Trzinka Katja Rebolj je v Budnarjevi domačiji v Zgornjih Palovčah organizirala dvodnevno delavnico Jedi iz črne kuhinje, na kateri se je zbralo okoli 20 udeležencev z vseh koncev Slovenije.
Katja, ki je strokovnjakinja za užitne divje rastline, okrasne jedilne rastline in zeliščni plevel ter avtorica več knjig, je delavnico zasnovala na podlagi ideje o divji zgodovinski kuhariji, ki bi gostom ponudila od nabiranja sestavin do kuhanja jedi, kot so to počeli naši predniki, s katero je aprila letos osvojila drugo mesto na turističnem startup vikendu, ki je potekal v Kamniku. Na podlagi ideje je pridobila tudi sredstva Občine Kamnik na razpisu Razvoj turističnih idej ter tako 18. in 19. oktobra pripravila testno dvodnevno delavnico.

»Tema delavnice so bile jedi iz črne kuhinje. Zgledovali smo se po receptih, starih 100 in 200 let, denimo iz prve kuharske knjige v slovenskem jeziku, Kuharskih Bukev Valentina Vodnika. Na podlagi teh sem izbrala osnovna živila, ki so jih uporabljale že naše babice, recimo ajdo, riž, kašo itd. V teh knjigah je pogosto omenjeno, da so nekdaj šli na vrt in nabrali peteršilj ter vse plevelaste rastline, ki so rastle okoli njega. Temu smo sledili tudi na delavnici. Prvi dan smo nabirali gobe, drugi dan smo kuhali. Gobam, ki smo jih nabrali, smo dodali še divje rastline. Slednje bi morali nabrati okoli domačije, a zaradi dežja to ni bilo mogoče, zato sem na delavnico prinesla divje rastline, ki sem jih sama nabrala že pred tem,« je o dogajanju na delavnici povedala Rebolj in dodala še, da je bila Budnarjeva domačija izbrana načrtno ravno zaradi črne peči, »v peči smo spekli česen, ki smo ga kasneje uporabili za namaz, pogačo s skuto in čemaževim pestom ter ocvrli žveplenega lepoluknjičarja, gobo, ki je fluorescentna, a užitna.«

Delavnica je bila testna, da je Katja preizkusila, koliko je zanimanja pa tudi kako vse skupaj poteka, sicer pa je želja, da prihodnjo pomlad zaživi kot turistični produkt. Po koncu delavnice so bili navdušeni tako udeleženci, ki so se naučili veliko novega, kot Katja, očarana nad domačijo, ki jih je s svojim ambientom še bolj povezala.