torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
13.3 C
Kamnik
torek, 26 septembra, 2023
DomovSmučiščaBadKleinkirchheim: sprostitev na in ob smučišču

BadKleinkirchheim: sprostitev na in ob smučišču

BadKleinkirchheim je eno izmed najbolj znanih smučarskih središč pri naših sosedih z dolgoletno tradicijo. V lanskem letu je po izboru slovenskih smučarjev zasedlo tretje mesto med tujimi smučišči. Zato smo se z ekipo Modrih novic odpravili preverit, kje tiči razlog za uspeh.


Prva stvar, ki nam je takoj padla v oči, ko smo se pripeljali v turistično vasico je bila majhna cerkev, po kateri je vas dobila ime (Klein-kirch-heim = majhna-cerkev-dom). Okrog cerkve tik ob smučišču najdemo številne lično urejene hotele in apartmaje. Nasploh je ta kraj izredno priljubljen med Slovenci, saj ima zelo ugodno geografsko lego – iz Kamnika potrebujete le 1 uro in 40 minut vožnje. Bogata dodatna ponudba, kot so termalna kopališča, številni športnimi objekti (tenis, squash), tradicionalna kulinarika, tvori skupaj z urejenimi smučišči pravo koroško smučarsko pravljico. Ravno priljubljen termalni izvir (Bad – terme) nudi turističnemu naselju priložnost za izstopanje iz povprečja.

Na levi in desni strani naselja, ki je občasno tudi prizorišče Svetovnega pokala v alpskem smučanju, se razprostirajo smučarske površine, ki ležijo med 1100 in 2055 metri nadmorske višine. Presenetilo nas je dejstvo, da so bile proge kljub pomanjkanju naravnega snega z le redkimi izjemami večinoma zasnežene in pripravljene na smuko. Skupaj resort ponuja stotri kilometre urejenih prog, štiri gondole, sedem sedežnic in trinajst vlečnic. Popolnoma dovolj, da tudi ob bolj obiskanih dnevih ne prihaja do nepotrebnega čakanja v vrsti. Je pa tudi res, da je to že neposredni rezultat postavitve samega smučišča. Razgibanost terena in razpršenost prog poskrbita, da lahko smučar vsak trenutek odkriva nov kotiček smučišča, hkrati pa se porazgubi tudi množica, kar omogoča varno in sproščeno smuko. Samo smučišče se deli na prisojni in osojni del. Če želite že v dopoldanskih urah ujeti tople sončne žarke, priporočamo, da se za začetek odpravite proti žičnici pri vasici St. Oswald, kjer se prvo jutranje sonce prikaže že kmalu po odprtju smučišča. V primeru obilice snega sta oba dela smučišča tudi povezana preko smučarske proge, kar pa na žalost ni držalo konec lanskega leta ob našem obisku. Vseeno je bila povezava omogočena z brezplačnim krožnim avtobusom. Če je mogoče, priporočamo, da se usedete v avto in se zapeljete do nasprotnega hriba, saj so brezplačna parkirišča locirana tik ob spodnjih postajah žičnic, premik pa je enostaven in hiter.

Za ljubitelje teka na smučeh regija BadKleinkirchheim ponuja 8 kilometrov umetno zasneženih prog, ki se v primeru ugodnih razmer podaljšajo vse do 45 kilometrov oddaljenega Gnesaua. Poskrbljeno je tudi za sankanje, kegljanje na ledu in pohajkovanje po urejenih zimskih poteh – vse to s prečudovitim razgledom.

Smučišče, primerno za družine in tudi za zahtevne smučarje

Smučišče BadKleinkirchheim ima štiri lastne šole smučanja in deskanja. Tudi nekatere naše agencije ponujajo smučarsko šolo s slovenskimi učitelji, tako za otroke kot tudi odrasle. Le-te so sestavljene glede na starost ter nudijo individualen pristop znotraj skupine, hkrati pa obstaja tudi možnost posamičnega učenja.

Poleg tega ne manjka dodatnih dejavnosti za mladino. Oblikovani programi za otroke in mladostnike vsebujejo pestre dogodke, kot so Cicibanove urice, kopanje, tematsko obarvane ustvarjalne delavnice, iskanje »sneženega« zaklada, plesno obarvane urice in podelitve diplom. Odlična priložnost, da si med tem starši vzamejo čas za samostojno smuko, ali pa se prepustijo ugodju spa in wellness ponudbe. Tudi sami smo na progi opazili veliko število smučarskih šol, ne le na lahkih, ampak tudi na srednje zahtevnih progah. Slednje so idealne za rekreativne smučarje, kakršni smo tudi sami – spodbujajo željo po odkrivanju, obenem pa tudi nenehno preizkušajo smučarsko znanje posameznika. Za vse bolj izkušene smučarje, ki si želijo malo bolj adrenalinsko doživetje, pa je tu osem črnih stez, med katerimi seveda izstopa proga za svetovni pokal„Kärnten – Franz Klammer“. V BadKleinkirchheimu se torej najde za vsakega nekaj.

Sprostitev  v termah

Tik ob smuči