sreda, 6 julija, 2022
27.9 C
Kamnik
27.9 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
27.9 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
27.9 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
27.9 C
Kamnik
sreda, 6 julija, 2022
DomovAktualnoSlavitev Toneta Cevca v gradu Zaprice

Slavitev Toneta Cevca v gradu Zaprice

31. maja bi kamniški etnolog dr. Tone Cevc praznoval 90. letnico rojstva. V spomin na njegovo raziskovalno delo, življenjske dosežke in zapuščino so v Medobčinskem muzeju Kamnik pripravili dokumentarni film. Primerno so ga včeraj predvajali na gradu Zaprice.


»Tone Cevc je bil en izmed tistih pomembnih ljudi, ki so pri nas pustili pomemben pečat. Posebej je še pomembno njegovo raziskovanje življenja na Veliki planini. Brez njega planina ne bi bila taka atrakcija, kot je danes,« je povedal župan Matej Slapar in še se posebej zahvalil prisotnim članom družini Cevc.

»Želi smo počastiti Toneta Cevca, zato smo se odločili za pripravo dokumentarnega filma. Zakopala sem se v arhive in nabrala veliko arhivskega gradiva, tudi posnetkov,« je o nastajanju 30-minutnega filma povedala kustosinja Medobčinskega muzeja, Janja Železnikar. V filmu nastopajo tudi člani družine Cevc, brat Primož in hči Marjeta, ki govorita o družinskem življenju. Špela Ledinek Lozej in Ingrid Slavec Gradišnik sta v filmu predstavili njegovo delo na Inštitutu za narodopisje, kjer je bil zaposlen dolga leta.

»V čast in zadoščenje, da sem lahko sodeloval pri tem projektu. Priznam, da sem bil sprva rahlo zadržan. Cevci smo zadržani ljudje, ne radi kažemo svoje duše svetu. A nato sem sodeloval z veseljem. Oče Emil se je 1938 odselil iz Kamnika v Ljubljano, a Kamnik je  nosil v srcu. Živeli smo, kot da bi bili Kamničani. Očetove zgodbe o Veliki planini so bile tako izrazite in tako močne, da se ni čuditi, da je moj brat odšel raziskovat Veliko planino. Današnja slovesnost je Toneta Cevca dokončno vrnila v Kamnik in zavest Kamničanov,« je dejal Primož Cevc.  

»V tem jubilejnem letu se počutim, kot da znova odkrivam očetovo zgodbo. Cevci so in smo bili iznajdljivi ljudje, ki so in ki imamo radi preproste stvari,« je obujanje spominov na svojega očeta začela njegova hči Marjeta Pia Cevc. Obiskovalcem je zaupala številne iskrive in ganljive spomina na tega velikega Kamničana.

Kdo je bil Tone Cevc?

Anton Cevc je bil rojen 31. maja 1932 v Kamniku na Trgu svobode 10. Želel je, da mu rečejo Tone in tudi uradno je uporabljal krajše ime. Njegova starša sta bila velika ljubitelja gora, imel pa je tudi še štiri brate. Leta 1957 je diplomiral iz etnologije na ljubljanski filozofski fakulteti iz tematike pastirskega življenja na Veliki, Mali in Gojški planini, doktoriral je leta 1969 z disertacijo Pastirski stanovi v Julijskih in Kamniških Alpah. Decembra leta 1977, po selitvi v Preserje pri Radomljah, je dobil službo na Inštitutu za slovensko narodopisje pri SAZU, preučeval je pastirsko duhovno dediščino, nato pa se usmeril v raziskovanje materialne kulture, predvsem stavbarstva in planšarstva na alpskem območju. Dve leti je bil tudi predstojnik inštituta. Leta 1999 se je upokojil, njegovo strokovno, raziskovalno in publicistično delo se je preusmerilo v arheološko smer.  

Fokus njegovega raziskovanja so bile Alpe, poleg Kamniških tudi Julijske in Karavanke. Dokumentiral je pašne planine pri nas in v zamejstvu. Zanimalo ga je življenje pastirjev, njihov vsakdan, šege in navade. Pridobival je arhivsko gradivo, osnoval evidenco pastirskih stanov, drvarskih in oglarskih zavetišč, vinskih hramov ter kmečkih hiš. Vestno je pisal terenske dnevnike in fotografiral. Še posebej se je posvečal Veliki planini, njegova knjiga Velika Planina in delo arhitekta Vlasta Kopača sta prispevala k ohranitvi pastirskih bajt ter kulturne pokrajine na Veliki planini. Tone Cevc je skupaj s svojo raziskovalno skupino odkril bronastodobno in antično selišče na Pečicah na Veliki planini ter antično postojanko na Stanu pod Kamniškim sedlom. S tem smo Slovenci dobili nove dokaze o zgodnji naseljenosti naših Alp.

Dokumentarni film si lahko pogledate tudi na platformi YouTube.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
scattered clouds
27.9 ° C
27.9 °
25.9 °
32 %
4.6kmh
40 %
sre
28 °
čet
25 °
pet
24 °
sob
26 °
ned
25 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano