torek, 5 julija, 2022
20.5 C
Kamnik
20.5 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
20.5 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
20.5 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
20.5 C
Kamnik
torek, 5 julija, 2022
DomovAktualnoKamniški hram kulture je prenovljen

Kamniški hram kulture je prenovljen

Na proslavi na predvečer kulturnega praznika so v Kamniku slavnostno odprli tudi celostno prenovljeno stavbo kulturnega doma.


 »Kultura, naj bo to lokalna gledališka predstava, zborovsko petje na cerkvenem koru ali lokalnem društvenem domu, ali pa monodrama na odru prenovljenega Doma kulture Kamnik, je tisto, kar nas povezuje in nas dela popolnejše. Leti sta bili zaznamovani s kar nekaj prireditvami ter dogodki in tudi z investicijami v kulturne domove. Torej, ko ni bilo kulturnih dogodkov, smo na Občini Kamnik vse sile uprli v adaptacijo Doma kulture Kamnik,« je povedal kamniški župan Matej Slapar.

»V lanskem letu smo kljub že znanim koronskim razmeram (4-mesečno zaprtje, omejitve obiskovalcev v dvorani in skoraj polletnemu zaprtju Doma kulture Kamnik) pripravili skoraj 200 različnih dogodkov s 30.000 obiskovalci in imeli v Mekinjskem samostanu skoraj 1.200 nočitev domačih in tujih gostov. Poleg že znanih dogodkov so se lani zgodili še trije večji, in sicer je bila Občina Kamnik uspešna na razpisu Ministrstva za infrastrukturo in tako v času od avgusta do decembra 2021 izvedla obsežno energetsko sanacijo objekta,« je o prenovi povedala Irena Gajšek, direktorica Javnega zavoda za kulturo Kamnik, pod okrilje katerega sodi tudi Dom kulture Kamnik. 

Prenovo kulturnega doma so izvajali med avgustom in decembrom 2021. V okviru prenove so na streho namestili sončno elektrarno, s katero bo zmanjšan strošek porabe električne energije. Ob sončnih dnevih elektrarna že obratuje in proizvaja elektriko. S tem je kulturni dom postal prva energetsko samooskrbna javna stavba v občini Kamnik. Za zmanjšanje porabe energije so izvedli še nekaj drugih obnovitvenih projektov. Izolirali so fasado in podstrešje. Zamenjali so stavbno pohištvo in posodobili ogrevalni sistem v skladu z novimi standardi.

Istočasno je potekala še druga naložba, in sicer namestitev novih lučnih in scenskih vlekov. Cilj te investicije je izboljšanje varnosti vseh zaposlenih in ostalih nastopajočih v domu kulture, saj prejšnji vleki niso dosegali minimalnih standardov. Novi vleki pomenijo tudi izboljšavo dvorane, saj omogočajo bolj kompleksne postavitve luči, hitrejše menjave odrskih postavitev in boljši izkoristek dvorane. Skupna vrednost celotnega projekta je znašala okoli 800 tisoč evrov. Od tega je Občina Kamnik približno polovico sredstev pridobila od države.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
scattered clouds
20.5 ° C
21.9 °
18.7 °
73 %
2.6kmh
40 %
tor
20 °
sre
27 °
čet
27 °
pet
24 °
sob
26 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano