torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
DomovSmučiščaMokrine (Nassfeld) – več kot samo smučišče

Mokrine (Nassfeld) – več kot samo smučišče

Tokratni smučarski center je že šesti po vrsti v nizu predstavitev smučišč in kar pet med njimi se jih nahaja pri naših severnih sosedih – Avstrijcih. V prejšnji objavi smo vam podrobno opisali smučarski resort BadKleinkirchheim, še vedno ostajamo na Avstrijskem Koroškem, vendar se selimo neposredno ob italijansko mejo, kjer se nahaja priljubljeni Nassfeld, Slovencem morda bolj znan pod imenom Mokrine. Pričakovanja v našem uredništvu so bila visoka, saj so se v glasovanju med slovenskimi smučarji za lansko leto ravno Mokrine zavihtele na najvišje mesto med tujimi smučišči. In kaj vse je prepričalo naše smučarske navdušence? Z ekipo Modrih novic smo odšli po odgovore.


Mokrine svojo pozicijo kot eno izmed najboljših smučišč upravičujejo že s samo velikostjo in razgibanostjo zasneženega terena. Pohvalijo se lahko z najdaljšo gondolo v Alpah (Millennium Express), ki vas v samo sedemnajstih minutah pripelje z doline v sam center dogajanja. Smučišče je sicer razpeto med šeststodesetimi metri nadmorske višine, kjer se nahaja spodnja postaja omenjene gondole in najvišjo točko – dvatisočakom Troghöhe,ki je tik ob italijanski meji. Ena izmed prednosti resorta je prav njegova lokacija oz. dostopnost z avstrijske kot tudi italijanske smeri. Tudi sami smo na smučišču zasledili mešano sestavo gostov različnih narodnosti, med katerimi so prevladovali poleg Avstrijcev tudi Italijani in razumljivo Slovenci, saj so Mokrine za slovenskega gosta ena izmed bolj dostopnih smučišč (iz Kamnika približno dve uri vožnje). Lokacija ponuja kar 110 kilometrov smučarskih prog, ki so oskrbovane s tridesetimi sodobnimi žičniškimi napravami. Pohvalijo se lahko s petimi šestsedežnicami, ki skrbijo, da tudi na bolj obremenjenih progah ne prihaja do zastojev. Njihova zadnja pridobitev je ravno žičnica Rudnigsattelbahn, najsodobnejša šestsedežnica z ogrevanimi sedeži, ki v dolžino meri 1252 m in lahko v eni uri prepelje kar 3200 oseb. Kot se za avstrijsko smučišče spodobi, so proge široke in odlično pripravljene za udobno smuko. Seveda pa je za vas poskrbljeno tudi zunaj smučarskih prog z osemdesetimi kilometri tekaških prog, petinpetdesetimi kilometri zimskih pohodniških poti ter petimi sankaškimi progami, od tega tremi osvetljenimi.

Največja sončna terasa v Alpah

Smučišče se oglašuje kot sončna destinacija, kot lokacija, kjer imajo sonca na pretek. Zagotavljajo kar sto ur več sonca glede na povprečje sončnih dni v severnih Alpah.  In res je bilo tako. Tudi sami smo imeli srečo z vremenom. Že ob odprtju so nas dosegli prvi sončni žarki in tako je bilo vse do zaključka smuke. Ravno to je bil eden izmed naših prvih vtisov ob prihodu na smučišče. Sonce, sonce in še enkrat sonce. Poleg seveda prečudovite panorame, ki da obiskovalcu vedeti, da se je uspel za en teden ali pa vsaj za en dan umakniti daleč stran od ponorelega sveta. Kar nas je v Mokrinah še posebej navdušilo je dejstvo, da se zavedajo svojih naravnih adutov in jih s pridom tudi izkoriščajo. Smučarjem zagotavljajo ob progah več kot tisoč ležalnikov, kavčev in udobnih ležalnih košar, kjer se gostje lahko “martinčkajo” ali pa zgolj za hip odpočijejo med smučanjem.