sobota, 13 aprila, 2024
9.9 C
Kamnik
9.9 C
Kamnik
sobota, 13 aprila, 2024
9.9 C
Kamnik
sobota, 13 aprila, 2024
9.9 C
Kamnik
sobota, 13 aprila, 2024
DomovSmučiščaKatschberg: srčno smučišče

Katschberg: srčno smučišče

Na meji med Salžburško in Koroško leži smučišče Katschberg, ki nas navdušuje že leta. Z 80 kilometri prog je ravno prav veliko, da utrudimo noge, a ravno prav majhno, da ga lahko dodobra spoznamo v enem dnevu. Smučišče je primerno tako za začetnike kot tudi profesionalce. Ves čas smučanja nas opazujejo modri srčki, maskota smučišča, ki slišijo na ime Katschi. Smučišče ponuja tudi veliko drugih aktivnosti, zato vam ne bo dolgčas, če boste na Katschberg prišli na počitnice z družino ali prijatelji.


1640 metrov visok prelaz Katschberg deli smučišče na dva dela. Takoj ob prelazu na levi strani najdemo proge, kjer na svoj račun pridejo otroci in začetniki. Nekaj posebnega je proga Katschi Kinderwalt, na kateri govoreči liki iz risanke Katschi spodbujajo mlade smučarje med spuščanjem. Po pobočju hriba Tschaneck (2030 m) je speljano še več razgibanih prog, ki se med seboj prepletajo. Sredi pobočja, nedaleč stran od popularne Gamskogelhütte, stoji ljubka kapela, kjer se lahko tudi poročite. Na kapeli si pa že danes lahko ogledate rdeča srca, ki so jih tu pritrdili poročeni pari.

Na drugo stran prelaza pridemo enostavno s pomočjo tekočega traka. Z zičnico se popeljemo do vrha hriba Aineck na 2220 metrov. Tu se lahko po strmi progi Direttissimi, ki ima ponekod tudi stoodstoni naklon ali bolj položni progi spustimo nazaj v dolino, lahko pa se odločimo za vožnjo po kraljici prog do vasice St. Margarethen. Ta šest kilometrov dolga proga je zaradi svoje dolžine in širine dobila ime avtocesta. Smučanje po njej je pravi užitek. Nazaj na vrh hriba nas prepeljejo tri moderne gondole. Tik pod vrhom so proge, ki so poimenovane z besedo Snowbowl. Smučanje po teh progah je kot smučanje po valovih. Na smučišču lahko obiščete tudi lame na križišču prog 22 in 23.

Vozilo lahko pustite na enem izmed tritisočih pakirnih mest.  Parkirišča so za smučarje z veljavno smučarsko karto brezplačna. Ne pozabite na parkirnem avtomatu po koncu smučanja potrditi svoje smučarske karte.

Rodex-smucisca, januar 2023

Ko si zaželite kaj pojesti ali pregrizniti boste na smučišču našli veliko koč, iz katerih diši po različnih jedeh in pijačah. Tudi tukaj so poskrbeli za vse želje, nekatere so majhne in sprejmejo le nekaj gostov, nekatere pa ogromne in sprejmejo več sto obiskovalcev. Priporočam tudi obisk v decembru, saj je Katschberg do 23. decembra božično obarvan. Sprehodite se lahko po dvokilometrski poti, med pohodom vas bo spremljala božična pesem. Na poti so postaje, ki predstavljajo različne božične tematike: obrtniške koče, Božičkovo delavnico, delavnico za izdelovanje medvedkov … Nešteti lampijoni ob poti prispevajo k čarobnosti; na poti je veliko postojank s čajem.

Številni ponudniki nastanitev vam ponujajo spanje tik ob smučišču na prelazu ali pa v dolini, v krajih  St. Margarethen im Lungau, St. Michael im Lungau ter Mariapfarr. Lahko se preizkusite tudi v številnih drugih aktivnostih, kot so vožnja s sanmi v konjski vpregi, tek na smučeh v Lungauu ali hoja.

Pot

Iz Kamnika do Vodic, nato po avtocesti skozi predor Karavanke. Pot nadaljujete v smeri Salzburga, ves čas se peljete po avtocesti. Po približno 155 kilometrih z avtoceste zavijete za smer Katschberg. Do smučišča imate nato še približno 10 minut vožnje v klanec.

Čas: 1 h 45 min

Cene kart

Dnevna karta stane 60, 50 evrov, za otroke je pol cenejša. Popust pa imajo tudi mladi in upokojenci. Lahko kupite tudi karte od 11. 12. ali 13. ure naprej ali pa urne.