petek, 14 februarja, 2025
5.7 C
Kamnik
5.7 C
Kamnik
petek, 14 februarja, 2025
5.7 C
Kamnik
petek, 14 februarja, 2025
5.7 C
Kamnik
petek, 14 februarja, 2025
DomovPogovoriKuhajmo z ljubeznijo

Kuhajmo z ljubeznijo

Mojmir Marko Šiftar je rojen v Kranju, odraščal je v Ljubljani, trenutno pa živi v Kamniku, kjer se odlično počuti. V deseti sezoni se je prvič preizkusil kot sodnik v kuharskem šovu MasterChef Slovenija in osvojil srca tekmovalcev in gledalcev. Lanskega septembra so minila tudi tri leta, odkar je postal kuharski mojster v Pen Klub restavraciji, ki je bila lani uvrščena v Michelinov vodnik. Verjame, da nam lahko vsaka jed uspe, če le kuhamo z ljubeznijo in da se ne smemo bati eksperimentirati z okusi.


Bili ste sodnik v zadnji, 10. sezoni kuharskega šova MasterChef Slovenija. Kaj vam je dalo sodelovanje v tej oddaji?

Biti sodnik v šovu MasterChefu Slovenija, mi je predvsem dalo možnost, da širim svoje znanje in skozi tekmovanje spodbujam rast slovenske kulinarike v vsakem gospodinjstvu. Ravno to sem si želel že pred vstopom v to vlogo in tudi v naslednji sezoni se bom trudil v isti smeri.

V kuharskem šovu ste poskusili številne jedi, ki ste jih morali ocenjevati. Kakšne kriterije ste imeli pri ocenjevanju hrane?

Kriteriji so seveda različni, odvisni od same naloge, ki jo tekmovalci dobijo. Sem pa v vsaki jedi iskal tisto srčno perfekcijo, kjer je združena tehnična dovršenost jedi in se hkrati v njej čuti ljubezen, ki jo je tekmovalec vložil v jed med samim kuhanjem.

Sodelovali ste na številnih tekmovanjih mladih kuharjev, kjer ste dosegali odlične rezultate. Zakaj bi udeležbo na kuharskih tekmovanjih, kamor na neki način spada tudi MasterChef Slovenija, svetovali amaterskim kuharjem?

Tekmovanja, takšna in drugačna, ti dajo neko širino. Tekmovalec se izuri v veščinah, ki jih je težko pridobiti, kot je na primer delovanje pod pritiskom. Seveda pa se na tekmovanju tudi delajo napake, na katerih se najlažje učimo in jih v prihodnje popravljamo. Največ, kar so mi dala tekmovanja, je, da sem spoznal ogromno ljudi, s katerimi sem postal tudi dober prijatelj.

Pri 23. letih ste izdali svojo prvo kuharsko knjigo 44 odtenkov čaja. Kako, da ste se odločili, da svojo kuhinjo popestrite s čajem? Kako lahko čaje vpeljemo v domačo kuhinjo?

Čaji v sami kulinariki so me navdušili že na višji gostinski šoli BIC Ljubljana, kjer sem bil vodja ene izmed vaj, kjer smo morali uporabiti prave čaje v 5-hodnem meniju. Ta vaja me je tako navdušila, da sem iz te teme tudi diplomiral. Kasneje pa sem tudi spoznal Tomaža iz Erilo čajev in s skupno željo smo ustvarili knjigo 44 odtenkov čaja, ki vsebuje 44 receptov jedi, ki vključujejo čaj kot sestavino.

Čaje lahko v domačo kuhinjo vpeljemo ravno tako kot vsako suho zelišče. Ne smemo se bati eksperimentiranja in novih okusov. Je nekaj zakonitosti, na katere moramo biti pozorni, kot na primer, da se čaj v jedi ne kuha, saj lahko zagreni. Na tatarski biftek za popestritev lahko posujemo malenkost zmletega čaja Earl Grey, ki bo dodal novo noto okusa.

Od leta 2021 ste kuharski mojster v Pen Klub restavraciji, ki ste ji pomagali dati drugo življenje. Kako ste zadovoljni z vzponom restavracije? Kakšno je vzdušje v kuhinji?

Lanskega septembra so minila tri leta, odkar smo odprli Pen Klub in sem zelo zadovoljen s samim razvojem zgodbe, ki smo jo ustvarili. Vzdušje v kuhinji in nasploh v restavraciji je ravno takšno, kot smo si ga želeli. Sproščeno in pa tudi strokovno. Naša želja je, da se gost, ki pride k nam, počuti kot pri nekom v gosteh doma.

Ljudje si pogosto ne predstavljajo, kaj pomeni biti dober kuharski mojster. Kaj vse počnete?

Biti kuharski mojster v prvi vrsti pomeni biti dober vodja. Poleg ustvarjanja menijev in novih jedi je tukaj seveda še veliko pisarniškega dela. Mojster mora slediti celotnemu procesu od same nabave živil do same postrežbe jedi. Na eni strani mora mojster skrbeti za natančnost in strokovnost pri delu in na drugi strani za dobro vzdušje ter kolegialnost v ekipi. Dostikrat rečem, da kuharski mojster ne moreš biti po poklicu, ampak po srcu.

Kdaj ste se zaljubili v kuhanje? Kaj vam pomeni dobra hrana?

Že od malega sem zelo rad ustvarjal in tudi mami pomagal pri kuhanju. Ko sem pri petnajstih letih stopil v kuhinjo mojega prvega kuharskega mojstra Janeza Bratovža, je bila pa ta ljubezen popolnoma zasidrana. Dobra hrana je pravzaprav bistvo življenja. Hrana ni pomembna samo zaradi fizičnih in energijskih lastnosti, ki nam jih da, ampak predvsem zaradi užitkov, kulturnih obzorij in lepih trenutkov, ki jih doživimo ob sami jedači.

Verjetno ne veste, koliko receptov ste že ustvarili. Kje najdete navdih?

Uf. Mislim, da je ta številka že presegla 200. Navdih vidim v vsem okoli sebe. V zadnjih letih navdih predvsem črpam iz slovenskih tradicij, običajev in tudi iz lastnih trenutkov v življenju, ki me spomnijo na določene trenutke, povezane s hrano. Veliko navdiha poleg sezonskih vplivov črpam tudi iz samih sestavin, ki so značilne za naše okolje.

Ali vam kdaj kakšen recept tudi ne uspe?

Vsak recept je živa stvar, ki se razvija in spreminja. Ravno zaradi tega večina receptov ne uspe popolnoma v prvem poizkusu. Prva zamisel recepta se skuha in potem nadgrajuje in popravlja. Šele, ko sem popolnoma zadovoljen z videzom in okusom jedi, se pojavi na mizi pred gosti.

Ali imate čas za kuhanje tudi doma? Kaj najraje pripravite?

Doma zelo rad kuham, ko sem le doma. Z veseljem pripravim kakšne enolončnice, kot so bujta repa, jota ali pa se lotim kakšnega tajskega curryja. Ko so posebne priložnosti, se doma tudi zelo rad lotim priprave goveje pečenke Wellington.

Na svojem Instagram profilu radi delite kuharske nasvete. Ali imate morda kakšne kuharske nasvete tudi za bralce Modrih novic.

Pravzaprav je moj edini nasvet, da ko se kuha, naj se kuha z ljubeznijo. Ko mora nekdo skuhati nekaj pod prisilo ali pa je slabe volje med kuhanjem, hrana zagotovo ne bo tako okusna, kot je, če jo nekdo skuha z veseljem in srcem.

SORODNI ČLANKI

VREME

Kamnik
moderate rain
5.7 ° C
5.9 °
4.8 °
97 %
2.6kmh
100 %
pet
6 °
sob
2 °
ned
1 °
pon
3 °
tor
1 °

SLEDITE NAM NA

Najbolj brano