravi, na hmeljarskem posestvu Čas. V današnjem svetu hitrega tempa je čas, ki si ga vzamemo zase in za najdražje, neprecenljiv. Od tod tudi ime Time brewery, ki ponazarja njihovo poslanstvo. Varijo čas, ki vam ga ponudijo v obliki dobrega piva, ob katerem si vzamete čas zase in za družbo. Varjenju piva posvečajo popolno predanost in čas. Vse se začne pri skrbnem izboru najboljših sestavin. Uporabljajo samo štiri glavne sestavine: vodo, ječmenov slad, hmelj in kvas. Varijo več različnih piv. Njihova imena se navezujejo na uro, s čimer izražajo lastnosti piva in simbolizirajo čas, ko pivo še posebej tekne.