nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
0.1 C
Kamnik
nedelja, 5 februarja, 2023
DomovAktualnoSamo še danes je v Komendi na ogled razstava čipk

Samo še danes je v Komendi na ogled razstava čipk

V Lončarjevem muzeju v Podborštu je včeraj potekalo odprtje pregledne razstave klekljanih čipk ob 15-letnici delovanja klekljarskega društva Čebelica. Na pregledni razstavi je na ogled zbor čipk, ki so jih razstavljali na razstavah v zadnjih letih. Ob čipkah so razstavljeni plakati, iz katerih so razvidne teme oziroma naslovi razstav. Natisnjene so tudi  pesmi, ki jih Štefka Oblak napisala ob vsaki razstavi. Razstavo si lahko ogledate samo še danes od 9. do 18. ure.


»Klekljarsko društvo Čebelica letos praznuje 15-letnico delovanja. Ustanovljeno je bilo na pobudo Stane Pibernik, takratne članice skupine ročnih del, mentorice klekljana in častne predsednice društva. Prvi predsednik društva je bil Primož Kepic, ki je tudi učil klekljanje. Namen društva je bilo druženja in povezovanja ob učenju tehnik klenkanje. Danes v društvo sodelujemo tudi s številnim umetniškimi ustvarjalci od šivilj do glasbenikov. Letos je naša najstarejša članica Neža Erce ustvarila tudi čipke za oltarne prte za cerkev v Mostah pri Komendi,« je ob otvoritvi povedala Bernarda Hozjan, predsednica društva. V preteklih letih so imeli razstave tudi skupaj z mojstrico izdelovanja vezenin in gobelinov Vido Kralj, z mojstrico izdelovanja rišeljejev Zofijo Grmšek pa imajo skupno razstavo na čebelnjaku Petra Pavla Glavarja.

Trenutno je v društvu 19. članic in tudi kakšen član se najde. Včasih so se dobivali v prostorih šole, danes pa na občine. Še posebej jih veseli, da mednje prihajajo mlade članice, tudi osnovnošolke.

Članice so aktivne tudi v ODFI, mednarodni organizaciji za klekljano in šivano čipko. Še posebej ponosni so, da je društvo sodelovalo pri nominaciji za vpis klekljanja čipk na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine.

Otovoritev razstave so s pesmijo popestrili Fantje z vasi, ki so zapeli tudi pesem Štefke Oblak, ki jo je napisala posebej za to razstavo. Na citre pa je zaigral Tomaž Plahutnik.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
broken clouds
0.1 ° C
1.5 °
-0.8 °
61 %
0.5kmh
75 %
ned
-1 °
pon
0 °
tor
1 °
sre
1 °
čet
2 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano