četrtek, 8 decembra, 2022
2.4 C
Kamnik
2.4 C
Kamnik
četrtek, 8 decembra, 2022
2.4 C
Kamnik
četrtek, 8 decembra, 2022
2.4 C
Kamnik
četrtek, 8 decembra, 2022
2.4 C
Kamnik
četrtek, 8 decembra, 2022
DomovPogovoriMatter: Odraščali smo tukaj in radi imamo Kamnik!

Matter: Odraščali smo tukaj in radi imamo Kamnik!

Skupina Matter je v zadnjem letu ena od najbolj odmevnih zgodb domače klubske scene. Trije fantje – Luka, Matej in Dario – prihajajo iz Kamnika. Julija bodo kot predskupina nastopali na koncertu Gramatika, Slovenca, ki živi v New Yorku ter je mednarodno uspešen in prepoznaven producent. Nad njimi je navdušeno občinstvo pa tudi glasbeni kolegi ne ostajajo ravnodušni. Njihova pesem Meduze, meduze je že pravi hit, sledijo ji komadi Safari in ostali. »Matter je dvoživka. Je pritlehni brezsramni pop in vlažno zagrizeno podtalje. Je brcanje znanja in poljubno nametavanje nesmislic. Je zvok izpod kamniških gora in je abstraktna zmeda v oblakih. Je rap in ni Rap. Mrki flow,« so o njih zapisali v založbi rx:tx, ki je izdala njihov prvi album Amphibios. Tudi če niste ljubitelj tovrstne glasbe (rap, hip-hop), si njihove melodije po nekaj poslušanjih enostavno ne morete izbiti iz glave. Potem jih poslušate spet in spet in spet, poslušate besedilo, preučujete, ker ne razumete, kaj vas je tako pritegnilo. In v naslednjem trenutku ste že skoraj oboževalci. No, vsaj tako se je zgodilo meni. Z njimi smo govorili o Kamniku, glasbi in sploh vsem.

Na sceni ste dobro leto. Kam sicer segajo vaši začetki?

Gre za dokaj klasično zgodbo. Začelo se je z rapom v najstniških letih in kasnejših tendencah po lastnem studiu, za kar so nam omogočili prostor v MC Kotlovnica.

Glede na to da imate lasten studio, zakaj ste album posneli pri založbi?

Album smo posneli v domačem studiu v Kamniku. Založba nam je pomagala predvsem pri distribuciji, financah in promociji prvenca. Izdelki založbe rx:tx so celostno dovršeni in v tem primeru nam je bil paket bolj pomemben kot izdaja albuma v lastni režiji.

V kratkem času, odkar ste na sceni, dosegate lepe uspehe; kot so zapisali v Mladini – ste ena od najbolj odmevnih zgodb domače klubske scene.  Čemu pripisujete tak uspeh?

Težko je reči. Mogoče nekonvencionalnosti naše glasbe, trdem delu in izogibanju moralnim sodbam.

24. julija boste v Križankah kot predskupina nastopali na koncertu Gramatika, Slovenca, ki živi v New Yorku ter je mednarodno uspešen in prepoznaven producent. Je to pohvala za vas? Ste sami stopili v kontakt z njim ali vas je on sam povabil k sodelovanju?

Seveda nam je v čast, da lahko koncertiramo v Križankah kot predskupina enemu najbolj uspešnih slovenskih sodobnih glasbenikov. Kontaktirali so nas organizatorji koncerta, programski vodja Kina Šiške, in sicer na željo Gramatikove ekipe.

Skupina Matter // Foto: arhiv skupine

Pred kratkim ste izdali svoj albumski prvenec Amphibios, premiera je bila v ljubljanskem KUD-u France Prešeren. Kakšni so občutki?

Občutki so odlični. Veseli smo, da smo uspeli povzeti določeno obdobje ustvarjanja in ga zapakirati v audio-vizualno celoto.

Ob izidu prvenca ste naredili gverila akcijo “Ga je kdo videl?” s plakati in spotom, v katerem nastopa tudi legendarna Nada s Pod grada. Kakšni so bili odzivi? Od kje ideja?

Pričakovali smo več zgražanja zaradi medija, ki smo ga uporabili za promocijsko kampanjo, tj. plakata za pogrešane osebe v pvc ovitku, vendar se je ideja izkazala za simpatično in učinkovito. Pogrešana oseba je Anfibijan, fant, ki smo ga skonsturirali iz nas treh in je fiktivni lik. Ideja za promocijsko kampanjo je tako izhajala iz naslovnice albuma. Nada je v videu igrala mamo Anfibijanu in je bila logična izbira kot markantna, širše prepoznavna občanka Kamnika.

Zakaj naslov albuma Amphibios?

Gre za staro grško besedo, ki pomeni “obstajati v dveh svetovih hkrati”. Gre za spoj realnega in domišljiskega sveta, ki se prepleta v naših besedilih.

Torej so dvoživke vaši komadi. Kaj pa vi sami, tudi vi živite v dveh svetovih hkrati?

Seveda. Pri mnogih temah nas zanimata oba pola realnosti. Kot nam je na eni strani blizu filozofija in umetnost, nas na drugi strani privlačijo vsakdanje banalnosti.

In če smo že bili pri imenih – zakaj ime skupine Matter?

Materija je vse, kar nas obdaja. V svojem imenu smo se izogibali izključevanju česarkoli. Hkrati gre za dokaj impulzivno odločitev, saj smo za določitev imena imeli zelo malo časa zaradi nastopa na festivalu Tresk.

Nam lahko poveste več o tem?

Pesmi “Zlato v zobeh” in “Banana” smo naložili na soundcloud profil All Things, ki sva ga Dacho in Levanael uporabljala za promocijo elektronske glasbe. Na Radiu Študent so ju prepoznali kot zanimivi, ju redno vrteli v glasbenem programu in nas kasneje kontaktirali z željo, da nastopamo na njihovem Tresk festivalu. Ker smo želeli ta projekt separirati od elektronike, da ne mešamo jabolk in hrušk, je bilo treba zaradi pričetka promocijske kampanje festivala in tiska plakatov skupini določiti ime v dokaj kratkem času.

Skupina Matter // Foto: arhiv skupine

Kako to, da rapate v slovenščini? Bi bilo lažje v angleščini?

Želeli smo ustvariti avtentično glasbo, ki izvira iz našega okoliša. Ustvarili smo svojevrsten sleng, v katerem prepletamo fraze in besedišče, ki se uporablja v našem vsakdanjiku.

Je cilj tudi tujina?

Delamo na različnih glasbenih projektih. Matter je zaenkrat osredotočen na slovenski prostor.

Vaš rap je rahlo psihedeličen, na trenutke gre za čisto poezijo. Je mešanica različnih stilov. Tudi vaše občinstvo ni striktno rapersko. Kaj odgovarjate tistim, ki vam očitajo, da niste čisti raperji? Kam bi uvrstili sami sebe? Vam je ta dvojnost oz. “love-hate” debata v zvezi z vami sploh pomembna?

Želimo ustvarjati glasbo, ki je odraz časa in prostora. Rap je samo oblika izražanja in v našem primeru ne gre za subkulturno omejeno razmišljanje. Naš cilj je rušiti ustaljene vzorce in vzpostaviti nove temelje, na katerih lahko gradiš nove svetove. Povsem logično pa je, da v takem primeru pride do prepada med poslušalci in to nas sploh ne moti.

Vaši videospoti so mojstrovine, pravi užitek jih je gledati. S kom ste sodelovali?

Sodelujemo z  ekipo Katarine Rešek in Maticem Zavodnikom.

So zgodbe za spote vaše lastne, njune ali plod skupnega dela?

Scenarij za videospot Meduze je delo Katarine Rešek. Na drugi strani so ideje za videospote, pri katerih sodelujemo z Maticem, plod skupnega dela.

Zakaj ste za snemanje spota kot prvo izbrali pesem Meduze, meduze? Je bil to vaš izbor?

Katarini smo pomagali pri produkciji nekaterih glasbenih del njene skupine Napravi Mi Dete. Pri nas v studiu je slišala Meduze in ponudila, da za to pesem posname videospot.

Spot Safari je posnet v bivšem KIK-u. Kako je prišlo do tega?

Bivša smodnišnica je v trenutnem stanju pravi urbani safari, v dnevu zapuščen distopični svet, ki popolnoma sovpada z estetiko naše pesmi Safari.

Tudi v besedilu omenjate KIK pa tudi Kamnik, Duplico – en verz: »Če hočeš vidt body buddy prid uzadi, Dol na bridža tm Duplica pimpin v kadi, V meni je Kamnik folija …« Kaj to pomeni? Gre za kritičen pogled na Kamnik? Za odobravanje ali neodobravanje ali zgolj za opazovanje?

To je spet eden izmed prepletov domišljiskega in realnega stanja. Gre za poveličevanje in ovekovečenje Kamnika z dodajanjem mističnih elementov. Sporočilo je odvisno od prejemnika, on(a) določi smisel, vendar vsekakor ima dejansko referenco, ki pa je ne bomo kar tako razkrili. (smeh)

Zakaj ne? (smeh)

Ker bi s tem zaprli možnost drugačnim interpretacijam poslušalcev.

Omenjate še glocke pa safari na Duplici in Tončka v KIK-u pa tudi v drugih komadih je nekaj Kamnika … Ali gre za resnično poznavanje kamniške situacije ali zgolj za poetično ustvarjanje in pretiravanje?

Gre za zgodbe iz lokalnega okolja. “Dogodek v mestu Kamnik” je plod gostilniških debat in je velikokrat prepotenciran, vendar srž zgodbe vseeno izvira iz dejanskih dogodkov.

V meni je Kamnik folija se sliši kot V meni je Kalifornija. Kakšna povezava – z Matjažem Zupanom, SAZAS-om ali zgolj naključje?

To je zgolj naključje.

Skupina Matter // Foto: arhiv skupine

Veliko rapate o drogah. Kako to?

Tako kot opisujemo vse reči, ki nas obdajajo, opisujemo tudi ta del realnosti. Naš namen ni poveličevanje opojnih substanc.

Imate zelo profesionalno podobo (obraz, sestavljen iz vaših itd.). Kdo skrbi za to?

Na dotičnem projektu je za to skrbela ekipa Multipraktik, ki med drugim skrbi tudi za vizualno podobo Gramatikovih projektov. So izredni kreativci in v vsak projekt, ki se ga lotijo, vložijo veliko časa in premisleka.

Ste Kamničani. Od kod iz Kamnika prihajate?

Luka je s Perovega, Matej iz Duplice, Dario pa iz Zikove ulice.

Pravite, da je bilo dolgčas odraščati v Kamniku. Zakaj? Kaj bi vi spremenili v Kamniku?

Kamnik je majhno mesto, ki mu je v naši mladosti primankovalo zabavnih in kulturnih udejstvovanj na nivoju večjih mest. Vseeno se na tem področju zadnje čase dogajajo spremembe. Če lahko izpostavimo samo nekatere izmed njih, je to definitivno skatepark Alprem, večeri poezije v MC Kotlovnica, udejstvovanja bratov Sterle in predstave v domu kulture. Navsezadnje je bilo odraščanje v Kamniku vse prej kot dolgočasno in predstavlja velik del naše glasbe. Kamnik je slikovit, arhitekturno zanimiv in filmski. Gre za mesto z bogato zgodovino melanholičnih zgodb. Odraščali smo tukaj in radi imamo Kamnik!

Mateja Štrajhar

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
overcast clouds
2.4 ° C
3.3 °
0.3 °
92 %
0.5kmh
100 %
čet
4 °
pet
7 °
sob
7 °
ned
3 °
pon
-0 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano